Кога ќе започне ерата на водолија?

7 chakras

Астрологија или астрономија?

Добата на Водолија не е дел од астрономијата. Тоа е астролошка ера, која се јавува поради вистинското движење на Земјата познато како прецесија . Прецесијата предизвикува идентитетот на Полската ѕвезда да се менува со текот на времето . Циклусот на прецесија трае 25.800 години. И има 12 соѕвездија на зодијакот . Значи, приближно на секои 2.150 години, локацијата на Сонцето пред ѕвездите во позадина – во времето на пролетната рамноденица – се движи пред ново зодијачно соѕвездие. Во тој момент може да се каже дека започнува ново доба.

Локацијата на сонцето на небото во пролетната рамноденица се нарекува пролетна рамноденица или понекогаш мартовска или пролетна рамноденица. Се вели дека добата на Водолија започнува кога пролетната рамноденица се движи од пред соѕвездието Риби до пред соѕвездието Водолија .

Треба да има јасен одговор кога тоа ќе се случи. Кога сонцето ќе биде пред Водолија во времето на самата рамноденица? Кога ќе започне ерата на водолија?

Но, нема јасни одговори. Различни толкувања даваат различни одговори на ова често поставувано прашање.

Доба на Водолија во астрономијата

Ајде да го разгледаме одговорот од гледна точка на астрономијата. Во 20 век, Меѓународната астрономска унија (или IAU ) ја презеде должноста официјално да ги именува и дефинира сите астрономски нешта. IAU создаде „официјални“ граници на соѕвездијата во 1930 година. Така, астрономите имаат тенденција да го означат почетокот на добата на Водолија, врз основа на границите на соѕвездијата на IAU. Но, астролозите или практикантите на Њу Ејџ може или не може да изберат да ги користат истите овие граници.

Познатиот белгиски астроном и математички волшебник Жан Меус е оној кој се придржува до дефинициите на IAU. Според неговите пресметки, Сонцето на мартовската рамноденица преминало од тоа да биде пред соѕвездието Овен до соѕвездието Риби во 68 п.н.е. 2597.

Уште еднаш, ова се астрономските датуми, засновани на границите на соѕвездијата на IAU утврдени во 1930 година.

Други толкувања на возраста на Водолија

Соѕвездијата дефинирани од IAU се со различни големини . Но, астролозите често сакаат да го поделат зодијакот на 12 еднакви делови . Значи, тоа е една голема разлика помеѓу начинот на кој астрономите и астролозите гледаат на соѕвездијата.

Исто така, треба да размислите кога ерата на Риби почнала да знаете кога започнува ерата на Водолија. Очигледно, не постои цврст консензус меѓу астролозите за тоа кога започнала ерата на Рибите. И така, нема консензус за тоа кога започнува ерата на Водолија. Во Книгата на светските хороскопи , Николас Кампион сугерира дека приближните датуми за влегување во ерата на Водолија се движат од 1447 н.е. до 3597 година од н.е. Тој рече дека повеќето писатели тврдат дека добата на Водолија пристигнала во 20 век (29 тврдења). На второ место е 24 век (12 тврдења). Кампион, инаку, е директор на Центарот Софија и директор на курсеви на магистер по културна астрономија и астрологија на Универзитетот во Велс, Лампетер. Видете ги ингеренциите на Campion овде.

Илустрација на Водолија, овој пат помлад човек, со коза од Јарец покрај себе.
Ѕвездена табела, од Atlas Celeste de Flamsteed на MJ Fortin, објавена 1776 година, на која се прикажани Јарец и Водолија. На темното небо, „водата“ што се излева од теглата на Водолија е најзабележливиот дел од ова соѕвездие. Тоа е цик-цак линија на ѕвезди. Слика преку Бери Лоренс Рудерман Антички мапи / Викимедија комонс .

Дали започна во 2012 година?

Некои астролози велат дека добата на Водолија всушност започнала во 2012 година. Тоа е затоа што тие веруваат дека ѕвездата Регулус во соѕвездието Лав Лавот ја означила античката граница помеѓу соѕвездијата Лав и Рак. Оваа ѕвезда се преселила до 30 степени од септемвриската рамноденица во 2012 година, што значи дека Регулус го напуштил знакот Лав за да влезе во знакот Девица во таа година. Претпоставувајќи ги соѕвездијата со еднаква големина во антиката, што ја поставува границата на соѕвездијата Риби и Водолија на 150 степени западно од Регулус, или на мартовската рамноденица. Според оваа пресметка, ерата на водолија започна во 2012 година.

Така, можете да видите дека многумина цврсто размислуваат за тоа како да се пресмета почетокот на една возраст. Но, не постои договор меѓу различните луѓе кои ги прават пресметките.

Да повториме, ние во EarthSky гледаме на темата од астрономска перспектива. Ако некои упатени астролози таму би сакале да ни покажат други начини за одредување на возраста на Водолија, ве молиме сторете го тоа! Ги поздравуваме вашите коментари.

И, патем, Тери Мекинел одговори на нашето барање за коментари, тврдејќи дека во древниот Вавилон ново зодијачно соѕвездие што се издигнува над источниот хоризонт пред изгрејсонцето утрото на пролетната рамноденица на северната хемисфера означува доаѓање на ново доба. 

