Како брзо да го намалите високиот крвен притисок без лекови (засновано на докази)


Како брзо да го намалите високиот крвен притисок без лекови (засновано на докази)
Високиот крвен притисок (хипертензија) е опасна здравствена состојба која може да предизвика мозочен удар, срцеви заболувања, па дури и смрт. Можете да го намалите крвниот притисок природно со некои промени во вашиот животен стил и исхрана. Исто така, постојат неколку природни начини за брзо намалување на крвниот притисок за неколку минути.

Научните студии покажаа дека акупресурата, кратките прошетки или дури и краткото изложување на сонце може да го намалат високиот крвен притисок за неколку минути.
Можете исто така да го намалите крвниот притисок брзо со следење на диета со висок крвен притисок која вклучува храна како маслиново масло, бобинки, лук и омега-3 масни киселини.

Една од причините за природното и брзо намалување на крвниот притисок е намалувањето на зависноста од дрога. Секогаш треба да ги намалите лековите за крвен притисок под надзор на вашиот лекар.

Сепак, може да откриете дека диетата со висок крвен притисок може да помогне во лекувањето на хипертензијата и да го намали ризикот од срцеви заболувања.

Во оваа статија ќе научите како да го намалите високиот крвен притисок без лекови. Ќе научите за начините за брзо намалување на високиот крвен притисок, дури и за неколку минути. Исто така, ќе откриете како вашата исхрана, начин на живот и додатоци во исхраната можат да помогнат во контролата на високиот крвен притисок.

Што се смета за висок крвен притисок?
Високиот крвен притисок (или високиот крвен притисок) понекогаш се нарекува „тивок убиец“ бидејќи често нема никакви симптоми.

Националниот институт за стареење вели дека нормалниот крвен притисок е 120/80 mmHg. Овие бројки го претставуваат систолниот крвен притисок и дијастолниот крвен притисок.

Систолниот крвен притисок (првиот број) е притисокот што го врши вашето срце за да пумпа крв низ вашето тело.

Дијастолниот крвен притисок (вториот број) е притисокот во вашите артерии помеѓу отчукувањата кога срцето мирува.

Според Центрите за контрола и превенција на болести, висок крвен притисок е секоја вредност над 140/90 mmHg. Ако вашиот крвен притисок е помеѓу 120/80 mmHg и 139/89 mmHg, имате прехипертензија и вашиот лекар ќе го следи вашиот крвен притисок.

Опасности од висок крвен притисок
Ако имате прехипертензија или хипертензија, важно е да преземете чекори за брзо намалување на крвниот притисок.

Лекарите од клиниката Мајо предупредуваат дека околу половина од луѓето со нетретирана хипертензија умираат од болести поврзани со срцето.

Зголемувањето на притисокот во вашите артерии може да предизвика слабеење и стеснување на крвните садови. Ова може да доведе до намалена циркулација на крвта, па дури и да предизвика испакнување и пукање на артеријата. Ако ова се случи во мозокот, тогаш лицето со висок крвен притисок може да доживее аневризма.

Други компликации на високиот крвен притисок може да вклучуваат зголемен ризик од кардиоваскуларни болести, деменција, оштетување на бубрезите и оштетување на видот.

Како да го намалите високиот крвен притисок без лекови
Хипертензијата може да прерасне во хронична медицинска состојба која бара итна помош. Постојат многу начини за брзо лекување на високиот крвен притисок во смисла дека природните лекови постепено го намалуваат крвниот притисок во рок од неколку часа или денови.

Ајде внимателно да погледнеме како природно и брзо да го намалите крвниот притисок. Познавањето на најдобрите начини за управување со вашиот крвен притисок е важно за да се спречи прехипертензијата да стане хроничен висок крвен притисок.

Еве ги најдобрите начини за брзо намалување на крвниот притисок:

Акупресура за итно намалување на крвниот притисок
Еден од природните начини за брзо намалување на крвниот притисок за неколку минути е да користите различни техники на акупресура.

Во некои ситуации, може да биде неопходно веднаш да се намали крвниот притисок во итен случај. Некои студии покажаа дека притисокот на одредени точки на телото може брзо да го намали нивото на крвниот притисок.

Едно испитување покажа дека со притискање на акутоунката Таичонг на стапалото може веднаш да се намали крвниот притисок. Истражувачите забележале дека притисокот на точката Таичонг веднаш го намалува систолниот крвен притисок за 15 mmHg и дијастолниот крвен притисок за 4 mmHg. Имаше постојан пад на крвниот притисок 30 минути по акупресурата.

