Зошто уметничкото дело на Микеланџело на покривот на Сикстинската капела е ремек дело?


Зошто уметничкото дело на Микеланџело на покривот на Сикстинската капела е ремек дело?

Затоа што има толку многу симболика зад нејзината убавина. Ајде да видиме пример; прстите на Бога и на Адам не се допираат.

 

Божјиот прст е целосно испружен во вселената, но прстот на Адам е свиткан. Објаснувањето за ова уметничко дело е дека Бог е секогаш присутен, но изборот за поврзување со Него зависи од Човекот. Ако човекот сака да го допре Бога, мора да го испружи прстот. Последното движење на прстот на Адам ја претставува слободната волја на човекот.

Толку многу зборови во еден мал детал…