Илустрација која покажува црвени точки кои се движат по ѕвезденото поле.

>Дефиниција на поими: пролетна рамноденица

Мартската или пролетната или пролетната рамноденица е точка на имагинарната небесна сфера што ја опкружува Земјата. Тоа е местото каде што еклиптиката – или патеката на сонцето низ нашето небо – го пресекува небесниот екватор или линијата околу небото директно над екваторот на Земјата. Понекогаш се нарекува Прва точка во Овен, бидејќи сонцето порано се наоѓало пред соѕвездието Овен во времето на пролетната рамноденица. Меѓутоа, во последните 2.000 години, Сонцето било пред соѕвездието Риби во времето на оваа рамноденица. Тоа е значењето на таканареченото Рибиско доба. Во одреден момент, сонцето на рамноденица ќе биде пред Водолија. Тогаш започнува ерата на Водолија.

Како ерата на водолија влезе во популарната култура?

Ерата на Водолија во САД е поврзана со хипиците од 1960-тите и 70-тите, а сега и со движењето New Age . Во двата случаи, доаѓањето на ерата на Водолија е поврзано со … добро, хармонија и разбирање, сочувство и доверба изобилува. И тоа нè доведува до хит мјузиклот „Коса“ од 1967 година, со неговата почетна песна Aquarius, од музичката група наречена 5th Dimension . Песната се отвори со стиховите:

Кога месечината е во седмата куќа
и Јупитер се усогласува со Марс,
тогаш мирот ќе ги води планетите
, а љубовта ќе управува со ѕвездите
Ова е зората на добата на Водолија

Тешко е да се опише како „Коса“, која изгледа смела дури и денес, влијаеше врз луѓето кога беше отворена на Бродвеј во 1968 година. , и со придружните снимки (оригиналната снимка од екипата на Бродвеј беше продадена во три милиони примероци). Речиси самостојно во доцните 1960-ти и раните 1970-ти, овој мјузикл на Бродвеј го внесе концептот на Aquarian Age во популарната култура. Видеото подолу не е оригинално, но ќе ја сфатите идејата.

Крајна линија: Добата на Водолија започнува кога мартовската рамноденица ќе се помести надвор од соѕвездието Риби и во соѕвездието Водолија. Но, нема дефинитивен одговор за тоа кога ќе биде тоа.

Њу Ејџ е низа духовни или религиозни практики и верувања кои брзо се зголемија во западното општество во раните 1970-ти. Неговата високо еклектична и несистематска структура го отежнува прецизното дефинирање. Иако многу научници го сметаат за религиозно движење, неговите приврзаници обично го гледаат како духовно или како обединувачки ум-тело-дух и ретко го користат терминот Њу Ејџ самите. Научниците често го нарекуваат движењето на Њу Ејџ , иако други го оспоруваат овој термин и сугерираат дека подобро е да се гледа како милје или жајтгеист .

Како форма на западен езотеризам , Њу Ејџ во голема мера се потпираше на езотерични традиции како што се окултизмот од осумнаесеттиот и деветнаесеттиот век, вклучувајќи го делото на Емануел Сведенборг и Франц Месмер , како и спиритуализмот , новата мисла и теософијата . Веднаш, тој произлезе од влијанијата од средината на дваесеттиот век, како што се религиите на НЛО од 1950-тите, контракултурата од 1960-тите и Движењето на човечкиот потенцијал . Неговото точно потекло останува спорно, но стана големо движење во 1970-тите, во кое време беше центрирано главно во Обединетото Кралство. Широко се прошири во 1980-тите и 1990-тите, особено во Соединетите Држави. До почетокот на 21 век, терминот Њу Ејџ се повеќе се отфрлаше во ова милје, при што некои научници тврдеа дека феноменот Њу Ејџ завршил.

И покрај неговата еклектична природа, Њу Ејџ има неколку главни струи. Теолошки , Њу Ејџ обично прифаќа холистичка форма на божество што го проникнува универзумот, вклучувајќи ги и самите човечки суштества, што доведува до силен акцент на духовниот авторитет на јас. Ова е придружено со заедничко верување во различни полубожествени нечовечки ентитети, како што се ангелите и господарите , со кои луѓето можат да комуницираат, особено преку канализирање преку човечки посредник. Типично гледајќи ја историјата како поделена на духовни векови, вообичаеното верување на Њу Ејџ е во заборавено доба на голем технолошки напредок и духовна мудрост, опаѓање во периоди на зголемено насилство и духовна дегенерација, кои сега ќе бидат поправени со појавата на доба на Водолија. , од каде што милјето го добива своето име. Исто така, постои силен фокус на лекувањето, особено со користење на форми на алтернативна медицина и акцент на обединување на науката со духовноста.

Посветеноста на Њу Ејџер значително се разликуваше, од оние кои усвоија голем број идеи и практики на Њу Ејџ до оние кои целосно го прифатија и му го посветија својот живот. Њу Ејџ предизвика критики од христијаните, како и од модерните пагански и домородните заедници . Од 1990-тите па наваму, Њу Ејџ стана предмет на истражување на академски научници за религиозни студии .