Како да знаете дека сте во квалитетна врска – со себе?

pexels photo 1319795 696x398

Кога сакате некого, вие автоматски сакате да се грижите за таа личност и да направите се што е во ваша моќ за да се чувствува удобно и задоволно. Но, поради некоја причина, ние не си враќаме во иста мера. Да се ​​разберете и да се сакате себеси е важен квалитет ако сакате да живеете добро – тоа влијае на кого ќе изберете за партнер, каква слика испраќате на работа и како се справувате со проблемите во вашиот живот.

dzovi kompani baner horizontalen

Дали се цените себеси и вашето време на ист начин како што го цените за другите? Колку често се карате себеси додека ги зачувувате вашите убави зборови за сите освен за себе? Самољубието не е само состојба на добро чувство. Тоа е состојба на самопочит која произлегува од дејствија кои го поддржуваат нашиот физички, психолошки и духовен раст.

Овој вид на љубов е динамичен, расте преку постапки кои не збогатуваат – тогаш почнуваме многу подобро да ги прифаќаме нашите слабости и силни страни, мораме помалку да ги објаснуваме нашите недостатоци, повеќе се соживуваме со себе, фокусирани сме на исполнување на нашата животна цел и очекуваме исполнување на животот преку нашите, а не туѓите напори.

Затоа, важно е да одвоиме еден момент за да ја процениме состојбата на најважниот однос од сите – оној што го имаме со себе. Затоа еве седум знаци кои покажуваат дека сте во здрава врска, како и совети за подобрување на областите каде што „лаете“.

Ти се ставаш на прво место

Една од тешките вистини во животот е дека, во крајна линија, никој не може да се грижи за вас толку добро како вас. Луѓето со кои сте опкружени можат да ве сакаат, можат да ви помогнат, но никој не знае што ви треба, што доживувате или што сакате.

Имајќи го тоа на ум, најдете храброст и решителност да се ставите себеси на прво место – секогаш.

baner portland horizontalen

Грижа за себе, што е тоа?

Кога сакате некого, автоматски сакате да се грижите за него и да правите се што е во ваша моќ за да се чувствува удобно и задоволно. Но, поради некоја причина, ние не си враќаме во иста мера. Грижата за себе, што и да значи тоа за вас – адекватен сон, масажа, спа третмани, вежбање, време поминато во тишина – е сигурен знак дека сте во квалитетна врска со себе.

За доза на уживање, еднаш неделно дозволете си миг само за себе, дури и ако тоа е топла купка и маска за лице.

Социјалните мрежи се за споделување, а не за споредување

Важно е да ја препознаете разликата – ако негувате квалитетен однос со себе, споделувате содржина на социјалните мрежи за да се поврзете со другите. Во спротивно, ги користите социјалните мрежи за да се потврдите себеси, да добиете лајкови или да се споредувате со другите на начини што не се здрави или да докажете нешто на луѓе за чие мислење не би требало ни да се грижите.

Пред да објавите било што, проценете го вашиот мотив. Ако тоа е момент што сакате да го споделите и запомните, повелете. Но, ако го правите тоа за да го натерате вашиот поранешен да се чувствува лошо што ве оставил или затоа што не се чувствувате убаво денес и сакате еден куп пријатели да коментираат на вашата фотографија, можете без таа објава.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Грижете се за вашите финансии

Економската сигурност е форма на грижа за себе и знак на самољубие. Откако ќе ја процените вашата финансиска состојба, ќе биде полесно да забележите дали невнимателно ги трошите парите или ги давате вашите услуги и време бесплатно.

Замислете ако финансиската состојба на вашата сакана личи на вашата и дајте си го советот што би го дале на некој друг. Ако не знаете што да советувате, обратете се кај блиска личност за конструктивен придонес.

Вие сте љубезни кон другите

Озборувањето е техника што ја развивме за да се чувствуваме подобро, па затоа е логично дека ако веќе ни е удобно во сопствената кожа, нема да чувствуваме потреба да зборуваме лошо или да бидеме нељубезни кон другите.

Водете се од сопствениот пример – ако не би сакале истото да се каже за вас, не го кажувајте истото за другите.

Недостатоците не мора нужно да останат такви

Кога сте навистина на добро место, вие сте во мир со начините на кои не ги исполнувате вашите сопствени (премногу високи) очекувања.

Наместо да се гледате во огледало и да го критикувате вашето лице и тело, можете да чувствувате сочувство за работите што не се 100% во ваша контрола – и да научите да ги сакате онакви какви што се, наместо да се тепате себеси затоа што не повеќе вежбање или благодатно стареење.

Железара Џајми Комерц

Мислењата на другите луѓе не влијаат на вас

Луѓето кои вистински се сакаат себеси не се под влијание на туѓите мислења, без разлика дали се добри или лоши. Ако верувате во добрите работи што луѓето ги кажуваат за вас, ќе бидете подложни да верувате и во лошите работи.

Но, повеќето од нас се однесуваат на уште понездрав начин – главно игнорирајќи ги позитивните работи и фокусирајќи се исклучиво на негативните критики. Кога сте во квалитетна врска со себе, ништо што доаѓа однадвор не може да го промени начинот на кој се чувствувате.

naturala.hr