Како да им објасните на децата дека мама и тато се разведуваат за да не се повредат?

kako nas neuzvracena ljubav menja nabolje 387116380

Ако сте родител, можеби мислите дека да го сакате вашето дете е дадено. Не е така, и мора постојано да им давате до знаење и да им го кажувате тоа. За да може детето што помалку да трпи од последиците од разделбата, важно е да се убеди и да не претпоставува дека вашиот развод не ја намалува љубовта што ја чувствуваат двајцата родители кон него. Тоа значи дека и двајцата родители мора да вложат максимални напори да го убедат своето дете дека го сакаат со ист интензитет како и пред разделбата и дека така ќе остане засекогаш.

Ова е едно од клучните прашања со кои се соочуваат многу родители кои одлучуваат да се разведат од која било причина. Можеби и вие сте еден од оние кои се венчале од голема љубов и верувале дека сте ја нашле својата сродна душа со која ќе живеете до старост и ќе се грижите еден за друг до крајот на животот, а сега поминувате низ брачен хаос. Всушност, не сте ни сигурни кога и како автомобилот тргнал надолу. Разделбата беше единственото решение. Самата помисла на развод е многу болна и стресна.

Секоја приказна за врска и брак е посебна. Исто така, вашиот развод ќе се разликува од другите кои го поминале ова искуство. Затоа, не постојат универзални решенија или прирачници, нели? Она што е заедничко за сите парови кои минуваат низ процес на развод е чувството на очај, грижа, лутина (ако изневерувањето е причина за разделбата), несигурност и еден куп стравови – од егзистенцијални до воспитување деца итн. Многумина се во недоумица и сè уште не се сигурни во вашата одлука, односно дали е подобар брак заради деца или развод.

Секако, идеално е децата да растат со двајцата родители кои – доколку се емотивно, ментално и физички избалансирани и здрави (што е сè поретко). Мое мислење е дека кога има проблеми меѓу родителите треба да му дадете шанса на бракот и да поминете преку брачно советување. Ако ситуацијата и после тоа не се подобри, тогаш разводот е подобра опција и за партнерите и за децата. Зошто?

Затоа што живеењето во нездрава клима на постојана напнатост, расправии, врева, плачење и повредени емоции, и за жал сè почести сцени на емоционално и физичко насилство, не е добра основа за растење на емоционално здраво, урамнотежено и самоуверено дете.

Ако децата живеат со емотивно избалансиран и зрел родител кој е посветен на децата, тогаш и тие деца растат, станувајќи постабилни, поздрави и поослободени со еден здрав родител отколку со двајца неурамнотежени кои се во постојани меѓусебни конфликти, обвинувања. , расправии, насилство…

media 24 uslugi

Не е се така црно

Најмногу зборуваат за негативните последици од разводот врз децата. Вистинските последици од разводот нема да ги откриете само во однесувањето на вашето дете ( на пр. слаб училишен успех, повлекување, агресивност, различен начин на комуникација ). Ќе го откриете повеќе во неговото внатрешно искуство за промената што се случила, бидејќи децата на разведени родители често носат лузни кои другите деца ги немаат. Тоа значи дека имаат грди сеќавања, потешкотии во контролирањето на своето однесување, потиснати емоции.

Тоа е затоа што голем број од нив биле сведоци на страшни тепачки, грди зборови и навреди, лаги, ужасни сцени… Многу деца имаат проблеми со (не)спиење, апетит (нејадење или полнење со храна), криза на идентитет и што што е најлошо од се, многу од нив стануваат жртви на манипулациите на нивните родители кои бараат децата да лажат за нив и да застанат на страната на еден од родителите.

Не е сè така црно, бидејќи практиката ги покажува и позитивните ефекти од разводот врз децата ако процесот на развод се одвива во нормална и мирна атмосфера, односно ако родителите се толку свесни и знаат како да го заштитат своето дете од стресот на разводот. На овој начин детето има објективна шанса да ја одржи емоционалната стабилност.

Како детето ќе реагира на разводот на неговите родители зависи од неколку фактори. Како прво, децата од различна возраст го доживуваат разводот на нивните родители на различни начини и минуваат низ различни фази: лутина, тага, вина, чувство на беспомошност и напуштеност, надеж дека сè уште има шанса родителите да се помират, идеализација. на еден од родителите итн. Како детето ќе помине низ развод зависи и од неговата возраст, темпераментот, меѓусебната емотивна поврзаност со родителите, како и од тоа колку добро се задоволуваат потребите на детето во овој период.

baner portland horizontalen

Што може родителот да направи за детето?