Точката Таичонг се наоѓа на вашата нога помеѓу палецот и вториот палец. Точката на притисок е во вдлабнатина веднаш пред двете коски на палецот и зглобот на вториот прст.

За брзо намалување на крвниот притисок во итен случај, обидете се да ја притиснете оваа точка со палецот и показалецот. Притиснете 5 секунди, а потоа отпуштете 1 секунда. Продолжете со ова 30 пати во рок од 3 минути за брзо да го намалите крвниот притисок.
Добијте повеќе сонце за да го намалите високиот крвен притисок за неколку минути
Еден од природните начини да го намалите крвниот притисок за неколку минути е да се сончате.

Истражувачите откриле врска помеѓу изложувањето на сонце и крвниот притисок. На пример, луѓето со лесна хипертензија имаат тенденција да имаат понизок крвен притисок во лето отколку во зима.

Едно испитување кое вклучува возрасни со висок крвен притисок покажа дека 30 минути изложеност на UVA го намалува крвниот притисок во просек за 4,90 mmHg.

Една од придобивките на сонце е тоа што помага да се спречи недостаток на витамин Д. Сепак, истражувачите не откриле дека витаминот Д е причина за моменталното намалување на крвниот притисок.

Прошетајте за брзо да го намалите крвниот притисок
Еден од најдобрите начини за подобрување на вашето кардиоваскуларно здравје и справување со хипертензијата е кратка прошетка.

Според една медицинска студија, 10 минути пешачење може брзо да го намали вашиот крвен притисок. Истражувачите откриле дека има значителен пад на дијастолниот крвен притисок во периодот на одмор по секое одење.

Бавното дишење може да го намали крвниот притисок за неколку минути
The Journal of Human Hypertension објави дека контролираните вежби за длабоко дишење можат да помогнат брзо да се намали крвниот притисок.

Употребата на вежби за дишење по 10 минути на ден беше доволна за лекување на некои форми на хипертензија без лекови.

Пијте сок од цвекло и јаболко за да го намалите крвниот притисок природно и брзо
Еден од начините на кои можете брзо да го намалите крвниот притисок е со консумирање сок од цвекло и јаболко.

Едно рандомизирано контролирано испитување кое вклучува мажи и жени покажа дека пијалокот што содржи сок од репка и сок од јаболко е добар за намалување на високиот крвен притисок. Сокот од цвекло помогна брзо да се намали крвниот притисок бидејќи имаше значително намалување во период од 6 часа.

Покрај тоа што е една од намирниците што брзо го намалуваат крвниот притисок, можете да дознаете и за голем број други придобивки од сокот од цвекло.

Консумирајте сок од калинка во вашата диета под висок крвен притисок
Друг пијалок кој е добар за пиење ако се обидувате брзо да го намалите крвниот притисок е сокот од калинка.

Едно мало испитување во кое беа вклучени мажи со висок крвен притисок покажа дека консумирањето 150 ml сок од калинка помага брзо да се намали крвниот притисок. Повеќето од учесниците во испитувањето забележале намалување на крвниот притисок во рок од 4 до 6 часа. Истражувачите истакнаа дека сокот од калинка треба да се препорача на диета со висок крвен притисок.

Акупунктура за брзо намалување на крвниот притисок
Еден од природните лекови за хипертензија за намалување на зависноста од дрога е акупунктурата.

Акупунктурната терапија секој втор ден во текот на еден месец помогна да се намали опасно високиот крвен притисок. Во просек, акупунктурата го намалува систолниот крвен притисок за 18 mmHg, а дијастолниот за 7 mmHg.

Пијте чај од хибискус за брзо намалување на крвниот притисок
Чајот од хибискус можеби нема да го намали вашиот крвен притисок за 3 минути или помалку, но ако го пиете секојдневно може да помогне во контролата на хроничната хипертензија.

Едно клиничко испитување кое вклучува возрасни со лесна хипертензија покажа дека пиењето чај од хибискус дневно во текот на 6 недели може да го намали систолниот крвен притисок. Истражувачите го препорачаа овој природен лек за луѓе со прехипертензија или блага хипертензија.

Некои студии на животни откриле дека чајот од хибискус може значително да го намали високиот крвен притисок.

Други природни начини за намалување на високиот крвен притисок
Во некои случаи, можете да ја излечите хипертензијата без лекови со правење мудар избор на животниот стил.

Редовно вежбање за намалување на високиот крвен притисок
Списанието на Американското здружение за срце известува за преглед на испитувања кои ги вклучуваат ефектите на вежбањето врз крвниот притисок. Резултатите од 95 студии покажаа дека редовното вежбање и тренингот со отпор го намалуваат и систолниот и дијастолниот крвен притисок.

