Колку повеќе се плашите дека ќе бидете напуштени, толку побрзо ќе бидете напуштени

gettyimages 503613458 960x692

Воздржувањето и задржувањето е насилство, без разлика во каква форма и степен се манифестира. И тогаш љубовта поминува, а личноста заминува. Можеби оди на полошо место. Или полош партнер. Но, тој заминува затоа што така функционира инстинктот на слободата.

Колку повеќе се плашите дека ќе бидете напуштени, толку побрзо ќе бидете напуштени. Ова е одлично. Затоа што тој што се плаши почнува несвесно да го пренесува својот страв на оној што го сака. И што е најважно, почнува да се лепи и зграпчува.

Понекогаш незабележливо, постепено, имплицитно, но другата личност совршено го чувствува ова „лепење“ и инстинктивно се повлекува. Тој се оддалечува. Точно силен како овој „улов“. Кој зграпчува, посилно зграпчува; на тоа е поттикнат од стравот од загуба. А другиот се движи уште посилно и наеднаш…

379636246 2483344625173152 7145445020029331891 n

Нема смисла да се плашиме дека ќе бидеме напуштени…

Само обидете се да врзете личност за конец – како шега. По кратко време ќе се чувствува непријатно и ќе ви предложи да престанете да ја играте оваа глупава игра. Ќе сакаат да го раскинат конецот или да го одврзат. Дури и ако ги крие чувствата и се преправа дека се е во ред. Конецот ќе почне да го тежи. А тој што ја врзал оваа нишка ќе почне да ја нервира…

Оној што се плаши да не биде оставен не забележува дека постојано испушта едно исто прашање: „Ќе ме оставиш ли?“ и бара гаранции. Дури и да зборува со други зборови… Постојано зборува и влече конци. Тоа го потсетува лицето дека е на поводник. Дури и да е условно…

И ова потсетување е во спротивност со нашиот „инстинкт на слобода“. Секое здраво суштество инстинктивно се спротивставува на обидите да се ограничи неговата слобода. Лишувањето и ограничувањето на слободата е казна. Извршување.

Затоа, оние врски во кои едниот се плаши дека другиот ќе ги остави, ги остава, дури и да нема причина за тоа, најчесто се распаѓаат: тие самите ги создаваат тие причини.

И премногу често го проверува конецот и го влече. Пречесто гледа во очи, превнимателно ги набљудува изразите на лицето и со страв ги следи најмалите промени во однесувањето. И тој постојано се обидува да ги зајакне односите. Зајакнете го конецот, проверете, зашијте поцврсто… и тестирајте ја неговата цврстина. И ова безнадежно уништува се…

 

dzovi kompani baner horizontalen

 

Оваа личност не може да верува дека другите нема да заминат, дека нема да исчезнат, дека нема да ги остават. Можеби некогаш и се случило такво нешто, можеби по природа е вознемирена – има многу причини. Но, тој страв од загуба води до неизбежна загуба.

Другата личност е до нас исклучиво по своја волја, ако зборуваме за љубов. Ништо веќе не ја кочи. Само нејзиното чувство за нас. Нејзината љубов. Но, инстинктот на слободата е спротивен на љубовта.

Воздржувањето и задржувањето е насилство, без разлика во каква форма и степен се манифестира. И тогаш љубовта поминува, а личноста заминува. Можеби оди на полошо место. Или полош партнер. Но, тој заминува затоа што така функционира инстинктот на слободата.

Нема смисла да се плашиме дека ќе бидеме напуштени. Напротив, овој страв ги уништува најсилните врски, најсилната љубов. Силата на врската лежи во добрата волја, во личната желба да бидете со саканиот. Љубовта умира во заробеништво. И наместо конец треба да ковате силен синџир…

Ана Кирјанова