НОВО

Како луѓето прават добри дела со едноставни работи


Во еден мал град во рурална Америка, група средношколци започнаа проект за градина во заедницата. Проектот има за цел да обезбеди свежи производи за банката за храна во градот и да промовира одржливи животни практики.

Учениците напорно работат цело лето, садејќи и се грижат за различни овошја и зеленчук, вклучувајќи домати, пиперки, краставици и тиквички. Тие, исто така, учат за компостирање и други еко-пријателски техники за градинарство.

Заедницата се собра зад проектот, при што локалните бизниси донираа материјали и волонтери кои излегуваа да помогнат во градинарството. Студентите дури започнаа и неделен земјоделски пазар на градскиот плоштад, каде што го продаваат вишокот на производи за да соберат пари за банката за храна.

Проектот не само што помогна да се обезбеди здрава храна за оние на кои им е потребна, туку исто така ја зближи заедницата и ги инспирираше другите да преземат акција кон поодржлива иднина. Учениците се горди на постигнатото и веќе ја планираат градината за следната година.


Медиа 24