Како да знаете кога сакате некого?

stock ll 696x333 696x398

Како да знаете кога сакате некого?

Кога станува збор за љубовта, некои луѓе би рекле дека е една од најважните човечки емоции . Љубовта е збир на емоции и однесувања кои се карактеризираат со интимност, страст и посветеност. Тоа вклучува грижа, блискост, заштита, привлечност, наклонетост и доверба.

Многумина велат дека тоа не е емоција на начинот на кој ние обично ги разбираме, туку суштински физиолошки нагон.

Љубовта е физиолошка мотивација како што се глад, жед, сон и сексуален нагон.

Како да знаете дека чувствувате љубов кон некого?
Кои се некои од знаците на љубовта? Истражувачите направија разлика помеѓу чувствата на допаѓање и љубов кон друга личност.
Според психологот Зик Рубин, романтичната љубов се состои од три елементи:

Приврзаност : Имате потреба да бидете со друго лице и сакате физички контакт и одобрување

Грижа : вреднување на среќата и потребите на другата личност исто колку и вашите

Интимност : Споделување приватни мисли, чувства и желби со другата личност

Врз основа на ова гледиште за романтична љубов, Рубин разви два прашалници за мерење на овие променливи, познати како Рубинови скали на допаѓање и љубов . Додека луѓето имаат тенденција да ги гледаат луѓето што им се допаѓаат како пријатни, љубовта е обележана со тоа што се посветени, посесивни и доверливи еден на друг.

Дали постојат различни видови на љубов?
Да, не се сите облици на љубов исти, а психолозите идентификувале голем број различни видови љубов што луѓето може да ги искусат. 4

Овие видови на љубов вклучуваат:

Пријателство : Овој тип на љубов вклучува некого да му се допадне и да делите одреден степен на интимност.
Занес : Оваа форма на љубов често вклучува интензивни чувства на привлечност без чувство на посветеност; често се случува рано во врската и може да се продлабочи во потрајна љубов.
Страсна љубов : Овој тип на љубов е обележан со интензивни чувства на копнеж и привлечност; тоа често вклучува идеализација на другата личност и потреба да се одржува постојана физичка блискост.
Сочувствителна/придружничка љубов : Оваа форма на љубов е обележана со доверба, наклонетост, интимност и посветеност.
Невозвратена љубов : Оваа форма на љубов се случува кога една личност сака друга која не ги возвраќа тие чувства.

Дали љубовта е под влијание на биологијата или културата?

На љубовта најверојатно влијае и биологијата и културата. Иако хормоните и биологијата се важни, начинот на кој ја изразуваме и доживуваме љубовта е исто така под влијание на нашите сопствени сфаќања за љубовта.
Некои истражувачи сугерираат дека љубовта е основна човечка емоција исто како среќата или гневот, додека други веруваат дека тоа е културен феномен кој делумно произлегува од општествените притисоци и очекувања.

Истражувањата покажаа дека романтичната љубов постои во сите култури, што сугерира дека љубовта има силна биолошка компонента. Дел од човековата природа е да се бара и да се најде љубов. Сепак, културата може значително да влијае на тоа како поединците размислуваат, доживуваат и покажуваат романтична љубов. 2

Дали љубовта е емоција?
Психолозите, социолозите и истражувачите донекаде не се согласуваат околу карактеризацијата на љубовта. Многумина велат дека тоа не е емоција на начинот на кој ние обично ги разбираме, туку суштински физиолошки нагон. Од друга страна, Американското психолошко здружение го дефинира како „комплексна емоција“. 6 Сепак, други прават разлика помеѓу примарните и секундарните емоции и ја ставаат љубовта во втората категорија, тврдејќи дека таа произлегува од мешавина на примарни емоции.
Како да покажете љубов кон друга личност
Не постои единствен начин да се практикува љубовта. Секоја врска е уникатна и секоја личност носи своја историја и потреби. Некои работи што можете да ги направите за да покажете љубов кон луѓето за кои се грижите вклучуваат:

