Колективно масовно будење – Не ја пропуштајте оваа одлична можност!

horse 3395135 960 720 696x398

Преку свесноста за нашето вистинско Јас, болката што ја носиме во нас предизвикана од животните искуства почнува да се раствора. И што останува? Внатрешен мир кој не познава граници. Никогаш во историјата немало момент како оној што го доживуваме со потенцијал за глобално, колективно, масовно будење. Не ја пропуштајте оваа одлична можност!

media 24 uslugi

Што значи да се биде вистински слободен? Вистинската слобода се јавува ако го распуштиме внатрешното условување кое – без воопшто да го сфатиме – силно влијае на нашиот секојдневен живот.

Овие условувања, кои несвесно ги носиме во нас, се резултат на нашите семејни, социјални, културни, образовни, училишни, па дури и минати животни искуства. Нашиот идентитет е збир на сите проживеани искуства.

Како можеме да бидеме слободни ако сè уште сме заробеници на негативни емоции и условувања? Внатрешната слобода ќе се роди така што ќе ги оставиме да си одат, со што ќе го трансформираме идентитетот што го создадовме како одговор на таквите искуства.

Вистинската слобода станува способност да го пронајдеме нашето вистинско Јас, да ја спознаеме нашата вистинска природа. А свесноста е клучот за ова духовно будење.

Човечкото битие е под влијание на стравовите, природниот инстинкт да се брани и гарантира опстанок. Но, овој начин на постоење не ви дозволува да го изразите вашето вистинско битие, во сиот негов потенцијал.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Постои тенденција да се живее во минатото или иднината. Ретко живееме во сегашноста.

Некој размислува за минатото, понекогаш сè уште носи незадоволство од она што било, или има навика да размислува за иднината, проектирајќи стравови за тоа што може да се случи.

Ние реагираме на ситуации автоматски, во зависност од болката што сме ја доживеале во животот. Но, ние не сфаќаме дека нашата несигурност, стравот да не бидеме отфрлени или повредени, ги создава истите ситуации одново и одново.

Мислите се моќни вибрации, мора да бидеме многу внимателни како ги користиме, бидејќи тие ја обликуваат нашата реалност. Ако станеме свесни за нашите мисли, можеме да почнеме да привлекуваме многу поплодни ситуации во нашите животи.

Но, како да се направи овој голем чекор?

Медитацијата води до оваа голема внатрешна свест.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Како што стануваме посвесни за тоа кои сме навистина преку директно искуство, почнуваме да ги забележуваме автоматските обрасци што ги создадовме како одговор на сите наши животни искуства.

И ова знаење создава растојание помеѓу нашето вистинско Јас и социјалните обрасци. Оваа дистанца, постигната преку свесноста, води до внатрешно будење, овозможувајќи ни повторно да ја откриеме нашата вистинска природа.

Внатре во вас е свет кој не познава граници. Димензија на толку голем мир, таква слобода што вашата сегашност може да биде исполнета со благодарност.

Вие сте капка во океанот на свесноста – и кога капката ќе стане свесна за себе, таа сфаќа дека свеста за океанот е и нејзина.

Преку свесноста за нашето вистинско Јас, нашите условувања и стравови, болката што ја носиме во нас, предизвикана од животни искуства почнува да се раствора. И што останува?

Внатрешен мир кој не познава граници.

Тоа е вистинска духовна слобода. Ова е целта на нашиот живот.

baner portland horizontalen

Тргнувајќи од оваа свесност, можеме да се изразиме покреативно, бидејќи се отвора кон бесконечни нијанси. Ние сме на оваа планета за да станеме свесни, сфаќајќи дека сме израз на самата љубов и на божественото.

Поканете медитација во вашиот живот и ќе откриете колку радост има во вас, длабоко во вашето срце.

Никогаш во историјата немало момент како оној што го доживуваме со потенцијал за глобално, колективно, масовно будење. Не ја пропуштајте оваа одлична можност да дознаете кои сте навистина.

И самото ваше постоење, живеено во целосна свесност, ослободено од она што повеќе не ви припаѓа, ќе стане најголемото медитативно искуство што некогаш сте можеле да го имате.

Подготви: Сузана Дулчиќ за atma.hr