Дури и помалку енергичното вежбање, како што е одење, исто така може да помогне во лекувањето на хипертензијата. Една студија покажа дека умереното одење може да помогне природно да го намали крвниот притисок и да го намали ризикот од коронарна срцева болест.

Намалете ја тежината за да се справите со хипертензијата природно
Стекнувањето и одржувањето на здрава тежина става помалку оптоварување на вашето срце и помага во намалување на крвниот притисок.

Доволно вежбање и уживање во здрава, добро балансирана кардио исхрана помага во губење на тежината, а исто така и во лекување на хипертензија. Една студија покажа дека комбинирањето на диетата DASH (за која ќе се дискутира подоцна) со вежбањето има позитивно влијание и на телесната тежина и на крвниот притисок.

Една студија во која учествуваа над 13.000 дебели поединци покажа дека губењето на тежината е главен фактор за намалување на ризикот од неконтролирана хипертензија.

Слабеењето може да помогне и за брзо намалување на високиот крвен притисок. Во период од 10 недели, луѓето кои изгубиле 5% од нивната телесна тежина доживеале значителен пад на крвниот притисок.

Можете да ја започнете вашата програма за намалување на крвниот притисок уште денес со преземање чекори за слабеење и одржување на здрава тежина.

Управувајте со стресот за да помогнете во контролата на високиот крвен притисок
Ако стресот е причина за вашата хипертензија, знаењето како да се справите со стресот може да помогне брзо да го намалите крвниот притисок.

Повеќето лекари се согласуваат дека хроничниот стрес е претходник на хипертензијата. Притисокот на работа, во семејството или во справувањето со стресни ситуации може да предизвика зголемување на крвниот притисок и да стане хронична состојба.

Истражувачите идентификуваа некои научно докажани начини за намалување на крвниот притисок без лекови.

Резултатите од прегледот од 2016 година за ефектите на музиката врз намалувањето на хипертензијата покажаа дека редовното слушање музика помага да се намали систолниот крвен притисок.

Други студии покажаа дека управувањето со стресот на работа може да помогне да се намали крвниот притисок кај мажите и жените и да се намали ризикот од кардиоваскуларни болести.

Дознајте за многуте начини на кои стресот влијае на вашето тело и што можете да направите за подобро да управувате со стресот.

Храна која брзо го намалува крвниот притисок
Бидејќи исхраната може многу да влијае на крвниот притисок, многу луѓе се прашуваат што можат да јадат за брзо да го намалат крвниот притисок. Иако не постои ниту една храна која веднаш го намалува крвниот притисок, уживањето во здрава исхрана може да помогне во справувањето со хипертензивните состојби.

Диетата DASH помага да се намали високиот крвен притисок
Можете да го намалите крвниот притисок по природен пат следејќи ги принципите на диетата DASH.

Диетата DASH е „Диететски пристап за запирање на хипертензијата“ и вклучува диететски упатства доколку имате хипертензија. Главните принципи на исхраната за лекување на висок крвен притисок се да се јаде повеќе зеленчук, овошје и посно месо и да се намали внесот на натриум.

Храната што треба да се јаде за хипертензија на диетата DASH вклучува:
Сложени јаглехидрати како што се зелен лиснат зеленчук, цели зрна и мешунки.
За намалување на крвниот притисок се препорачуваат здрави масти како маслиново масло, јаткасти плодови, масна риба и семе од лен.
Протеини со малку маснотии кои содржат есенцијални микронутриенти како риба, јајца, грав и посно месо.
Една студија за придобивките од диетата DASH за лекување на хипертензија покажа дека има голем потенцијал за намалување на компликации поврзани со срцеви заболувања. На пример, се проценува дека доколку се следат, овие упатства за исхрана би можеле да помогнат да се спречат 400.000 случаи на срцеви заболувања.

Ако сте заинтересирани да дознаете повеќе за тоа што да јадете за брзо да го намалите крвниот притисок, прочитајте за Срцевата диета за подобрување на здравјето.

Храната богата со калиум помага во намалување на крвниот притисок
Храната која ви помага да ги задоволите дневните потреби за калиум е добро да ја јадете доколку страдате од хипертензија.

Списанието Current Hypertension Reports објави информации за врската помеѓу калиумот и крвниот притисок. Истражувачите откриле дека внесувањето на 4,7 g дневна калиум преку исхраната може да помогне значително да го намали крвниот притисок.

Храната богата со калиум која може да помогне во лекувањето на хипертензијата вклучува леќа, суви кајсии, мешунки, млеко, банани и пилешки гради.

