НОВО

Колективна свест – Како е создаден светот во кој живееме?

and i hope you hold a place for us small1 1200x600

Поради некоја причина, ние луѓето имаме навика да создаваме драма во нашите животи, дури и кога нема драма на повидок.

 

dgtup jovi kompani

 

Ако погледнеме малку околу нас, ќе сфатиме дека секогаш кога ќе го вклучиме телевизорот, кога и да гледаме вести, да читаме весник или да ги прелистуваме Фејсбук профилите на нашите пријатели, ќе бидеме опсипани со многу негативни и патетични информации и објави кои се проникнати со драма и патос, од кои најмалку 90% се озлогласени.лага.

Фокусот на повеќето луѓе е на проблеми, трагедии, проблеми и страв, додека општото верување на просечниот човек е дека тие го гледаат овој свет како место исполнето со неправда и страдање. Но, она за што повеќето за жал не се свесни е дека нашата перцепција и нашите верувања го прават овој свет таков каков што е, но многумина не можат или не сакаат да веруваат во тоа.

Сепак, верувале или не, така е, ние сме тие што го сочинуваат општеството и сите можности што преовладуваат во него. Нашите верувања и нашите постапки преку нив создаваат мир и војна, богатство и сиромаштија, добро и лошо. Сето ова доаѓа од она што го носиме во себе како вистина.

Само земете се себеси за пример. Веројатно има барем една личност во вашиот живот која е антипатична кон вас и која не ја сакате, иако таа личност всушност никогаш не ви направила ништо лошо. Но, врз основа на погрешна проценка или некои озборувања, имате лошо мислење за таа личност.

Ако има таква личност во вашиот живот, дајте си време да навлезете малку подлабоко во вашиот психолошки однос со таа личност, ќе сфатите колку всушност е штетно вашето верување, не само за вас туку и за кругот на луѓе кои комуницираат со ти и таа личност.

 

media 24 uslugi

 

Сега само освестете се дека не сте единствената личност која носи предрасуди во себе, речиси секоја личност што ќе ја сретнете носи предрасуди кон се и сешто, а токму овие предрасуди и верувања се основата на општеството во кое живееме.

Но, не треба да се биде премногу мудар за да се разбере тоа, доволно е само да се погледне економската и социјалната состојба на земјата во која живееме и се е јасно. Не е важно дали си Хрват, Босанец, Србин, Македонец, Црногорец итн., сите ги живееме истите проблеми кои произлегуваат од нашите нездрави убедувања и искривена перцепција преку која се гледаме и разбираме себеси и светот во кој живееме.

Национализмот, патриотизмот и религиозниот фанатизам се само дел од отровите кои секојдневно ни го трујат општеството, сите тие се продукти кои со години ни ги наметнуваат нашите државни и црковни лидери, се со цел да го контролираат општеството и да воспостават материјални и психолошка надмоќ над народот.

Но, одговорноста не е само на оние кои наметнуваат страв и поделеност преку идеологиите, најголемата одговорност лежи на нас кои ги прифаќаме, ги живееме и им ги пренесуваме на нашите деца, учејќи ги да ги негуваат измислените вредности и „култура“ кои во текот на историјата не ни донесе ништо друго освен војни.

 

baner portland horizontalen

 

Да го земеме само фактот дека католиците и православните слават еден Бог и еден Христос/Христос, но тој што слави Христос го отфрла Христос, а оној што го слави Христос го отфрла Христос, не е толку тажен. Зарем не е тажно што палевме Цркви, манастири и џамии само затоа што имаме различно разбирање за истиот Бог, зарем не е уште потажно што се убивме само затоа што истиот Бог го нарекуваме со друго име.

Но, она што е најжалосно е фактот што ништо не научивме од сето ова и дека секогаш постои можност сето тоа да се повтори, бидејќи поделбата е сè уште присутна, верувањата кои прават разлика меѓу нас се уште се длабоко врежани во колективната свест на општеството.

Многумина веруваат дека таму не може многу да се постигне. Гледајќи на глобално ниво, тоа е вистина, бидејќи никој не може да го промени општеството, имаше многу обиди и сите завршија со неславно. Но, гледајќи на индивидуално ниво, промената е многу можна, секој може да се промени себеси и да почне да гледа на светот со други очи.

Сите ние имаме слободна волја, која ни дава можност да избереме дали сакаме да сакаме или мразиме, дали сакаме да бидеме слуги или слободни, никој не може да ни го одземе тој избор освен самите нас. Реално гледано, ние сме само слуги на нашите верувања и стравови! Погледнете околу себе и кажете дали гледате некој кој ве тера да го правите она што не ви се допаѓа и не сакате да го правите.

Сигурно не го гледате! Сега погледнете во себе и ќе видите дека вашите стравови и вашите верувања се тие што ги контролираат вашите постапки и вашиот живот.

 

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

 

Опасноста на овој свет не е тероризмот, војните, корупцијата, фанатизмот… вистинската опасност се нашите верувања и стравови од кои произлегува сето ова. Единствениот лек е самоспознанието, кое ослободува од сите приврзаности и стравови. Човек кој се познава себеси се втемелува во вечното битие.

Таквиот нема чувство за припадност на одредена група, нација или религија, со се е едно, со истата љубов го слави Христос, Христос, Алах, Јахве, Кришна, Шива…свесен дека има само еден извор од каде што извира, еден извор кој е објавен во безброј облици, кој никогаш нема да го разбере оној кој Бог го бара само со ум. Само кога ќе го подредиме умот на срцето и ќе научиме се да гледаме преку љубовта, ќе видиме дека разликите никаде не постојат освен во нашите мисли и верувања, кои всушност се само илузија што сме ја прифатиле како реалност.

Како што рече Махатма Ганди;

„Бидете промената што сакате да ја видите во светот“

Намасте