Зошто нездравиот ум создава нездраво тело?

depositphotos 8538465 xl

Што ако сте имале моќ да се лекувате само со менување на начинот на кој размислувате, вашето срце се чувствува и тече вашата животна сила?

Иако смртните случаи од вуду не се случуваат на современиот Запад, постои поврзан феномен што д-р Ендрју Веил го нарекува медицинско проклетство во својата книга Спонтано исцелување. Ова се случува кога на поединецот на кој му е дијагностицирана сериозна болест му се презентираат мрачни статистички податоци за преживување, што сугерира дека му остануваат само уште толку недели, месеци или години живот. Откако ќе им бидат претставени овие информации, многу луѓе ќе продолжат да умираат „на распоред“. Медицинското проклетство не е само случај на смртна болест што го зема својот природен тек. Напротив, тоа укажува на способноста на умот да влијае на прашањата на животот или смртта. Затоа што има случаи на поединци на кои им е погрешно дијагностицирана неизлечива болест, но кои сепак умираат според прогностичкиот распоред што им е претставен.

„Огромното мнозинство од нас мора да живее живот на постојана, систематска дволичност. Вашето здравје сигурно ќе биде загрозено ако ден по ден го кажувате спротивното од она што го чувствувате, ако се прикривате пред она што не ви се допаѓа и се радувате на она што ви носи само несреќа. Нашиот нервен систем не е само фикција, тој е дел од нашето физичко тело. Не можете вечно да се малтретирате неказнето“. – Борис Пастернак, доктор Живаго

Хроничните здравствени проблеми ја одземаат радоста на животот. Без разлика дали страдаме од сериозна состојба како што е рак или срцева болест или од болест на телото што е изложено на стрес со години, за да живееме жив живот, мораме да го излечиме телото. Во оваа статија истражуваме како нашиот начин на размислување и состојбата на нашиот карактер може да не разболат, но и да не излечат.

„Почнав да верувам дека скоро сите болести , ако во принцип не се психосоматски, имаат одредена психосоматска компонента. – Кендис Перт, Молекули на емоции

Повеќето од нас интуитивно препознаваат дека постои силна врска помеѓу телото и умот. Овој однос е толку интимен што би било подобро да се гледаат умот и телото како две страни на иста паричка, или како единствен феномен, наместо како два посебни ентитети. Или како што напиша Карл Јунг:

„Разликата меѓу умот и телото е вештачка дихотомија… Всушност, толку е интимно преплетувањето на физичките и менталните особини што не само што можеме да извлечеме далекусежни заклучоци за конституирањето на психата од конституирањето на телото, но од психолошките особености можеме да заклучиме и за соодветните физички карактеристики“. – Карл Јунг, Психолошки типови

Повеќето од нас исто така разбираат дека состојбата на нашиот ум може да влијае на здравјето или болеста на нашето тело. На пример, добро е познато дека високото ниво на стрес го инхибира имунолошкиот систем и ја зголемува веројатноста за заболување, а дека прекумерната анксиозност ги нарушува цревата. Додека врската ум-тело е толку очигледна што да се негира значи да му пркоси на здравиот разум, мејнстрим медицинската индустрија има тенденција да го превиди нејзиното влијание. Лекарите ретко го земаат предвид степенот до кој болеста на поединецот е резултат на нарушување на умот или карактерот, а таквото незнаење го заслепува медицинскиот установа за превентивни и лековити мерки.

dzovi kompani baner horizontalen 1

„Нема ништо ново во идејата дека умот и телото се сложено поврзани; напишал докторот и писател Габор Мате „ако нешто е ново, она што е ново е верувањето, премолчено и отворено застапено од многу добронамерни лекари, дека тие се раздвојливи“. – Габор Мате, Митот за нормалното

Додека мејнстрим медицинската индустрија и научниот естаблишмент генерално посветуваат многу повеќе време и ресурси на проучување како нашата биологија и хемија доведуваат до болести, постои голем и растечки број на истражувања кои ја откриваат улогата што умот ја игра во создавањето и одржувањето на болеста. На пример, постојат студии за ноцебо ефектот, што е спротивно на добро познатиот плацебо ефект. Плацебо ефектот се јавува кога здравјето на една личност се подобрува по земање на инертна супстанција, како што е шеќерна таблета, или по нетерапевтски третман.

