Кои се четирите главни токсични особини кои можат да ја уништат љубовната врска?

1 koi se chetirite glavni toksichni osobini koi mozhat da ja unishtat ljubovnata vrska 768x512

Психолозите открија кои четири главни „токсични“ особини можат да ги „уништат“ односите.

1. Критика

Пред сè, треба да знаете дека постои разлика помеѓу критики и приговори. Критиката претставува напад на личноста или некоја нејзина карактерна особина. Сосема е различно ако се жалите на нечие однесување кое ве мачи. Важно е да обрнете внимание на тонот и да размислите што сакате да кажете пред да проговорите.

2. Презир

Презирот е јасен знак на непочитување на партнерот. Најчесто во текот на расправијата кажувате работи кои покажуваат презир кон партнерот и затоа е важно кога ќе почувствувате дека расправијата се вжештува, да се повлечете и да размислите за следниот чекор.

3. Механизам за одбрана

Друга карактеристика со која се борат паровите е механизмот за одбрана. Ако постојано наоѓате изговори, не преземате одговорност и се обвинувате еден со друг – тоа е дефанзивност. Отворената комуникација и активното слушање можат да направат разлика – наместо веднаш да се браните, слушајте што има да ви каже партнерот.

4. Молчење

Ова се случува кога некое лице избегнува расправија и директно соочување со проблемот. На тој начин личноста смета дека ја прави вистинската работа за да ја смири ситуацијата. Но, ова на крајот доведува до тоа партнерите едноставно да веруваат дека другиот не се грижи доволно за да го реши проблемот со кој се соочуваат.

 

Извор: sensa.mondo.rs