Калциумот природно помага во намалувањето на крвниот притисок
Конзумирањето на храна која содржи калциум може да помогне во решавањето на проблемите со високиот крвен притисок и спречување на кардиоваскуларни срцеви заболувања.

Списанието Blood Pressure објави дека калциумот е важен минерал кој го регулира крвниот притисок. Недостатокот на калциум во исхраната може да доведе до хипертензија и зголемување на артерискиот притисок.

Американското здружение за срце ги објави резултатите од студијата која покажува дека секојдневното консумирање јогурт може да помогне природно да го намали ризикот од висок крвен притисок кај жените. Истражувачите предложија додавање на суров јогурт на листата на храна за висок крвен притисок.

Храната која може да помогне во намалувањето на крвниот притисок бидејќи е богата со калциум вклучува сардина, сирење, млеко, јогурт и тофу.

Ако не можете да јадете млечни производи или да следите веганска исхрана, дознајте за други одлични не-млечни извори на калциум во кои можете да уживате.

Јаболков оцет природно може да помогне во намалување на крвниот притисок
Иако јаболковиот оцет не може веднаш да го намали крвниот притисок, може да помогне во лекувањето на некои видови хипертензија.

Повеќето лековити својства на јаболковиот оцет потекнуваат од неговата содржина на оцетна киселина. Една студија покажа дека оцетната киселина помага да се инхибираат одредени ензими кои можат да предизвикаат висок крвен притисок. Научниците открија дека растворите на оцетна киселина имаат позитивен ефект врз нивото на крвниот притисок.

Маслиновото масло помага за контрола на хипертензијата кај мажите
Маслиновото масло е една од најдобрите намирници за природно намалување на крвниот притисок и подобрување на кардио здравје.

Една студија покажа дека луѓето кои редовно консумираат маслиново масло во нивната исхрана имаат помал ризик од хипертензија. Интересно е што научниците забележале дека маслиновото масло помага во лекувањето на хипертензија кај мажите, но не и кај жените. Сепак, ова може да биде затоа што жените генерално страдаат помалку од висок крвен притисок отколку мажите.

Други студии покажаа дека секојдневното консумирање маслиново масло може да помогне во лекувањето на високиот крвен притисок кај постарите луѓе. Истражувачите, исто така, забележаа дека консумирањето маслиново масло помага во исто време да се намали високиот холестерол.

Какао во прав за природно намалување на крвниот притисок
Еден од најдобрите пијалоци за висок крвен притисок е топлото чоколадо направено со какао во прав.
Една студија за ефектот на пијалоците од какао врз хипертензијата покажа дека тие можат да помогнат во намалување на крвниот притисок за околу 4 mmHg.

Други студии покажаа дека богатата содржина на антиоксиданси во пијалоците од какао е добра за помагање за контрола на високиот крвен притисок кај постарите луѓе.

Бобинки треба да бидат во вашата диета за крвен притисок
Диетата со висок крвен притисок треба да содржи многу бобинки за да го подобри вашето кардиоваскуларно здравје.

Бобинки како боровинки, боровинки, црни рибизли и брусница содржат антиоксиданси и антиинфламаторни својства кои позитивно влијаат на крвниот притисок.

Истражувачите откриле дека исхраната богата со бобинки може да помогне да се намали и систолниот и дијастолниот крвен притисок. Јадењето бобинки е исто така добро за одржување на здравјето на срцето и за намалување на ризикот од развој на хронични болести.

Природни лекови за висок крвен притисок (додатоци за хипертензија)
Постојат многу природни состојки кои помагаат брзо да се намали крвниот притисок.

Иако земањето додатоци не може веднаш да го намали вашиот крвен притисок, нивното редовно земање може да помогне во лекување на хипертензија релативно брзо природно.

Кои се најдобрите додатоци за намалување на крвниот притисок?

Додатоци на лук за висок крвен притисок
Лукот можете да го користите како природен лек за лекување на хипертензија и подобрување на кардиоваскуларното здравје.

Редовното внесување на лук како додаток може да помогне предхипертензивните состојби да се претворат во безбедни состојби. На пример, мета-анализата на 20 студии покажа дека суплементацијата со лук може да го намали систолниот крвен притисок за 9 mmHg и дијастолниот крвен притисок за 7 mmHg.

Други студии покажаа дека долгорочното дополнување со лук може да има значително влијание врз крвниот притисок. Во период од 12 недели, земањето 2 капсули лук дневно помогна да се намали систолниот крвен притисок за околу 12 mmHg.

Додатоци на омега-3 за хипертензија
Земањето капсули со рибино масло со омега-3 е добро за вашето целокупно кардиоваскуларно здравје, вклучително и за лекување на хипертензија.

