Ирвин Јалом: „Само едноставните луѓе се полни со самодоверба!“

ирвин

„Никој никогаш не направил ништо благородно за друг. Сите постапки се насочени кон себе, сите услуги кон себе, целата љубов е самољубие… Нурнете подлабоко и ќе сфатите дека не ги сакате: она што го сакате се пријатните чувства што таквата љубов ви ги создава!“

Ирвин Јалом е познат хуманистички и егзистенцијалистички психотерапевт, психијатар и писател. Ви пренесуваме извадоци и цитати од некои од неговите најпопуларни книги како: Кога Ниче плачеше, Лекување со Шопенхауер, Лежење на каучот, Проблемот на Спиноза и други…

***

Како да објасните дека некои луѓе се полни со самодоверба ?

– Запрашајте се кои се овие луѓе кои се сигурни во себе, вечно весели и мирни. Такви се само луѓе без визија, прости луѓе и деца. Очајот е цената што човекот ја плаќа за својата самосвест. Интелигентниот човек не е секогаш сигурен што прави и што зборува. Паметните луѓе секогаш се преиспитуваат себеси.

-Само ранет исцелител може вистински да заздрави.

-Секој човек мора да одлучи колку вистина може да поднесе.

– Од голема височина секоја трагедија изгледа помалку трагично.

– Животот е светлосна искра меѓу две празнини: темнината пред раѓањето и темнината на смртта.

– Немојте да имате деца додека не сте подготвени да бидете креатори и да создавате творци. Погрешно е да раѓаме деца од потреба, да користиме дете за да ја исполниме осаменоста, да создаваме копии од себе за да си обезбедиме цел. Грешка е да се бара бесмртност со сеење на своето семе во иднината, како да ќе ја задржи вашата свест.

– Духот на човекот е исткаен од неговите избори.

-Подлабоко отсечете ги вашите мотиви. Ќе откриете дека никој никогаш не направил ништо возвишено за друг. Сите постапки се насочени кон себе, сите услуги кон себе, целата љубов е самољубие… Нурнете подлабоко и ќе сфатите дека не ги сакате: она што го сакате се пријатните чувства што таквата љубов ви ги создава!

– Фантазирам за љубов која е нешто повеќе од желба на двајца луѓе да се поседуваат.

-Кога ќе принудите личност која поседува ретки таленти да работи само корисна, тоа е како да користите скапа и нежно украсена вазна како кујнски тенџере.

беснило.

Ирвин Јалом

ФОТО Од Haemmerli / commons.wikimedia.org