НОВО

Како носиме одлуки

image002

Човекот секојдневно наидува на многу ситуации во кои носи различни одлуки, големи и мали. Некои од нашите одлуки имаат големо влијание врз нашите животи, како и врз животите на другите, на пример, одлуката да се венчаме, одлуката да се преселиме во друг град или одлуката да купиме стан.

Понекогаш, кога ќе сфатиме дека сме донеле лоша одлука, си помислуваме – „Што мислев, како можев да бидам толку неразумен?!“.

Дали постојат начини да ги спречиме или намалиме негативните последици од нашата погрешна одлука?

baner portland horizontalen

За да добиеме појасен увид, потребно е да разбереме што се случува во нашиот ум што води до одредена одлука и подоцнежна акција. Ајде да погледнеме на пример.

Поминаа две години откако младиот и девојката се заедно, а тој одлучува да ја запроси. Планирал вечера на која ќе отиде со лимузина во ресторанот каде првпат се сретнале.

По вечерата, младиот човек клекнал пред девојката и ја прашал – „Ќе се омажиш ли за мене“.

Во ресторанот завладеа тишина, а другите гости очекувано ја погледнаа. Девојката го погледна и заљубено одговори – „Ќе“. Гостите на ресторанот наздравија, музиката повторно почна да свири, а младиот човек беше пресреќен.

Но, што всушност се случи таму? Што се вртеше низ главата на девојката во тој краток момент пред да донесе животно важна одлука?

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Кога младиот човек ја запросил, звукот на неговиот говор влезе во ушите на девојката. Од ушите, стимулот отиде до аудитивниот центар во мозокот, а потоа до суптилниот орган на слухот. Преку органот на слухот овој стимул влегува во свесниот ум и девојката станува свесна дека се изговорени некои зборови. Умот не е физички орган како мозокот, тој е седиште на нашите чувства и емоции.

Стимулот не застанува тука, туку го продолжува своето патување во потсвеста.

Таму најпрвин оди во Центарот за идентификација и толкување, кој стимулот го толкува вака – „Зборовите што ми ги кажа дечко ми значат дека сака да се омажам за него“. Оттука, стимулот поминува низ различни центри во потсвеста, а конечната одлука може да биде различна во секој од нив.

image002

Во Центарот ми се допаѓа – не ми се допаѓа, одлуката беше негативна затоа што на девојката не и се допаѓа како се однесува мајката на младиот човек со неа. 

Во Центарот на инстинкти и желби, одлуката се менува во позитивна бидејќи девојката навистина сака да се омажи и да има деца.

Во Центарот на карактерни црти, одлуката се менува во негативна, бидејќи девојката чувствува дека е соочена со остварен факт пред сите, кој не може да го прифати.

Конечно, кога ќе дојде до центарот на давање и земање, одлуката се менува во позитивна, бидејќи девојката ја има најголемата судбина во овој живот , или давањето и земањето сметка со млад човек. Сметката за давање и земање е последица на нивната врска од претходните животи и со брак со него може да се реши.

Стимулот потоа доаѓа до интелектот на девојката и врз основа на земените факти, интелектот донесува позитивна одлука.

Ако центарот на сметката за земање и давање донесе позитивна одлука, а сите други центри, вклучувајќи го и интелектот, донесат негативна одлука, конечната одлука сепак би била позитивна и девојката би се согласила да се омажи за младиот човек. Причината за ова е што Центарот за сметки за земање и давање има право на вето врз сите центри и над интелектот.

Тоа е и објаснувањето зошто луѓето се мажат и покрај тоа што на сите, па и на парот им е очигледно дека не се еден за друг.

Одлуката на крајот патува од потсвесниот ум до петте суптилни моторни органи и до различни моторни и хипоталамични центри во мозокот и свесниот ум, а девојката одговара – „Ќе“.

Ова е вообичаен начин за донесување големи и мали одлуки во нашиот живот.

Кога има стимул каде што исходот не е предодреден од судбината, пресметката за давање и земање останува неутрална, а одлуката се носи според консензус на другите центри во умот и интелектот.

Важно е да се нагласи дека сите значајни настани во животот, како што се раѓањето, големите несреќи, бракот и смртта, се 100% предодредени од судбината и се целосно управувани од давањето и земањето на засегнатата личност. Со други зборови, Центарот за сметки на давање и земање е инструмент кој не води низ судбината со која сме родени.

Единствениот начин да се надминат лошите одлуки донесени поради Центарот за сметка на земање и давање, или негативна судбина, е да се практикува духовна пракса.

Според духовната наука, пеењето (повторувањето) на Божјото име според религијата на раѓање е препорачаната основа на духовната пракса во денешно време, т.е. во периодот на раздор ( Калијуга ). Со повторување на Божјото Име, во нашата потсвест се создава Центарот на Божјата љубов и со текот на времето овој центар станува посилен и доминантен.

Со зајакнување на Центарот на побожната љубов, нашиот потсвесен ум и неговите центри се прочистуваат. Нашите реакции на надворешните дразби се намалени, нашите желби и потреби се разбиени, како и нашите недостатоци на личноста, и на крајот сметката за давање и земање, или судбина, е неутрализирана.