Како новиот дигитален закон во Европа ќе го промени интернетот


„Бриселскиот ефект“ може да згасне кога долгоочекуваниот Закон за дигитални услуги ќе се стави во сила

Повеќето од луѓето го мислат Фејсбук како социјална мрежа и Гугл како пребарувач . Но, технолошките гикови ги гледаат овие услуги како „платформи“: огромни онлајн територии на кои живеат корисниците. Компаниите што ги водат главно можеа слободно да ги прават правилата на овие дигитални места. Но, на 25-ти август тие ќе изгубат голем дел од овој суверенитет кога ќе се применат правилата на Законот за дигитални услуги на Европската унија ( dsa ). Што ќе значи ова за корисниците на интернет — не само во Европа, туку и во целиот свет?

Со dsa и неговото сестринско законодавство, Законот за дигитални пазари, кој исто така ќе се применува во текот на следните месеци, ЕУ има за цел да го промени надзорот врз големите онлајн платформи. Досега регулаторите се обидуваа да ги поправат проблемите – како што се ширењето на дезинформации и прекршувањето на антимонополските правила – по фактот. Новите закони треба да им помогнат да бидат понапред од играта со поставување јасни правила што мора да ги следат онлајн платформите пишува Економист.