Кога Далај Лама го прашале што е среќа, вака рекол…


За време на едно интервју, Далај Лама беше запрашан што најмногу го изненадува на овој свет и која е суштината на животот. Неговиот одговор ќе ве натера да застанете и да размислите за патот по кој одите…

„Она што најмногу ме изненадува е човечката природа. Луѓето го жртвуваат своето здравје за да заработат пари. Потоа жртвуваат пари за да си го вратат здравјето, а потоа толку многу се грижат за иднината што не уживаат во сегашноста. Како резултат на тоа, тие Не живејте во сегашноста или иднината, живејте како никогаш да не умрат, а потоа умрете како никогаш да не живееле“.

Живееме многу чудно и нелогично. Одиме на работа што не ја сакаме за да заработиме, која потоа оди на лекување. Кога го правите она што не можете да го поднесете, тоа неизмерно му штети на вашето здравје. Сите го разбираме тоа, но поради некоја причина цврсто веруваме дека парите можат да поправат сè.

Застанете и размислете: Парите не можат да купат среќа или здравје. Тоа е единствената вистина за која треба да се размислува. Суштината на животот е да се биде среќен.

Сепак, сите наши мисли се окупирани со материјални работи. Понекогаш се чини дека сме на оваа Земја – само да работиме и да заработиме пари. На некој начин изгледаме како робови – едноставно не го сфаќаме тоа.


Поврзани статии со темата: #живот  #Зен  #Будизам