Како целосно да ја отворите срцевата чакра

daniel holeman 4

Стабилната срцева чакра се рефлектира во смиреност и добар однос кон другите, упорност и свесност. Неусогласената срцева чакра нè одвојува од светот и стануваме посесивни, опсесивни, несигурни и се чувствуваме безвредни, што доведува до нетолеранција и предрасуди. Кога вашата срцева чакра е силна, ќе уживате во силни и сочувствителни врски, секогаш ќе се чувствувате исполнето во вашиот живот и ќе бидете сочувствителни кон сите околу вас.

media 24 uslugi

„Кога ќе го допрете вашето срце или ќе дозволите другите да го допрат, почнувате да ја откривате неограничената длабочина на сопственото срце“. ~ Пема Чодрон.

Срцето, или четвртата чакра, Анахата, на санскрит значи непоразен, непобедлив. Се наоѓа во самиот центар на човечкото суштество.

Стабилната срцева чакра се рефлектира во смиреност и добар однос кон другите, упорност и свесност.

Локација: на висина на срцето, во средината на градниот кош.

Боја: зелена

Делови од телото: срце и циркулаторен систем, срцев плексус, кој ги покрива белите дробови и целата област на градниот кош.

Орган:  срце, бели дробови и кожа

Смисла:  допир

Елемент:  воздух

Ендокрина жлезда:  тимусот, кој го контролира имунолошкиот систем

Свесност: Љубов, хуманост, екстремни емоции, надежи и желби. Перцепција на љубовта, односи со луѓе блиски до нашето срце, како љубовен партнер, брат, сестра, родители, деца. Топлина на чувствата, чувство на припадност кон група, чувство на самопочит, уметничко изразување, толеранција, отвореност, здраво расудување.

Особина: Животен центар на љубовта. Ги балансира горните три и долните три чакри. Чувства.

Срцевата чакра се однесува на: љубов, грижа, сочувство, сочувство, благодарност, милосрдие, нежност.

Четвртата, односно срцевата чакра, е во самиот центар на човечкото суштество. Стабилната срцева чакра се рефлектира во смиреност и добар однос кон другите, упорност и свесност.

Чувствителноста на допир е показател за чувствителноста на срцевата чакра. Кога некој се гушка, тие се свесни што чувствува другиот внатре.

Физички симптоми на слаб проток или блокирана енергија во срцевата чакра се: проблеми со срцето, болки во градите, проблеми со притисокот, проблеми со дишењето, настинки, болки во грбот во пределот на градниот дел на крстот, болки во рамената.

Духовни и емоционални симптоми на слаб проток на енергија во срцевата чакра се: самољубие, вообразеност, студенило, нечувствителност, огорченост, осаменост, изолација, проблем во контактирање со луѓе, непријателско однесување.

Неусогласената срцева чакра нè одвојува од светот и стануваме посесивни, опсесивни, несигурни и се чувствуваме безвредни, што доведува до нетолеранција и предрасуди.

Кога вашата срцева чакра е силна, ќе уживате во силни и сочувствителни врски со вашите најблиски и со колегите и луѓето во вашата заедница. Постојано ќе чувствувате дека животот ви е исполнет и ќе бидете сочувствителни кон сите околу вас.

Зелената боја помага во заздравувањето на оваа чакра и ги зголемува нејзините вибрации.

Срцевата чакра е важна

 • Како да си изразите љубов и сочувство кон себе?
 • Како да им дадете на другите љубов и сочувство?
 • Како да се изрази благодарност во секое време?
 • Како да се развие сочувство кон луѓето и сите други живи суштества?

Мисли на чакра

Мета медитацијата за љубезноста е една од најстарите медитативни техники препорачани од самиот Буда. Претставува пријателство и ненасилство, „желба за среќа на другите“ и квалитети како што се трпение, прифаќање, благодарност. Чувството на љубов и благост во нас буди топлина и достапност и го исполнува срцето со среќа за среќата на другите, без оглед на нивното прифаќање, осуда или очекување на нешто за возврат.

Според филозофијата на будизмот, медитацијата за љубовта и добрината е прва во низата медитации за четирите квалитети на љубовта: пријателство (метта), сочувство (каруна), среќа (мудита) и мир на умот. Во традицијата на теравадин будизмот, оваа практика започнува со негување чувства на љубов и благост кон себе. Ако не живееме со себе во љубов и прифаќање, ќе ни биде тешко да гледаме на светот околу нас со разбирање, сочувство и љубов.

Со медитација за љубовта и добрината, му помагаме на умот да остане отворен и позитивен, да ги прифати промените и тешкотиите кои понекогаш изгледаат непремостливи. Кога ќе почнеме да гледаме на секојдневните проблеми со љубов и прифаќање, го смируваме вознемирениот ум и внесуваме рамнотежа и благосостојба во животот.

Оваа медитација може да ни помогне да постигнеме хармонија, да избегнеме конфликти и да ги надминеме тешкотиите во односите. Исто така, ќе ни помогне да се ослободиме од гневот и повредите и да станеме почувствителни, потрпеливи и да почнеме да гледаме повеќе квалитети отколку недостатоци кај другите. Во исто време, развиваме љубов кон себе, што ни помага да имаме помал конфликт со себе и повеќе да се цениме, почитуваме и прифаќаме себеси.

Медитацијата се состои од повторување на конкретни изјави со цел да се создаде чувство на љубов и благост во пет фази според:

 • на себе
 • блиска личност
 • на неутрална личност – некој кон кого немаме силни чувства (сосед, касиер, трамвај…)
 • на „тежок“ човек – некој со кој сме во конфликт или навистина не го сакаме
 • на сите живи суштества

dgtup jovi kompani

Полека ги поминуваме сите фази, еден по еден, и се препорачува да останеме во секоја некое време пред да преминеме на следната. Бидете искрени со себе и следете го напредокот, на некои фази им треба повеќе време, на некои помалку време.

Како да медитирате на срцевата чакра?

Елементот на чакрата е ВОЗДУХ. Пранајама или јога за дишење, го балансира и лекува срцето.

Нежно легнете на грб и раширете ги нозете на колена.

Длабоко наведнете го грбот и допрете ги стапалата со рацете.

Во тишина, вежбајте мета медитација (медитација на љубов и благост).

Афирмации

 • Слободно и лесно давам и примам љубов.
 • Целосно им простувам на другите и себеси за сите минати грешки и пресуди.
 • Јас сум достоен за љубов.
 • Се сакам себеси и ги сакам другите.
 • Има бескрајна понуда на љубов.
 • Живеам во хармонија со другите.

Отворање на срцевата чакра

Седнете со скрстени нозе. Дозволете врвовите на палецот и показалецот да се допрат. Ставете ја левата рака на левото колено, а десната рака пред долниот дел на градната коска (веднаш над сончевиот плексус).

Концентрирајте се на срцевата чакра на ниво на срцето. Вибрирајте го YAM звукот.

Мудри за срцевата чакра

Гијан мудар
Гијан мудар

 

Срце мудро
Срце мудро

Извор:  dharma-spirit.blogspot.com