Како режисерот на „Аватар“ Џејмс Камерон стана крал на продолжението


Џејмс Камерон славно ја цитираше репликата „Јас сум кралот на светот“ кога „Титаник“ ја освои наградата за најдобар филм во 1998 година . „Терминатор 2: Судниот ден“ на почесниот список на биса во режија на Камерон – тој може легитимно да ја носи титулата крал на продолжението.

Секој од тие филмови дојде седум години по објавувањето на првите филмови, и двата го отворија патот за повеќе продолженија што следеа. Во секој случај, Камерон (кој ја напиша или сподели заслугата за сценариото на сите три) паметно го прошири, наместо едноставно да го реплицира, постојниот шаблон, можеби најимпресивно со „Вонземјани“, кој беше заснован на филм во режија на Ридли Скот за разлика од својата.

По концептот опседната куќа во вселената на „Вонземјани“, продолжението ги повика маринците за поавантуристичка и мускулеста битка, која вклучуваше воведување на сложената динамика на вонземјанските суштества слична на бубачки. Камерон на сличен начин ја ревидирал формулата во „Судниот ден“ со тоа што го претворил својот оригинален негативец во херој, воведувајќи нова и различна механизирана закана со која би се соочил киборгот на Арнолд Шварценегер.

„Џим Камерон е врвниот пионер во оваа арена“, рече Стен Винстон, кој ги дизајнираше специјалните мејкап ефекти на „Терминатор 2“ и безброј други филмови, во дискусијата за „Судниот ден“ што се совпадна со неговата 25-годишнина.

Џејмс Камерон и Сузи Амис Камерон присуствуваа на светската премиера на „Avatar: The Way Of Water“ во Лондон.

Во неодамнешното интервју со новинар од Чикаго, Камерон го сумираше својот пристап кон продолженијата велејќи: „Ја давате утехата на публиката дека работите што ѝ се допаднале во првиот филм ќе бидат таму, но ќе бидат превртени или измешани на начин на кој не очекувате“.

Сепак, тоа речиси премногу го поедноставува начинот на кој Камерон го конструирал секој од овие филмови, особено кога толку многу продолженија се придржуваат до делот „Ти и ги даваш на публиката работите што ѝ се допаднале“ и прилично се откажал од таму.

Во случајот со „Вонземјаните“, на пример, сè уште постои вкус – во основа грозоморен потсетник – на страшната перспектива да се претвори во вонземјанин домаќин; сепак, најголемиот дел од филмот е повеќе риплив трилер отколку хорор, при што Рипли на Сигурни Вивер станува не само акционен херој туку и сурогат мајка, заземјувајќи го филмот со подлабок емотивен аспект.

Настрана од техничкиот напредок, новите главни брчки на „Аватарот“ вклучуваат давање семејство на централната двојка и истражување на таа динамика – вклучувајќи ги и децата кои се обидуваат да се израмнат со постарите браќа и сестри и нивните родители воини – додека воведуваат сосема нов клан со своја карактеристична култура. и адаптации.

Иако славењето на филмовите со ставено „2“ на нив, имплицирано ако не отворено, можеби не звучи како прифаќање на креативноста, уметноста на продолжението е повеќе од само академска вежба. Во забавната индустрија која, соочена со пролиферација на опции, се држи до удобноста на блискоста и повторување на она што досега функционирало, тоа е неизбежен квадрант на снимање филмови што не може (или барем не треба) да се отфрли на тоа ниво.

Камерон ја разбира таа динамика, но тоа не значеше да се потпира на неговите ловорики или да ги третира продолженијата како само уште еден производ за широка потрошувачка – што е еквивалент на сервирање на Кока-Кола во различна лименка.

Тоа можеби технички нема да го направи крал на ништо, но во однос на моменталната математика во Холивуд, тоа е билет за да стане одреден вид на кралско семејство.

„Аватар: Патот на водата“ ќе биде премиерно прикажан на 16 декември во американските кина. Оценет е PG-13.