Како да излезете од маѓепсаниот круг на празното секојдневие каде што нема љубов и среќа

buffalo games josephine wall ocean of dreams glitter edition 7210 0 702x518
dzovi kompani baner horizontalen

Човекот го прашал мудрецот: „Како да се излезе од маѓепсаниот круг на празното секојдневие во кое нема ниту љубов ниту среќа? ЕВА му одговори мудрецот.

Еден човек прашал мудрец: „Како да се излезе од маѓепсаниот круг на празното секојдневие во кое нема ниту љубов ниту среќа?

Мудрецот му одговорил: „Можеш да излезеш од кругот само на местото каде што се спојуваат почетокот и крајот !

Човекот длабоко се замислил и тргнал во потрага по местото каде што небото ја спојува земјата, но хоризонтот секогаш бил на исто растојание. Уморен од сè, седна на брегот на океанот, мислејќи дека стигнал до крајот на светот. Во неговата глава одекнуваа зборовите на мудрецот.

Долго седеше на брегот гледајќи го сонцето и облаците, а навечер месечината и ѕвездите и конечно ги виде неговото минато и иднина како се спојуваат во сегашниот момент и го обликуваат неговиот живот.

Го знаеше одговорот. Не постои место во светот каде почетоците се среќаваат со краевите, но на секое место крајот се влева во нов почеток во еден одреден момент.

Повторно го побара старецот кој го насочи кон хоризонтот, решен да го совлада времето и да открие во кој момент може да се ослободи од лошата среќа.

Човекот го прашал мудрецот: „Сега знам каде се спојуваат почетокот и крајот, што да правам?

Мудрецот одговорил:

„Ако вашето минато е исполнето со страдање, почекајте го моментот кога сонцето ќе почне да изгрева на хоризонтот  и потоа оставете ги сите страдања зад себе.

Ако сте биле роб на лошите навики во минатото, почекајте да изгрее сонцето и во следните три дена правете го само она што сакате да го правите до крајот на животот.

Ако вашето минато е исполнето со болни врски, тогаш побарајте нови луѓе и преминете во вашата иднина со нив, а оставете ги сите други зад себе и не гледајте назад.

Ако немало радост во вашиот живот, тогаш правете се што ќе ве направи среќни, колку и да е тоа мало, ќе се прошири на целата ваша иднина.

Ако немаше љубов во твојот живот, во тој момент погледни копнежливо во сонцето и ќе ја сретнеш љубовта на твојот живот .

Човекот му се заблагодари и тргна по својот пат.

Никогаш повеќе не го посети мудрецот.

Оставете ги вашите стари неволји зад себе, земете го само она со што сакате да ја исполните вашата иднина. Ако го направите тоа, ќе ја сретнете љубовта на вашиот живот!

Така барем вели старата легенда за човекот и мудрецот…

web-tribune.co m