Како да станете здрави, богати и успешни?

immortal 758418 960 720 696x398

Како да станете здрави, богати и успешни?

С.Н. Лазарев, „Искуство на преживување“

Ајде да размислиме – што е здравје и благосостојба? Како треба да бидете за да станете „здрави и богати“? Да го смениме прашањето: што е потребно за едно дрво да порасне високо и да има распространета крошна?
Мора да има гени, услови кои му обезбедуваат на дрвото одредена висина, како и добра почва и влага за успешен раст. Добрата почва и влагата се енергијата што ја има човекот. А гените се воспитувањето добиено од родителите и светогледот што го има човекот.

Со огромна енергија без интуиција и искуство, можете да ги збркате работите и да завршите со многу проблеми. За да возите автомобил добро и брзо, мора да имате моќен мотор и мора да бидете добар возач.
Енергијата што човекот ја добива доаѓа од љубовта. Интуицијата и правилниот светоглед потекнуваат од верата, љубовта и држењето на заповедите.
Човек бара пари за да купи намирници во продавница и ги добива секогаш кога треба да купи. Прашање – дали оваа личност ќе сака да работи за да добие пари за купување? Одговорот е едноставен: се разбира дека не.
Истото важи и за здравјето и благосостојбата. Ако во молитвата барате среќа во бизнисот, отстранување на гревовите, исчезнување на болестите, дали би сакале да имате правилен светоглед и љубов во вашата душа? Малку е веројатно – едноставно не ви требаат.
Тоа што таквите молитви не функционираат е голема придобивка за човечката душа. Се разбира, полесно е да се молиш и да бараш нешто од Бога отколку да ги почитуваш заповедите, да се воздржуваш, да простуваш и да се жртвуваш.
Потребна ни е молитва за да почувствуваме единство со Создателот. Молитвата е можност да му се заблагодариме на Бога што постоиме, што добиваме љубов од Него.
Колку повеќе човек им служи на своите инстинкти, толку поважни стануваат неговото тело, здравје и благосостојба. И тој ќе биде поактивен во својата молитва, барајќи различни придобивки, наместо да му ја дава на Бога својата љубов и благодарност.
Главната работа е да се држиме до вистинската насока. Да се ​​знае дека љубовта кон Бог ги надминува концептите како што се најголемата среќа и задоволство, најголемата болка и загуба. За да го направите ова, треба да ја надминете барем првата фаза – да престанете да бидете роб на вашите инстинкти.

С.Н. Лазарев, „Искуство на преживување