Како да го препознаете Разбудениот?

daniel holeman 6

Многу е тешко да се категоризира разбудено суштество. Каква етикета да се стави на некој што ги надмина сите граници и ознаки? Тој повеќе не ги гледа работите како добри и лоши, чисти или нечисти, успех или неуспех. Тој го разбра светот на двојноста и отиде подалеку од него. Бидејќи е над сè, тој е ослободен од сè. Бидејќи нема желба, нема оплакување, тој е неврзан и затоа е ослободен од стравови и грижи. Но, не толку одамна, Разбудениот беше збунет и несреќен како и сите други. Па, како стигнал таму каде што е сега?

Како да го препознаете разбудениот?

Некои се машки, некои се женски. Можете да ги најдете во манастирот или во куќата, во шумата, во градот или на село. Вистина е дека ги нема многу, но ги има повеќе отколку што луѓето обично мислат.

Будењето само по себе не е тешко; тажна е вистината дека повеќето луѓе не сакаат да се мачат да се извлечат од калта на незнаење и желба.

На прв поглед не би забележале разбудена личност во група луѓе, бидејќи е прилично мирен и повлечен. Но, кога ситуацијата станува напната, тогаш таа го привлекува погледот.

Кога сите се печат во огнот на гневот, таа ќе застане полна со љубов. Кога другите се вознемирени од тешка ситуација, таа ќе остане смирена како порано.

Во очајна брзање да зграпчи што е можно повеќе, таа ќе биде некој што стои на аголот со поглед на задоволство на нејзиното лице. Лесно се лизга на нерамни површини, стабилен е кога се ќе се преврти наопаку.

asklepios

Не дека сака да покаже дека е поинаква од другите, туку дека недостатокот на алчност ја направи независна. Сепак, чудно, иако другите не можат да ја потресат, таа може да ги придвижи, со своето мирно присуство, посегнува по нив.

Нејзините нежни, разумни зборови ги спојуваат раскараните луѓе и ги зближуваат блиските.

Повредените, исплашени и загрижени се чувствуваат подобро откако разговараат со неа. Животните ја чувствуваат нежноста во срцето на разбудениот човек и не се плашат од тоа. Дури и местото каде што престојува, било да е град, шума, планина или долина, изгледа поубаво само затоа што е таму.

Тој не секогаш го изразува своето мислење или ја брани својата гледна точка. Всушност, се чини дека таа воопшто нема гледна точка. Затоа, луѓето може да ја сметаат за будала.

Кога изгледа вознемирено и не се одмаздува за навредите и исмејувањата, луѓето повторно мислат дека нешто не е во ред со неа. Но, таа едноставно не се грижи што мислат тие.

Изгледа како да е глува, но работата е во тоа што повеќе сака тишина. Таа се однесува како да е слепа, но всушност гледа се што се случува.

Луѓето ја сметаат за слаба, но всушност е многу силна. И покрај тоа како изгледа, тој е остар како жилет.

media 24 uslugi

Нејзиното лице секогаш сјае и зрачи со бодрост, бидејќи никогаш не се грижи за тоа што се случило вчера или што може да се случи утре.

Нејзиното држење и движења се грациозни и составени, бидејќи има природна свесност за сè што прави.

Нејзиниот глас е пријатен за слушање, а зборовите одмерени, јасни и директни. Таа е убава на начин што нема врска со физичкиот изглед или елоквентноста, туку со она што доаѓа од внатрешната добрина.

Можеби има куќа, но ако утре изгори во пожар или што и да се случи, ќе се пресели на друго место и ќе се чувствува исто толку добро таму.

Тој може да биде дома насекаде.

Се чини дека таа го има токму она што и треба. Живејте едноставно, размислувајте високо.

Нејзиниот живот е едноставен, таа е задоволна со што и да има. Нејзината вистинска храна е радоста, нејзиниот вистински пијалок е вистината, нејзиниот вистински дом е свесноста.

Обичните луѓе се бучни како водопади, додека разбудениот е тивок како длабочините на океанот. Тој ја сака тишината и зборува во пофалба на тишината. Тоа не значи дека никогаш не ја отвора устата. Тој со радост зборува за Вистината, на оние кои се заинтересирани да слушнат за неа.

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Тој никогаш не проповеда, ниту се занимава со убедување и расправии.

Исто така, бидејќи зборува само за она што го знае, се што кажува има печат на автентичност што таканаречените „експерти“ едноставно не можат да го постигнат.

Умот на разбудениот човек не е ниту преполн со мисли ниту неактивен. Кога му требаат мисли, размислува, а кога не му требаат, ги остава да стивнат.

За него тие се алатка, а не проблем. Сè уште има спомени, емоции и идеи, но не се потресува од нив.

Сето тоа е само претстава за него. Ги набљудува додека се креваат, додека траат и кога исчезнуваат. Неговиот ум е како ведро небо – облаците лебдат над него, но самото небо останува огромно, недопрено и непроменето.

Иако чист во секој поглед, разбудениот не мисли за себе подобар или полош од кој било друг. Другите се тоа што се и нема потреба да ги критикувате или споредувате. Тоа не е ниту за ниту против никого и ништо.

Тој повеќе не ги гледа работите како добри и лоши, чисти или нечисти, успех или неуспех. Тој го разбра светот на двојноста и отиде подалеку од него. Бидејќи е над сè, тој е ослободен од сè. Нема желби, стравови или грижи.

Не толку одамна, Разбудениот беше збунет и несреќен како и сите други. Па, како стигнал таму каде што е сега?

baner portland horizontalen

Навистина едноставно. Престана да бара надвор од себе причината за секоја своја болка и почна да бара во себе.

Гледајќи, виде дека сите работи со кои се идентификува: телото, чувствата, емоциите, концептите, проблемите – не му припаѓаат. И затоа едноставно ги отфрла од себе.

Веќе не заробен од нереалното и минливото, го виде вечното, реалното, нероденото, безусловното. Сега тој престојува во слобода и Божја љубов и е среќен цело време.

Поради ова, многу е тешко да се категоризира разбудено суштество.

Други се обидуваат да го стават во една од фиоките нарекувајќи го светец или понекогаш будала. Сепак, тој се насмевнува на сите овие етикети и се опишува себеси како „безначаен слуга“.

Каква етикета да се стави на некој што ги поминал сите граници?

Бидејќи ја завршил својата задача и не му преостанува ништо друго, разбудениот поголемиот дел од времето го поминува мирно и едноставно. За обичните луѓе, овој вид на разбуден живот може да изгледа како неподнослива монотонија. „Подарете ни малку возбуда, малку промена“, велат тие.

Но, се разбира, кога ќе добијат возбудувања или промени што не ги сакаат – болест, неуспех, отфрлање или смрт – тогаш очајуваат.

Тоа е моментот кога разбудениот тивко чекори напред да оздрави и исцели. А бидејќи има време, може целосно да им се даде на другите. Со својата љубов допира до сите.