Индија слета на Месечината! Chandrayaan-3 станува првото вселенско летало во светот кое слета во близина на лунарниот јужен пол


Индија  (23.08.2023 год.) го приземји своето вселенско летало Чандрајаан-3 во близина на јужниот пол на Месечината, пишувајќи историја за нацијата и за истражувањето на Месечината воопшто.

Индија се приклучи на клубот за слетување на Месечината.

Вселенското летало Чандрајан -3 нежно се допре во близина на јужниот пол на Месечината денес (23.08.), што претставува огромна пресвртница за нацијата. Индија сега е четвртата земја која слетува на Месечината, по САД, поранешниот Советски Сојуз и Кина.

Историскиот тачдаун се случил во 8:33 часот по средноевропско време (1233 GMT или 18:03 часот според стандардно време на Индија), според Индиската организација за вселенско истражување (ISRO). “Постигнавме меко слетување на Месечината! Индија е на Месечината!” Претседавачот на ИСРО, Сридара Соманат, објави по слетувањето.

„Овој успех му припаѓа на целото човештво и ќе им помогне на мисии на Месечината од други земји во иднина“, рече индискиот премиер Нарендра Моди во говорот по слетувањето. „Уверен сум дека сите земји во светот, вклучително и оние од глобалниот југ, се способни да доловат успех. Сите можеме да се стремиме кон Месечината и пошироко.