„Калливата вода најдобро се чисти кога ќе ја оставите на мира„ – Алан Вотс

132 696x333

Да се ​​има вера значи да се верува на водата. Кога пливате, не ја зграпчувате водата и не ја држите, бидејќи ако пливате, ќе потонете и ќе се удавите. Наместо тоа, опуштете се и лебдете.

Алан Вотс се смета за еден од најпознатите толкувачи на источната филозофија за современиот Запад. Имаше неверојатен и неопислив начин на пишување на непишаното.

Покрај сите квалитети кои ги поседувал, овој голем писател и говорник имал и уникатна дарба да искажува сложени мисли во многу едноставна форма. Едноставниот начин на кој ги презентираше и изразуваше своите размислувања го направи единствен филозоф, како некој што може да биде разбран од огромното мнозинство луѓе.

Некои од неговите највлијателни магични мисли се:

1. „Човекот страда само затоа што сериозно го сфаќа она што боговите го создале за забава“. – Алан Вотс

Досега сите го знаеме фактот дека ние луѓето ги сфаќаме работите премногу сериозно. Претерано размислуваме до тој степен што стануваме нервозни и нетрпеливи. Премногу ги анализираме и преценуваме работите и тоа не става во состојба на депресија.

Ако нешто Алан сакаше од нас, тоа беше да уживаме во животот и да го доживуваме животот како танц. Ние сме мала дамка во огромен универзум и нема потреба да ги сфаќаме работите премногу сериозно. Излезете и уживајте во ова прекрасно искуство.

baner portland horizontalen

2. „Малливата вода најдобро се чисти кога ќе остане сама“. – Алан Вотс

Оваа мисла се однесува на принципот Парето (80 проценти од резултатите доаѓаат од 20 проценти од причините). Тоа едноставно значи дека не ги форсираме работите, дека не создаваме тензии. Понекогаш работите излегуваат подобро ако им дозволиме да го следат својот пат и едноставно да се случат.

Како да лебдиме во вода, не се работи за напорот што го вложуваме за да пливаме, туку за едноставно пуштање. Нека ве носи струјата.

3. „Да се ​​има вера значи да се верува на водата“. Кога пливате, не ја зграпчувате водата и не ја држите, бидејќи ако пливате, ќе потонете и ќе се удавите. Наместо тоа, опуштете се и лебдете“. – Алан Вотс

Оваа мисла се однесува на претходната. Довербата, како што многу луѓе погрешно си замислуваат, не значи дека сте приврзани за нешта или луѓе, туку се работи за пуштање, верба во целиот процес.

Во животот не можеме постојано да живееме во стравови, формирани мисли или планови. Секоја од овие навики за барање сигурност и верување само ќе го отежне патот по кој чекориме и ќе го намали уживањето во животот. Пушти се и биди слободен.

4. „Колку повеќе нешто има тенденција да биде трајно, толку повеќе има тенденција да биде безживотно“. – Алан Вотс

Заедничката основа во источната филозофија е мислата дека суштината на животот е во минливоста во која се наоѓаме, и тоа е нешто што секако е точно. Животот е всушност процес помеѓу животот и смртта, создавањето и уништувањето, промената.

Сè се менува секој момент. Клетките се размножуваат, растенијата растат, универзумот се шири. Сè што е живо е во постојано движење. И тоа е убавината на животот. Секогаш има некоја страст во промената и таа секогаш носи нешто ново за нас. Мора да го препознаеме ова како наша природа затоа што е така.

5. „Работите се такви какви што се. Гледајќи во универзумот ноќе, не правиме споредби помеѓу добри и лоши ѕвезди, ниту меѓу добри и лоши соѕвездија“. – Алан Вотс

Алан смета дека овој систем на етикетирање е бесмислен, бидејќи нема добро или лошо, негативно или позитивно. На крајот на денот се е исто, има само друга страна на истата монета. За да го живееме животот целосно и без ограничувања, мора да прифатиме дека секое искуство е само искуство и дел од процесот на учење. Ако продолжиме да одиме против едната страна на паричката, никогаш нема да го видиме животот каков што навистина е, што е палета со многу различни бои и нијанси.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

6. „Ние не доаѓаме на овој свет, ние излегуваме од него, како лист од дрво“. – Алан Вотс

Еден од најголемите проблеми на општеството на кој укажува Алан е интензивната одвоеност меѓу човекот и природата. Човечките суштества имаат тенденција да се гледаат себеси како вонземјани кои дошле на Земјата.

Имаме постојана желба да ја менуваме, уништуваме и манипулираме природата. Забораваме дека и ние сме ваква природа, дека сме сведоци на сите последици од нашите постапки. Глобалното затоплување, целосно уништување на нашите ресурси, загадување на водата… Ќе дојде момент кога сите ќе забележиме дека сме поврзани со овој свет и вселената, како коренот на дрвото да е поврзан со земјата.

7. „Без раѓање и смрт и без трајна промена на сите форми на живот, светот би бил статичен, без ритам, без танц и мумифициран“. – Алан Вотс

Несомнено, она што го прави овој свет прекрасно искуство е минливоста и променливоста на сите нешта што го сочинуваат. Овој свет секогаш ќе има мистериозен и непредвидлив начин на движење.

Сè се менува и потребно е да се прифати и да се живее со тоа. Ние сме дел од светот и затоа сме исто така подложни на промени. Не можеме да се спротивставиме на нашата природа, мора да ја прифатиме и да уживаме во овој прекрасен танц.

8. „Само зборовите и правилата можат да нè изолираат од целосно недефинираното нешто што е СЕ“. – Алан Вотс

Алан го гледал животот како нешто недефинирано и со само една цел, а тоа е да го доживее. Тој секогаш велеше дека овој универзум не може да се дефинира со зборови и дека колку повеќе се трудиме да го сториме тоа, толку повеќе се одвојуваме од вистинското искуство.

За да го имаме ова искуство, треба да го видиме предметот кон кој покажуваме со прстот, а не самиот прст. Со други зборови, ние мора да го живееме секое искуство, а не да се обидуваме да го дефинираме.

dzovi kompani baner horizontalen 1

9. „Утре и неговите планови нема да имаат никакво значење, ако не живеете во контакт со реалноста во сегашноста, бидејќи сте во сегашноста и живеете само во сегашноста“. – Алан Вотс

Повеќе од точно е дека само живеејќи во сегашноста навистина уживаме во сите задоволства на животот и елиминираме секаков страв од иднината, нервоза или депресија. Правењето планови за иднината е корисно за оние кои знаат како да уживаат во иднината кога е сега. Залудно е да живееме за иднината ако не ја живееме кога ќе дојде. Научете да живеете сега и ќе можете да уживате во се друго што ќе ви се најде на патот.

10. „Проблемите кои остануваат упорно нерешливи секогаш треба да се етикетираат како прашања поставени на погрешен начин“. – Алан Вотс

oglasi jovi kompani

Сите проблеми имаат решение, проблемите се решаваат во решенија, а решенијата се неисцрпни. Имаме моќни умови кои работат на креативност и логика, имаме моќ да создаваме решенија.

Алан Вотс со својот позитивен начин на размислување имаше голема способност да укаже на проблемите и да најде нивни решенија. Сите можеме да го направиме тоа, се што ни треба е дишење, смиреност и концентрација. Понекогаш решението лежи во начинот на кој пристапуваме кон проблемите.