Зошто се сомневаме

jakov

Сомнежи … Дали или не, јави се или не, кажи или не, облечи го ова или она, одбери сина или црвена, исклучи ја светлината во тоалетот или остави да гори до утрото …

Сомнежите го придружуваат секој од нас целиот свој живот, скоро секој момент од времето, едноставно сме навикнати на некои од нив што дури не ги изолираме како „сомнеж“. Се сомневаме скоро цело време. Еден вид лајтмотив на животот.

И, сакам да ги пресметам сите последици, затоа што ако носам хеланки, а не долго здолниште, тој може да помисли дека не сум доволно женствена, а датумот ќе се спушти и ќе ми недостасува theубовта во мојот живот! И, ова само од мониторот, со црни букви на бела позадина изгледа апсурдно. Во мојата глава, тоа е обоено сосема поинаку. Провери го.

Но, приказната е навистина едноставна: направете како што чувствувате, тогаш ќе одговорите.

Буквално – „вие ќе преземете одговорност за последиците од вашите постапки“. Не може да биде полесно.

Но.

dzovi kompani baner horizontalen

Одговорност?

Овој збор исплаши по ѓаволите од многумина од нас, дури и од првата извалкана пелена, кога мајка ми не ја ценеше целата убавина на креативноста или дури и рече „фу, како мириса“. Ова беше поправено со сите скршени кругови, по што „да се биде одговорен“ значеше „да се влезе во задник“. Натписот „одговорност = болка“ изеде прво во нашата свест, а потоа и во потсвеста.

И научивме да лажеме. Дека не сум ја скршил криглата, дека е браунито кое ги наслика wallsидовите со пенкало, што го слушнавте, воопшто не сакав да го кажам тоа.

Станавме најчудните бегања од одговорноста за нашите постапки, мисли и чувства, а со тоа и за нашите животи. Во најгротескните случаи, можете да слушнете за фактот дека „некој ми го крши животот“, „влијанието на волшебниците и ентитетите“, „тие“, „тоа“, „со мене“ … Јас не го правам тоа, ми се случува. Не се колнам, тие се караат со мене. Не бев исплашен, тие ме исплашија. Јас не сум навреден, јас сум навреден. Немав оргазам, ми се укажа задоволство. Како да има многу луѓе во нашиот живот кои постојано нешто ни прават. Каде сум тогаш во мојот живот? И што правам во тоа?

За овие формулации, одговорот е еден: Јас трчам. Јас секогаш сум во бегство од одговорноста за себе и за своите постапки. Во целиот мој живот.

Јас сум исплашен.

Страшно е што ќе викаат за скршена кригла. Страшно е што нема да ја ценат мојата работа. Страшно е што е одбиено заедно со мојата вистина. Страшно е што ќе престанат да сакаат. Како што е: несмасен и со крт на образот.

Страшно.

Страшно е сè додека има хипотетички „тие“ кои ни го прават сето ова: не проценувајте, избркајте, лишувајте од loveубов.

Затоа што ако сум навреден, тогаш ова е Кулата. Не можам да направам ништо во врска со тоа, бидејќи тоа ми се случи мене. И ако сум навреден, тогаш сè е едноставно: како што сум навреден, ќе застанам. И зошто да не само за лошото … како што не доживеав оргазам, така и следниот пат ќе се предадам на процесот уште порелаксирано и уште посамоуверено – и оф! Во торбата!

Не им веруваме на нашите чувства, затоа што некогаш решивме дека реакцијата на нив е поважна од самите чувства. Светот надвор е поважен од светот внатре. И така, ние контролираме, ги пресметуваме последиците, се сомневаме … Бараме некој голем и паметен, секој наставник-гуру-магионичар-оракул, секој што ќе се согласи да ни каже што да правиме, како ќе биде правилно. Така што тогаш сигурно … прифатено, ценето и сакано.

Ние го правиме најголемиот идиотизам: даваме одговорност за себеси на друг. Ние го пренасочуваме создавањето на нашиот живот на некој друг.

И можете да раскажете какви било бајки: Знам дека јас сум креаторот на мојот живот, гледам дека само јас ја создавам мојата реалност … Можете да видите што било, само дејствуваат. И, ако видам дека сум креатор, но одам кај наставникот за совет, тогаш таквата „визија“ е безвредна. И единственото нешто што треба да се направи е да се започне да се запре играњето на оваа игра. Веројатно, тоа се нарекува одговорност-топка. Слично на кошарката.

Оваа слатка детска надеж дека ако преземам одговорност за друг, тогаш тие ќе ми ја земат. Јас сум за скршена кригла, и тие за моите оргазми.

Навистина.

И повторно, само на мониторот сега изгледа смешно. Влезете во вашата глава, тогаш генерално ќе бидете отсечени. Долго се смеев. Отпрвин плачеше, но потоа се пушти.

И тука е единственото нешто што сега сакам да го напишам со кромид-кромид:

Направете како што чувствувате – тогаш ќе одговорите!

Намасте, Убава.

И нека моќта на одговорност за вашиот живот биде со нас!