Пред сè, слушајте ги потребите на детето. Не ги изолирајте од вашите конфликти и мислете дека детето не разбира што се случува во семејството доколку е „заштитено“ со изолација. Ова не е добра стратегија бидејќи кога ќе биде целосно изолирано, детето ќе почне да создава некои свои драми за да привлече внимание бидејќи многу добро разбира дека нешто не е во ред на потсвесно ниво.

Сето ова го зголемува чувството на несигурност и емоционална нестабилност кај детето. Многу е подобро постојано да комуницирате со детето и да му давате објаснувања за промените што се случуваат во семејството. Никогаш не заборавајте дека примарните психолошки потреби на детето се чувството на сигурност, да биде сакано и заштитено.

Прво, доведете се во состојба на емоционална рамнотежа

Мој совет ти е да не зборуваш за развод пред своето дете, особено не кога си изнервиран или во афективна состојба. Кажете и разговарајте со вашето дете за разводот само кога сте сигурни во вашата одлука за развод. Направете го разговорот соодветен за возраста на детето. Ментално подгответе се за интервјуто, однапред испланирајте го својот наратив и одговорете на сите прашања – и најважното нешто – бидете мирни, одмерени, опуштени, рационални и не претерано емотивни во смисла дека од вас зборуваат само емоциите.

Кога ја објаснувате вашата одлука за развод, за децата од предучилишна и од основно училиште, клучно е детето да ги разбере оние практични работи, имено – каде со кого ќе живее и колку често ќе се гледа и каде е другиот родител. Не комплицирајте или поедноставувајте сè што е можно повеќе.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Второ, секогаш кажувајте ја вистината, но повторно без оптоварувачки детали за да не го збуните детето. Можеби вака – „ Знаеш, мама и тато не се согласуваа за некои работи. Се обидовме и се обидовме и двајцата да ги исправиме нашите грешки. Двајцата грешивме, се обидувавме, но сепак не успеавме да ги решиме нашите проблеми. Затоа и двајцата решивме дека е подобро секој да си оди по својот пат, односно се договоривме да се разведеме и да живееме одвоено. Ова нема врска со тебе. И мама и тато многу те сакаат и секогаш се тука за тебе“.

Најважно – секогаш кажете му на детето дека разводот нема никаква врска со него , дека тој не е виновен и не е причината за разделбата. Ова е многу важно бидејќи детето во предучилишна возраст сè лошо што им се случува на родителите го поврзува со себе – на пример, мисли дека мама и тато се тажни затоа што направило нешто погрешно, и обратно – ако родителот е добро расположен. , дека тој е виновен. Ако сте разведени, детето често се доживува себеси како лошо.

Ако сте родител, можеби мислите дека да го сакате вашето дете е дадено . Не е така, и мора постојано да им давате до знаење и да им го кажувате тоа. За да може детето што помалку да трпи од последиците од разделбата, важно е да се убеди и да не претпоставува дека вашиот развод не ја намалува љубовта што ја чувствуваат двајцата родители кон него. Тоа значи дека и двајцата родители мора да вложат максимални напори да го убедат своето дете дека го сакаат со ист интензитет како и пред разделбата и дека така ќе остане засекогаш.

dzovi kompani baner horizontalen 1

И обратно – детето сака и треба да ги сака двајцата родители. Затоа, без разлика колку сте повредени, лути, тажни, резигнирани итн., чувајте ги сите овие чувства за себе и не користете ги децата како посредници во комуникацијата со бившиот. На крајот на денот, не се разведе од вашето дете, туку од партнерот.

Можеби со распадот на бракот навистина пропадна цел свет кој внимателно го изградивте и вложивте во него со многу љубов. Меѓутоа, кога тие рани ќе зараснат, а ќе зараснат, ќе видите дека во исто време сте почнале да создавате нов свет и за доброто на вашето дете, повторно ќе се потрудите и ќе го вложите максимумот од себе – вашиот време, внимание, енергија, нерви и трпение, во тој ваш нов свет, иако за разлика од сегашниот поранешен, вашата врска со вашето дете е и ќе трае цел живот. Среќно на тоа патување.

пишува: м-р. Мирела РАШИЌ ПАОЛИНИ, специјалист за психофизичко, ментално и духовно здравје/ фокусин-холистички животен стил