„Кога се жалите, се правите жртва. Напуштете ја ситуацијата, променете ја ситуацијата или прифатете ја. Сè друго е лудост.“ – Екхарт Толе

immortal 758418 960 720 696x333 696x398

Луѓето можат да ве обвинат, да ја изневерат вашата доверба, да ви пркосат и да ве стават во ситуација на жртва. За жал, тоа се случува. Дали некогаш сте се запрашале што би се случило доколку одбиете да ја играте улогата на жртвата и ја преземете контролата врз вашиот живот?

Ајде прво да дефинираме што е жртва. Жртва е некој кој е повреден, повреден или убиен како резултат на несреќа, криминал или друг настан. Се појавува во сите облици и форми.

Може да бидете изневерени од некој близок, можете да бидете жртва на страшно злосторство, можете да бидете жртва на сопственото размислување. Може да бидете жртва поради вашите пријатели, членови на семејството, странци, вашата земја или дури и самите себе. Но, можете да направите нешто во врска со тоа и тоа започнува со вас.

Кога сме во улога на жртва, често се чувствуваме преморени, сами или ни е тешко да се соочиме со работите соодветно. Но, по некое време, играњето жртва станува штетно за нашето здравје.

Сепак, има многу работи што можете да ги направите кога ќе одлучите да си го вратите животот .

 

dgtup jovi kompani

Оставете ја ситуацијата

Поставете си го ова прашање: Дали можам да ја напуштам ситуацијата или да се отстранам од ситуацијата? На пример, ако сте во врска и вашата доверба е изневерена од која било причина, дали можете да ја напуштите ситуацијата?

Поради нашата средина, ние често продолжуваме да ја играме улогата на жртва. Време е тоа да се промени. Можете да одите кај пријател, член на семејството или да одите во хотел. Во секој случај, кога одбиваме да ја напуштиме ситуацијата, ние само продолжуваме да бидеме жртва, што воопшто не е здраво.

Променете ја ситуацијата

Наместо да чекате да се промени ситуацијата или личноста, размислете што можете да направите? Не можете да натерате личност да се промени, но можете многу да влијаете на промената. Можете да дејствувате како катализатор за промени.

На пример, ако живеете со член на семејството или партнер кој има проблем со злоупотреба на дрога и е злобен кон вас кога е под нивно влијание, што можете да направите? Можете да почнете да ја менувате ситуацијата со поставување на граници. Можете да ја вратите својата моќ така што ќе му дадете на личноста да знае што е прифатливо, а што не е прифатливо однесување.

Не можете да ги промените другите, тоа зависи од нив, но можете многу да влијаете на нивното однесување со менување на начинот на кој комуницирате со нив.

media 24 uslugi

Прифатете ја ситуацијата и променете го вашето размислување

Прифаќањето на ситуацијата и потоа менувањето на вашето размислување треба да се примени на речиси секоја ситуација во која сте биле жртва. Верувај ми, ова е тешко да се направи, но можете да го направите тоа. Прифатете дека се направени лоши работи, оставете ги во минатото и живејте во сегашниот момент. Можеби ќе потрае некое време, но најголемиот подарок што го имате е сегашниот момент.

Промената на вашиот начин на размислување значи дека повеќе нема да ја преземате улогата на жртва. Ќе ја вратите својата моќ и вашиот глас – тоа е ваше и никогаш не требаше да ви биде одземено. Без разлика за што сте биле жртви, променете го вашето размислување и ќе сфатите дека имате целосна контрола врз вашите мисли, постапки и тогаш вашите реакции ќе се променат, а тие реакции ќе ви го променат животот.

Што се случува кога ќе си го вратите животот

dzovi kompani baner horizontalen 1

Дали знаете што се случува кога ќе одлучите да престанете да ја играте жртвата и да си го вратите животот? Целиот живот е полн со можности. Ќе ја имате вашата лична моќ. Вашата креативна искра ќе блесне и ќе ви помогне да ги решите проблемите каде повеќето други луѓе не би знаеле ни од каде да почнат.

Кога ќе ја вратите својата моќ и ќе престанете да ја играте жртвата, си давате дозвола да имате повеќе слобода и повеќе да не зависите од другите. Ќе станете господар на сопствениот живот. Можете да го поставите темпото и да одлучите по кој пат да одите.

Да, ќе биде тешко – не велам дека ќе биде лесно. Со упорност и посветеност, трудот ќе се исплати. Од друга страна, ќе создадете порелаксиран живот изграден на сопствена моќ.

Никој не сака да биде жртва, но тоа се случува. Променете ја вашата улога од жртва во личен херој и ќе ја вратите својата моќ и ќе станете херој во сопствената приказна.

АТМА –