Подобрувањето во овие случаи често се припишува на верувањето дека плацебото има лековити својства. Спротивно на тоа, ноцебо ефектот се јавува кога негативните очекувања или верувања водат до негативен здравствен исход. Или како што пишува докторката Лиса Ранкин во книгата Умот над медицината:

„Колку повеќе се фокусирате на бесконечните начини на кои телото може да се распадне, толку е поголема веројатноста да искусите физички симптоми. Научниците овој феномен го нарекуваат ноцебо ефект“. – Лиса Ранкин, Умот пред медицината

Смртта од вуду е древен аналог на ноцебо ефектот и се јавува во култури со силна верба во моќта на клетвите и магиите. Во такви култури, кога моќна личност, како што е шаман, проколнува некого, силниот страв и вознемиреност што ги предизвикува кај проколнатата личност може да доведе до брза смрт. Херберт Бејседоу опишува случај на смрт од вуду меѓу Абориџините народи во Австралија:

„Човек кој сфаќа дека му покажале магична коска остава мизерен впечаток. Тој е збунет, неговите очи зјапаат во страшната коска, ги испружува рацете како да сака да ја запре смртоносната сила што сака да продре во неговото тело. Лицето му побеле, а очите му станаа стаклени, изразот на лицето му беше ужасно искривен, како на ненадејно парализиран човек… По некое време, малку се опорави и се вовлече во својата кабина. Оттогаш, тој венее и се повеќе се разболува, одбива да јаде и не учествува во ниту една од секојдневните активности на племето. Освен ако не постои друг шаман кој ќе ја смени клетвата, тој ќе умре за кратко време“. – Анри Еленбергер, Откритието на несвесното

baner portland horizontalen

Иако смртните случаи од вуду не се случуваат на современиот Запад, постои поврзан феномен што д-р Ендрју Веил го нарекува медицинско проклетство во својата книга Спонтано исцелување. Ова се случува кога на поединецот на кој му е дијагностицирана сериозна болест му се презентираат мрачни статистички податоци за преживување, што сугерира дека му остануваат само уште толку недели, месеци или години живот. Откако ќе им бидат претставени овие информации, многу луѓе ќе продолжат да умираат „на распоред“. Медицинското проклетство не е само случај на смртна болест што го зема својот природен тек. Напротив, тоа укажува на способноста на умот да влијае на прашањата на животот или смртта. Затоа што има случаи на поединци на кои им е погрешно дијагностицирана неизлечива болест, но кои сепак умираат според прогностичкиот распоред што им е претставен или како што пишува Лиса Ранкин:

„Литературата покажува дека пациентите за кои се верува дека се неизлечиво болни на кои погрешно им било кажано дека имаат само уште неколку месеци живот умреле во дадената временска рамка, дури и кога наодите од обдукцијата не откриле физиолошко објаснување за раната смрт“. – Лиса Ранкин, Умот пред медицината

Кардиологот Херберт Бенсон забележува дека многу хирурзи имаат интуитивно чувство за моќта на мислите и очекувањата за прашањата на животот и смртта, или како што рече во интервју за Вашингтон пост:

„Хирурзите се претпазливи кон луѓето кои се убедени дека ќе умрат. Постојат примери на студии направени на луѓе кои биле подложени на операција и кои речиси сакаат да умрат за повторно да контактираат со некој близок. Речиси 100 проценти од луѓето умираат во тие околности“. – Брајан Рид, „Ефектот Ноцебо: Злобниот близнак на плацебо“

Нашиот начин на размислување и целокупната состојба на нашиот карактер, исто така, придонесуваат за развој и прогресија на хронична болест. Во Митот за нормалното, Мате истражува како хроничниот стрес, неприлагодливите форми на емоционална обработка и траумата го зголемуваат ризикот од рак, срцеви заболувања, автоимуни болести и други хронични болести.

„Стресот може да се појави во две форми:“ пишува Мате „како непосредна реакција на закана или како долгорочна состојба предизвикана од надворешни притисоци или внатрешни емоционални фактори“. Додека акутниот стрес е неопходен одговор кој помага да се одржи нашиот физички и ментален интегритет, хроничниот стрес, кој опстојува и не се ослободува, ги поткопува и двете. – Габор Мате, Митот за нормалното

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Додека сите ние доживуваме тешкотии, неволји и предизвици кои предизвикуваат акутен стрес, хроничниот стрес обично е производ на нашиот карактер и начин на размислување. Со други зборови, хроничниот стрес не доаѓа само од она што ни се случува, туку и од тоа како реагираме на предизвиците со кои се соочуваме. Храброста, издржливоста, барањето мудрост и самоспознание и навиките кои предизвикуваат одговор на релаксација, сето тоа ја намалува можноста да бидете фатени во мрежата на хроничен стрес. Од друга страна, недостатокот на овие карактерни црти и навики ги зголемува шансите да бидеме под хроничен стрес, кој го подготвува нашето тело за секакви болести или како што пишува Мате:

