Кога избирате некого – изберете некој што те ГЛЕДА!

dt blogtext 52

Никогаш не работевме повеќе на себе, а знаевме помалку за себе. За другите. За врските. Ние голтаме. Впиваме. Ние џвакаме. И го плукаме. И внатре се распаѓаме заедно со другите. Затоа што да бевме навистина толку духовни, луѓето немаше да се залажуваат толку многу. Не би калкулирале во врските и би останале во нив заради математиката. Егзистенција. Наметнат морал. Тие не би се обиделе да ја оправдаат секоја страст со потреба. Духовното не би западнало во толку кризи на идентитетот. И да бараа толку долго, веќе ќе се најдеа, нели?

Живееме во свет кој е толку оптоварен со „како другите не гледаат“, а сепак, како упорно да избираме луѓе во партнерства кои „не гледаат нас“. Во работата со луѓе и во разговорите што ги водам, луѓето никогаш не биле понесреќни, понеорганизирани, никогаш позбунети и никогаш помалку сакани.

Забележани сме на сите можни физички и телесни начини, а сепак како да не сме ни таму. Во нас се создава потребата да бидеме убави, занесни и сакани, а во исто време одразот во огледалото го отсликува слепиот свет.

Играме за љубов. На емоции. На изгледот. На свеста. До духовноста. И толку пати всушност играме на невидено. Во свет каде што никогаш нема повеќе духовност околу нас, а никогаш помалку духовност во нас, се прашуваме зошто е толку тешко да се најде некој?

Најголем одраз на духовноста на едно општество се неговите односи. И ако бидеме искрени, односите денес никогаш не биле полоши. Точно, денес повеќе од кога било досега имаме можности да излеземе од врските. Разделба без проблеми. Започнете нешто ново. Сметаме дека тоа е развивање на свеста и го фалиме чинот, но всушност, што навистина правиме? Не ја живееме љубовта. Го пробуваме.

Имаме повеќе обиди отколку успешно формирани врски. Повеќе промашувања отколку вистински исполнети моменти. Имаме тони избори и никогаш помалку знаење што да избереме. Многу алатки за да се постигне „совршена“ врска, но никогаш не ја постигнуваме. Толпи звучници кои ни кажуваат што ни треба и никогаш не сме имале помалку разговори. Ниту со другите, ниту со себе. Впиваме сè и се, освен она кон што се стремиме – љубовта.

Не се познаваме. Се среќаваме на површината на кожата. Забрзано. Класифицирани. Пробано. Ако не оди со ова, ќе оди со тоа. Ако не оди вака, ќе оди на тој начин. Правиме компромиси кога не треба и не правиме кога треба. Ние се бориме за нашите ставови зад кои не стоиме и не се бориме за она зад кое стоиме.

Се увезуваме самите. И ние доставуваме на социјалните мрежи. Велиме дека немаме време за губење. За нас е рано. Ние доцниме. Сега го имаме. Но сега не можеме. Значи ние сме фрустрирани. Бидејќи кој ќе чека следната година, две, три за да запознае некој што вреди да се запознае?

Ги нарушивме нашите природни текови. Не го почитуваме времето за нашата осаменост. Одмор. Исцелување. Ако сме подготвени, очекуваме целиот свет да биде подготвен. Но, тоа не е.

Никогаш не работевме повеќе на себе, а знаевме помалку за себе. За другите. За врските. Ние голтаме. Впиваме. Ние џвакаме. И го плукаме. И внатре се распаѓаме заедно со другите.

Затоа што да бевме навистина толку духовни, луѓето немаше да се залажуваат толку многу. Не би калкулирале во врските и би останале во нив заради математиката. Егзистенција. Наметнат морал. Тие не би се обиделе да ја оправдаат секоја страст со потреба. Духовното не би западнало во толку кризи на идентитетот. И да бараа толку долго, веќе ќе се најдеа, нели?

А денес не е така. 90% од врските се нефункционални. Составен од лаги. Измама. Добар опус на постоење. Навидум совршен. Со недостаток на комуникација. Насликани. Насликани. И за восхит. Тој погледна. Одобрувања. Во изложбата за врски, се натпреваруваме да видиме кој е подобар на социјалните мрежи. Кругови. Таблоиди. И во приказните.

Ни недостасува допирот. Зборови. Разбирање. Близина. Со среќа. Ни недостасува страст. Револуција. Сили. Борбеност.

На крајот на краиштата, хронично ни недостасува се. Најмногу вовед. И им треба време. Што хронично ни недостасува како и секогаш. Врските ви се распаѓаат, бидејќи навистина речиси никогаш не сте им дале шанса. И не мислам на шансите и простувањето што ги даваш кога веќе си уништен и смачкан.

Мислам на шансите да запознаеш некого навреме. За да го почувствувате. Да знаеш дали човекот на твојот живот навистина стои пред тебе. Или жена. Или психопат. Или вашата фикција.

Секогаш е потребен совет. Увид. Објективност. Но, дали навистина станавме генерација која го стави својот срцев компас во туѓи раце? Дали навистина не забележуваме со кого спиеме? Ајде да се разбудиме. Дишеме. Дали се споделуваме?

И затоа… При изборот на партнер, не го избирајте неговиот хороскопски знак. Неговиот статус. Негова работа. Неговиот имот. Неговото внимание. Неговите зборови. Неговиот изглед. Неговата фамилија. Неговите интереси…

При изборот на партнер, изберете некој кој знае како да влезе во вас (не само физички). Кој сигурно не те разбира во се, но има потреба да те разбере. Изберете некој што зборува со вас за вас. За вашите соништа. Цели. Стравови. За вашето минато.

Изберете некој што ќе ја забележи вашата насмевка. Детали. Вашите потреби. Реакции. Некој кој знае да биде поддршка. Поддршка. И кој е таму. Секој може да биде со милји подалеку и да ви прави добри разговори, но ако не се потруди да ви се приближи, тоа значи дека не сака.

Кога избирате некого. Дајте си време. И дајте му време. Можеби не е време за нешто. Но, тоа не значи дека никогаш нема да биде. Има луѓе на кои им треба исцелување. Еден ден тие луѓе ќе бидете и вие. Почитувај го тоа.

Ако треба, биди сам. И верувајте ми, тоа секогаш ви треба. Секогаш ќе ви недостасува квалитетна осаменост.

И… конечно, кога избирате некого, не бирајте само што ќе видите, изберете некој што – ве „гледа“. Тоа е поентата.

Сања Парамински