Истражувањето за терапевтската употреба на омега-3 масните киселини покажа дека тие помагаат да се намали ризикот од мозочен удар преку подобрување на отчитувањата на крвниот притисок. При изборот на најдобрите омега-3 суплементи за висок крвен притисок, важно е да се проверат нивоата на DHA (докосахексаеноична киселина) и EPA (еикозатетраеноична киселина).

Некои истражувања покажуваат дека омега-3 кои содржат најмалку 200 mg EPA и DPA се добри за здравјето на срцето. Сепак, подобри резултати во намалувањето на крвниот притисок беа забележани кога додатоците на омега-3 содржеа 2 грама EPA и DHA.

Витаминот Ц е добар природен лек за висок крвен притисок
Еден од најдобрите витамини за лекување хипертензија е витаминот Ц поради неговите придобивки за здравјето на вашите артерии.

Систематски преглед на 29 студии покажа дека земањето 500 mg витамин Ц дневно помага за брзо лекување на високиот крвен притисок. Во период од 8 недели, суплементацијата на витамин Ц беше ефикасно во намалувањето на систолниот и дијастолниот крвен притисок.

Протеин од сурутка за висок крвен притисок
Протеинот од сурутка е добар за помагање за контрола на високиот крвен притисок.

Една двојно слепа студија покажа дека земањето 59 g протеин од сурутка дневно помага да се намали крвниот притисок природно во период од 8 недели. Истражувачите забележале и подобрување на нивото на холестерол.

Додатоци на коензим Q10 за намалување на високиот крвен притисок
Земањето додатоци на коензим Q10 може да ви помогне да ја излечите хипертензијата без лекови.

Журналот за човечка хипертензија ги објави резултатите од мета-анализата на 12 клинички испитувања за употребата на CoQ10 за третман на висок крвен притисок. Резултатите од тестот покажаа дека редовното дополнување на CoQ10 може да го намали систолниот крвен притисок до 17 mm Hg и дијастолниот крвен притисок до 10 mm Hg без значителни несакани ефекти.

Екстрактот од маслиново лист природно го намалува крвниот притисок
Земањето додатоци на екстракт од маслиново лист може да биде ефикасно при природно намалување на високиот крвен притисок.

Една студија покажа дека земањето екстракт од лист од маслинка им помага на мажите да го намалат крвниот притисок во период од 6 недели.

Некои истражувања покажуваат дека додатоците на листовите од маслинка може да бидат исто толку ефикасни како и лековите за хипертензија. На пример, земањето 500 mg екстракт од маслиново лист дневно може да помогне во намалувањето на крвниот притисок за околу 11/5 mmHg.

Ресвератрол
Земањето суплементи за лекување на хипертензија може да биде ефикасно кога тие содржат ресвератрол, антиоксиданс кој најчесто се наоѓа во црвеното грозје.

Клиничкото испитување од 2017 година покажа дека додатоците на ресвератрол можат значително да помогнат во намалување на крвниот притисок до нормални нивоа. Испитувањето покажа дека хипотензивниот ефект на ресвератрол помогна во лекувањето на хипертензијата без потреба од лекови.

Што да избегнувате за да го намалите високиот притисок по природен пат
За брзо да го намалите крвниот притисок со природни лекови, добро е да избегнувате работи кои предизвикуваат хипертензија.

За да помогнете во лекувањето на високиот крвен притисок без лекови, треба да го направите и следново:

Намалете го натриумот. Научниците велат дека намалувањето на внесот на сол на помалку од 5 g дневно може да има значително влијание врз намалувањето на средниот крвен притисок и спречување на срцеви заболувања.
Престани да пушиш. Општо познато е дека пушењето е лошо за вашето здравје. Истражувањата покажуваат дека пушењето го зголемува крвниот притисок и ги стеснува артериите. Пушењето, исто така, ги влошува веќе постоечките состојби на хипертензија.
Пијте помалку алкохол. Прекумерното консумирање алкохол може да биде причина за хронична хипертензија.
Намалете го внесот на кофеин. Ако имате опасно висок крвен притисок над 140/90 mmHg, тогаш можеби е паметно да ги намалите пијалоците кои содржат кофеин. Истражувачите велат дека кафето може да предизвика зголемување на крвниот притисок за 8/5 mmHg.
Исклучете ги рафинираниот шеќер и едноставните јаглехидрати. Шеќерот, колачите и колачите не само што се натрупуваат на килограми, туку предизвикуваат и хипертензија. Истражувачите откриле дека намалувањето на нездравата храна може природно да помогне да се намали хипертензијата.

Извор: healthyandnaturalworld.com