„На долг рок, таквиот вишок на хормони [предизвикани од хроничен стрес] може да нè направи анксиозни или депресивни; потиснат имунитет; промовира воспаление; стеснуваат крвни садови, промовираат васкуларни заболувања низ телото; промовирање на растот на ракот; тенки коски; правејќи нè отпорни на сопствениот инсулин, предизвикувајќи дијабетес; придонесуваат за абдоминална дебелина, зголемувајќи го ризикот од кардиоваскуларни и метаболички проблеми; може да ги оштети основните когнитивни и емоционални кола во мозокот; и го зголемува крвниот притисок и го зголемува згрутчувањето на крвта, зголемувајќи го ризикот од срцев или мозочен удар“. – Габор Мате, Митот за нормалното

Како се поврзуваме со таканаречените негативни емоции на тага, депресија, лутина, вина, страв и срам е уште еден клучен начин за модулирање на влијанието на умот врз хроничните болести. Здрав начин да се пристапи кон негативната емоција е да се дозволи емоцијата да се изрази, да се обработи, но потоа да се направат какви било животни промени кои се неопходни за да се спречи тие емоции да станат хронични.

media 24 uslugi

Нездрав пристап е да се потисне или да се задуши постоењето на негативна емоција и да се пропуштат промените потребни за да се спречи емоционалната состојба да се повтори долго по првичниот предизвикувачки настан. Оние кои прифаќаат нездрав пристап во голема мера го зголемуваат ризикот од развој на хронична болест.

Во Митот за нормалното, Мејт испитува голем број научни студии кои ја откриваат опасноста од усвојување лош став кон нашите емоции. На пример, една студија во болницата Кингс колеџ во Лондон покажа „…дека жените со канцерогени грутки на дојката карактеристично покажаа „екстремно потиснување на гневот и другите чувства“ со „значително поголема стапка“ од контролната група, која се состоеше од жени во истото добиено време за биопсија, но утврдено е дека имаат бенигни тумори на дојката“. Студиите за ревматоиден артритис открија дека „индивидуите склони кон ревматоиден артритис [прикажуваат] низа особини на самоодрекување:“ компулсивни и самопожртвувани чинови за другите, потиснување на гневот и прекумерна грижа за општествената прифатливост“.

Траумата е уште еден фактор кој влијае на развојот на хронична болест. Механизмот преку кој тоа се случува се внатрешните промени кои произлегуваат од трауматскиот настан, бидејќи како што забележува Мате „траумата се однесува на она што се случува во нас и како траат овие ефекти…“. Траумата води до ментална агонија на страв, вина, срам, депресија и самоомраза, а овие ментални состојби предизвикуваат хаос на телото.

На пример, Мате укажува на една студија спроведена на Универзитетот во Торонто, која покажа дека мажите кои доживеале тешка траума како деца имаат три пати поголема веројатност да умрат од срцев удар откако ќе се нормализираат за други фактори кои придонесуваат, како што се зависност од алкохол или дрога.

„Колку и да е нашиот ум софистициран, останува фактот дека нивната основна содржина – она ​​што го мислиме, веруваме свесно или несвесно, го чувствуваме или сме спречени да го чувствуваме – силно влијае на нашето тело, во добро или во лошо. – Габор Мате, Митот за нормалното

Препознавајќи ја улогата што нашиот ум и целокупната состојба на нашиот карактер ја играат во развојот на болеста, не треба да се обвинуваат оние кои развиваат хронична болест. Повеќето луѓе не сакаат добро да усвојат начин на размислување што ги предиспонира за болест, а често настаните од детството, далеку надвор од нашата контрола, ја поставуваат сцената за идните страдања. Она што треба да го направи препознавањето на влијанието на умот врз телото е да не зајакне. Бидејќи како што умот може да нè разболи, може и да не излечи.

„Што ако клучот за здравјето не е само хранлива исхрана, секојдневно вежбање, одржување здрава телесна тежина, осум часа сон, земање витамини, балансирање на хормоните или одење на лекар за редовни прегледи? пишува Лиса Ранкин. „Секако, сите овие се важни, дури и критични фактори за оптимизирање на вашето здравје. Но, што ако нешто друго е уште поважно? Што ако сте имале моќ да го излекувате вашето тело само со менување на начинот на кој размислувате, вашето срце се чувствува и вашата животна сила тече?

Академија на идеи / АТМА – Подготви: Сузана Дулчиќ