Карл Густав Јунг: Рецепти за среќа


Швајцарскиот психијатар и основач на аналитичката психологија Карл Густав Јунг беше многу повеќе од човек кој ни ги даде концептите на несвесното. Јунг беше специјалист во областа на човечките емоции, фантазии, потреби и патишта кои нè водат до крајна среќа.

„Сите ние сме извори на лебдечко зло. Јас не сум она што ме направи животот, туку она што сакав да станам“, изјави Јунг во едно интервју.

Познатиот доктор знаел дека луѓето се подеднакво способни за страшни и големи нешта. Тој верувал дека човекот може да ги оствари сопствените надежи и соништа само преку индивидуација, а овој интересен концепт е тесно поврзан со значењето што д-р Јунг го става во концептот на среќа.

Тој веруваше дека индивидуализацијата е процес кој води до остварување на менталната слобода. Таквата слобода ни овозможува да живееме без страв или вознемиреност и да станеме холистичка личност која нема потреба да крие ништо.

Постојат многу начини за една личност да стане среќна . Но, многу од нив ги водат луѓето во стапицата на позитивноста, која во суштина го погодува само „врвот на ледениот брег“. Ваквите методи се далеку од реалноста и не ви нудат конкретно решение, туку живот од илузии.

Јунг наведува 5 работи кои го сочинуваат рецептот за среќа , но исто така вели дека ако ги следите опсесивно, ќе завршите со спротивен ефект. За да бидете среќни, според Јунг, мора да имате јасна визија за вашите цели, мора да бидете флексибилни, приспособливи и да и верувате на вашата интуиција.

„Треба да научите да го препознавате присуството на синхронизација, која ќе ви го исполни животот со неочекувани чуда“, вели експертот.

Ова е неговата листа на 5 работи кои го прават човекот среќен:

  1. Силно физичко и ментално здравје

Јунг не верувал дека главната цел на психологијата е лекувањето на менталните нарушувања, туку ја гледал како инструмент за самопрепознавање, јасна дефиниција на сопствените цели и знаење. За него, физичкото здравје беше истиот клуч за среќата. За него овие два концепта се неразделни.

  1. Здрави врски

Да се ​​живее изолирано од другите луѓе е погрешно. Секој има потреба од внимание, пријателство, сигурност и љубов. Мора да комуницирате со некого, да споделувате, да ги проширите своите хоризонти, да се грижите за некого и некој да се грижи за вас… Без тоа нема среќа.

  1. Способност да се согледа убавината на уметноста и природата

Креативните луѓе ги ставаат своите емоции, креативност, идеали, иновации и вештини во работи кои произлегуваат од нивната имагинација, а тоа е она што Јунг го нарекува колективно несвесно. Мора да можете да цените сè што ве воодушевува, ви носи задоволство и ве прави среќни. Истото важи и за способноста да се цени природата. Сите ние сме деца на природата. Секое суштество и место на планетата може да ни даде важно знаење, само треба да знаете каде да погледнете.

  1. Верувај во нешто

Според Карл Јунг, среќата е невозможна без духовно исполнување. Не е важно дали е религија или филозофија, туку дека вербата во нешто може да биде основа за вашата добра состојба. Верата дава смисла и го продлабочува секое искуство, а вашето постоење го исполнува со смисла и цел.

  1. Интересна работа

Јунг многу зборуваше за тоа како сакал да биде археолог како дете. Сепак, животот го довел до медицина, а потоа се одлучил за психијатрија. Отсекогаш останал антрополог во душата, па секогаш „копал“ што подлабоко во човечката душа.

Колку ќе биде интересна вашата работа не зависи секогаш од вас, но ако ги донесете вистинските одлуки за кариера кои ве водат до вашите цели, тогаш ќе биде лесно да најдете работа што ја сакате.

Извор: Стил