„Како што на телото му е потребна храна, а не било каква храна, туку храна што му угодува, така и на душата и треба значење…“ Карл Г. Јунг

gustav jung 696x333

Како што на телото му е потребна храна, а не било каква храна, туку она што го сака, така и на душата и треба значење.

Ако се убедував себеси дека мојот живот има некаква смисла и цел, тогаш немаше да ми требаат сите овие нервози.

Психоневрозата, во последниот случај, е болест на душата која не го нашла своето значење.

За верата се зборува кога знаењето е изгубено. Примитивниот човек не верува, знае, бидејќи за него внатрешното искуство е исто толку важно како и надворешното.

Не можеме ништо да промениме додека не го прифатиме.

Ништо не е полошо за мажот од тоа да биде целосно разбран.

Здравиот човек не ги измачува другите. Оние кои во принцип се измачувани се претвораат во мачители.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Не можам да кажам за себе дека верувам. ЗНАМ. Го имав ова искуство да бидам опседнат од нешто многу посилно од мене, нешто што луѓето го нарекуваат Бог.

Сè што нè нервира кај другите може да не наведе да се разбереме себеси.

Вашата визија ќе стане јасна само кога ќе погледнете во вашето срце. Тој што гледа подалеку од своето срце сонува. Кој гледа во срцето – разбуди се.

Осудата не ослободува, таа задушува.

Ако некој не разбира друга личност, тој ќе има тенденција да го смета за будала.

Ако има нешто што би сакале да промениме кај нашето дете, прво треба да испитаме и да видиме дека тоа не е нешто што треба да го промениме кај нас.

Тажна е вистината дека човечкиот живот навистина се состои од збир на непомирливи спротивности – ден и ноќ, раѓање и смрт, среќа и несреќа, добро и зло. Не сме ни сигурни дека едното ќе надвладее над другото, дека доброто ќе го победи злото, а радоста ќе го потисне страдањето.

„Види“, ми рече шефот на Пуебло, Очвија Бјано, „како белите луѓе не изгледаат како луѓе. Усните им се тенки, носот зашилен, лицата избраздени и искривени, очите фиксирани, постојано бараат нешто. Што бараат? Белите луѓе секогаш сакаат нешто, немирни се и немирни. Не знаеме што сакаат. Ние не ги разбираме. Веруваме дека се луди“. Го прашав зошто мисли дека белите луѓе се луди? Тој одговори: „Тие велат дека мислат со глава“. „Се разбира, што мислиш? го прашав. „Ние тоа го мислиме. рече тој и покажа на срцето.

baner portland horizontalen