Како свеста може да ни помогне да ги подобриме нашите односи?

depositphotos 8538465 xl

Кога се занимавате со која било тема поврзана со парови, ти текнува насловот на книгата на Филип Каје, Еден плус еден е еднаков на три, во кое тој сугерира дека кога ќе се обрати на парот мора да зборуваме за секој од членовите на истиот, но исто така и за самата врска.

Така, врската е тој трет елемент што произлегува од сливот на два ума, два мозоци, две тела, две биографии, кои се здружуваат, со комплексноста што ја повлекува ова.

Е продолжиме Предлогот на Дан Сигел, бидејќи ќе ни помогне да видиме кои аспекти на врската можат да се подобрат со вметнување на пристапот на умност. Овој автор, во својата книга Ум, зборува за интеграцијата како начин за обединување на диференцираните елементи на системот и е директен пат до хармонијата во парот. Развојот на интеграцијата ги вклучува следниве елементи.

1. Обрни внимание на разликата

Не е дека другата личност е како што мислев, или како што би сакала, туку да ги почитува нивните идеи, верувања и обичаи.

2. Хармонија и флексибилност пред цврстина или хаос

Авторот зборува за реката на интеграција како проток на интегриран систем; свртени кон двата брега на реката, хаос и интеграција, двете крајности во кои можат да паднат паровите.

Ригидноста би претпоставувала ограничување на двојката, губење на илузија … и хаосот може да се идентификува со отсуство на заедничка приказна во двојката, континуирана импровизација …

Можеме да заклучиме дека паровите кои ги носи реката интеграција се посреќни од оние што паѓаат во двата спротивни пола …

3. Развијте ја совеста на парот

Преку техники добиени од внимание, ќе можеме попрецизно да ја доловиме состојбата на врската, реакциите на другата личност која е член на парот и развиваат nessубезност во врската.

4. Хоризонтална интеграција

Ако комуникацијата се заснова на шеми на доминација / поднесување, очигледно е дека парот нема да тече и дека овој дисбаланс на моќта може сериозно да ја контаминира врската. Повторно, nessубезноста или -убезноста, мета, е совршен противотров на оваа динамика.

5. Интерперсонална интеграција

Развојот на „ние“ наместо „јас“ ќе му даде значење на парот чиј опсег е многу вреден: развивањето на нашите резонантни кола ни овозможува да го почувствуваме внатрешниот свет на другите луѓе, двојката во овој случај, и тоа што сме инкорпорирани во светот на друга личност прави да се чувствуваме среќни.