Како да живеете подолго: осум навики кои би можеле да додадат години во вашиот живот


Како да живееш подолго? Тоа е прашање што не окупирало низ вековите – од античките фараони до денешните технолошки браќа – но никогаш порано не сме имале толку многу одговори.

Сè поголем број истражувања идентификуваа неколку избори на животниот стил поврзани со долговечноста – од здрава исхрана до редовни социјални контакти – плус голем број навики кои веројатно ќе ви го скратат животот.

На доказот се додава и новото американско истражување, кое го разгледа начинот на живот на 700.000 ветерани. По прилагодувањето на факторите како возраста, социо-економскиот статус и расата, откриено е дека мажите кои практикуваат осум здрави навики на возраст од 40 години во просек би живееле 24 години подолго од мажите без ниту една од навиките. За жените тоа беше 21 година.

Тие осум навики се: да се биде физички активен, да се има добра исхрана, да се спие добро, да се има позитивни социјални односи, да се управува со стресот, да не се пушат, да се пие умерено и да се ослободиме од зависност од опиоиди.

„Навистина бевме изненадени од тоа колку може да се добие со усвојувањето на еден, два, три или сите осум фактори на начин на живот“, рече водечкиот истражувач Ксуан-Мај Т Нгуен, специјалист за здравствени науки во американското Министерство за ветерани.

Наодите се совпаднаа со некои целосно помалку весели истражувања, кои предвидуваа дека на сегашната траекторија секој петти возрасен во Англија ќе живее со голема болест до 2040 година. Но, тоа не мора да биде така.

Проф. Колку порано започнете, толку подобро – но никогаш не е доцна“.

Осум животни навики кои ќе ви помогнат да живеете подолго
Како да живеете подолго: осум навики кои би можеле да додадат години во вашиот живот
1. Редовно вежбање
Ако идејата за редовни тренинзи во неделата ве исполнува со страв, не се препотувајте – барем не до викендот. Децениското истражување на истражувачите во Бразил, следејќи 350.000 луѓе, заклучи дека вежбањето во една или две викенд сесии е исто толку добро како и нивното ширење во текот на неделата.

Светската здравствена организација им препорачува на возрасните да имаат најмалку 150 минути активност со умерен интензитет – пешачење или нежно возење велосипед – секоја недела. За посилни вежби како трчање или пливање, тоа е само 75 минути.

Како да живеете подолго: осум навики кои би можеле да додадат години во вашиот живот
2. Добро јадење
Добро место за почеток е следењето на медитеранската исхрана, која е богата со морска храна, цели зрна, овошје, јаткасти плодови, зеленчук и маслиново масло. Истражувањата ја поврзуваат медитеранската исхрана со подобрени здравствени резултати, со бројни студии кои сугерираат дека може да го подобри здравјето на срцето, да го забави стареењето, па дури и да го забрза закрепнувањето од рак.

3. Имајќи позитивни односи
Студијата на американските ветерани поддржува се поголем број истражувања кои сугерираат дека имањето задоволувачки односи го зајакнува вашето здравје во староста.

На почетокот на оваа година, Универзитетот во Квинсленд, Австралија, ги објави резултатите од повеќедецениското истражување на 8.000 жени. Заклучено е дека добрите односи со луѓето се поврзани со помал ризик од развој на долгорочни состојби како што се дијабетес, срцеви заболувања и рак.

Како да живеете подолго: осум навики кои би можеле да додадат години во вашиот живот

4. Управување со стресот
Негувањето на љубезноста кон себе може да ни помогне да се движиме низ стресните ситуации, вели Хуандри Бујтендаг, основач на JB Wellness Dynamics, психолошка терапија со седиште во Лондон. Тоа започнува со поставување на граници.

„Остави го лаптопот и работата. Погрижете се да ја земете таа пауза за ручек. Ако останете настрана за викенд, погрижете се да не работите“, изјави таа за Позитивни вести. „Ако не сте добро, тогаш одвојте одмор. Тоа ни овозможува да бидеме пофокусирани и посреќни во она што го работиме“.

Друг пристап што го препорачува Бујтендаг е да водите дневник за благодарност, во кој секој ден запишувате три работи за кои сте благодарни. „Да се биде овде и сега и да се забележат помалите работи ни помага да поттикнеме попозитивен начин на размислување“, рече таа.

5. Спијте добро
„Совршената ноќ за спиење енормно варира од личност до личност“, вели професорот Расел Фостер, кој раководи со Институтот за спиење и невронаука на Универзитетот во Оксфорд. „Клучната работа е да откриеме колку ни треба поединечно – тоа може да биде само шест часа или дури 10 и пол“.

Фостер верува дека еден од најголемите непријатели на спиењето е – иронично – вознемиреноста поради тоа што нема доволно од него. „Повеќето луѓе немаат проблем со спиењето, тие имаат проблем со анксиозност или стрес“, рече тој.


Позитивни вести