Бидете подготвени да бидете ранливи.
Бидете спремни да простите.
Дајте се од себе и бидете спремни да се извините кога ќе направите грешки.
Дајте им до знаење дека се грижите.
Слушајте што имаат да кажат.
Приоритет да поминувате време со другата личност.
Реципроцитет на љубовни гестови и дела на љубезност.
Препознајте ги и признајте ги нивните добри квалитети.
Споделете работи за себе.
Покажете наклонетост.
Направете го безусловно.
Како љубовта влијае на вашето ментално здравје
Љубовта, приврзаноста и наклонетоста имаат важно влијание врз благосостојбата и квалитетот на животот. Љубовните врски се поврзани со:

Помал ризик од срцеви заболувања
Намален ризик од смрт по срцев удар 7
Подобри здравствени навики
Зголемена долговечност 8
Пониски нивоа на стрес
Помалку депресија 9
Помал ризик од дијабетес 10

Совети за негување љубов
Трајните врски се обележани со длабоки нивоа на доверба, посветеност и интимност. Некои работи што можете да ги направите за да помогнете во негувањето на љубовни врски вклучуваат:

Обидете се со медитација со љубезна љубезност. Медитацијата со љубов (LKM) е техника која често се користи за промовирање на самоприфаќање и намалување на стресот, но исто така се покажа дека промовира различни позитивни емоции и ги подобрува меѓучовечките односи. 11 LKM вклучува медитација додека размислувате за личност која ја сакате или се грижите, концентрирајќи се на топлите чувства и вашата желба за нивната благосостојба и среќа.
Комуницирајте. Потребите на секого се различни. Најдобар начин да се осигурате дека вашите потреби и потребите на вашата сакана се задоволени е да разговарате за нив. Помагањето на друго лице да се чувствува сакано вклучува комуникација таа љубов со нив преку зборови и дела. Некои начини да го направите ова вклучуваат да покажете дека се грижите, да направите да се чувствуваат посебно, да им кажете дека се сакани и да правите работи за нив.
Справете се со конфликтот на здрав начин . Никогаш да не се расправате не е нужно знак за здрава врска – почесто отколку не, тоа значи дека луѓето избегнуваат прашање наместо да разговараат за тоа. Наместо да избегнувате конфликти, фокусирајте се на решавање на проблемите на начини кои се здрави за да ја придвижите врската напред на позитивен начин.
Негативни емоции поврзани со љубов
Како што рекол Шекспир, текот на љубовта никогаш не се одвивал без проблеми. Љубовта може да варира по интензитет и може да се менува со текот на времето. Тоа е поврзано со низа позитивни емоции, вклучувајќи среќа, возбуда, задоволство од животот и еуфорија, но може да резултира и со негативни емоции како љубомора и стрес. 4

Ниту една врска не е совршена, па секогаш ќе има проблеми, конфликти, недоразбирања и разочарувања кои можат да доведат до вознемиреност или скршено срце.

Некои од потенцијалните стапици на искусувањето љубов вклучуваат:

Анксиозност
Депресија
Зголемен стрес
Љубомора
Опсесивност
Посесивност
Тага

Додека луѓето се обврзани да искусат некои негативни емоции поврзани со љубовта, може да стане проблематично ако тие негативни чувства ги надминуваат позитивните или ако почнат да се мешаат во способноста на која било личност да функционира нормално. Советувањето за односи може да биде корисно во ситуации кога на паровите им треба помош да се справат со погрешна комуникација, стрес или емоционални проблеми.

 

Историја на љубовта
Само неодамна љубовта стана предмет на науката. Во минатото, проучувањето на љубовта беше оставено на „креативниот писател да ни ги прикаже неопходните услови за љубов“, според Зигмунд Фројд . „Како последица на тоа, станува неизбежно науката да се занимава со истите материјали чиј третман од уметниците му дава уживање на човештвото илјадници години“, додаде тој. 12

Истражувањата за љубовта се зголемија неверојатно по забелешките на Фројд. Но, раните истражувања на природата и причините за љубовта привлекоа значителни критики. Во текот на 1970-тите, американскиот сенатор Вилијам Проксмајр ги критикуваше истражувачите кои ја проучуваа љубовта и ја исмејуваше работата како трошење долари од даночните обврзници.

И покрај раниот отпор, истражувањето ја откри важноста на љубовта и во развојот на детето и во здравјето на возрасните.