Која е смислата на живот?


Смислата на животот е филозофско прашање за кое се дебатира низ историјата.

Не постои еден дефинитивен одговор, бидејќи може да варира во зависност од верувањата, вредностите и искуствата на поединецот.

Некои луѓе наоѓаат значење во религијата, други во личните односи, а трети во личниот раст и достигнувања.

На крајот на краиштата, зависи од секој човек да го одреди своето значење и цел во животот.

Како да најдете смисла во вашиот живот?

Да го знаеш прашањето. Тоа е крајното прашање. Прашањето за кое ти, јас и сите лежевме будни ноќе и размислувавме. Прашањето кое носи еднакви делови чудење и ужас во нашите изнемоштени умови. Зошто сме овде? Која е поентата на сето тоа? Која е смислата на животот?

Па, за среќа, сфатив додека бев во теретана ова утро. Прилично сум сигурен дека тоа е сендвич со шунка. И не, не го велам тоа само затоа што сум гладен. Овде има објаснување. Ќе го објаснам тоа, насловите на кликнување на мамката и сè, во, о, следните осум минути или така.

Најпрво, пред да можеме соодветно да прашаме „Која е смислата на животот? прво мора да решиме нешто посуптилно и нешто поважно. Имено, што е значењето ?

ШТО Е ЗНАЧЕЊЕТО?

Што е значењето? Тоа може да ве чини ужасно папочно и ултра-филозофско. И ако е така, ве повикувам малку да размислите за сендвичите со шунка и само да останете со мене една минута. Затоа што е важно.

Што значи нешто да значи нешто? Како луѓе, имаме постојана потреба да придаваме значење на сè што се случува во нашите животи.

Човек на карпа во потрага по смислата на животот
Види, еден дечко се качи на карпа барајќи смисла!

Мајка ми ме прегрнува, тоа мора да значи дека ме сака. Шефот ми даде комплимент, тоа мора да значи дека правам добра работа. Утре ќе биде сончево .

Значењето е асоцијација што ја цртаме помеѓу две искуства или настани во нашите умови. X се случува, потоа се случува Y, така што претпоставуваме дека значи дека X предизвикува Y. Z се случува, и ние навистина се буниме и се чувствуваме ужасно, затоа претпоставуваме дека Z е смрден.

Нашиот мозок го измислува значењето на начинот на кој кучињата серат – тие го прават тоа радосно и не сфаќаат дека го уништуваат тепихот. Нашиот мозок измислува значење како начин да ги објасни сите луди срања што се случуваат во светот околу нас. Ова е важно, бидејќи ни помага да ги предвидиме и контролираме нашите животи.

Но, да бидеме реални: Значењето е произволна ментална конструкција.

Педесет луѓе можат да го гледаат истиот настан и да извлечат педесет различни значења од споменатиот настан. Затоа има толку многу расправии во политиката . Затоа очевидците се толку несигурни на суд. Затоа вашите пријатели понекогаш се најголемите шупаци – затоа што тоа значење што штотуку го споделивте, за нив значеше нешто сосема друго.

КАКО ДА НАЈДЕТЕ СМИСЛА ВО ВАШИОТ ЖИВОТ

Во многу реална смисла, смислата на животот е затоа да се создаде смисла.

Па, како се создава смисла? Два начини:

  1. Решавање проблеми . Колку е поголем проблемот, толку поголемо значење ќе се чувствува. Колку повеќе работите на тој проблем, толку повеќе ќе чувствувате значење. Решавањето на проблемите во основа значи да се најдат начини да се направи светот малку подобро место. Може да биде едноставно како да ја поправите трошната куќа на вашата остарена мајка. Или толку сложено како да се работи на новиот голем пробив во физиката.Поентата овде не е да се биде пребирлив. Лесно е, кога ќе почнеме да размислуваме за тоа колку сме безначајни на космичката скала на универзумот, да почнеме да мислиме дека нема смисла да правиме нешто освен ако не го спасиме светот или нешто слично. Ова е само одвлекување на вниманието. Околу вас се случуваат тони мали, секојдневни проблеми на кои им треба вашето внимание. Почнете да го давате.
  2. Помогнете им на другите . Ова е големото. Како луѓе, ние сме подготвени да напредуваме во нашите односи. Истражувањата покажуваат дека нашата целокупна благосостојба е длабоко поврзана со квалитетот на нашите односи,  и најдобриот начин за градење здрави односи е преку помагање на другите. Всушност, некои студии дури открија дека давањето работи нè прави посреќни отколку да си даваме работи на себе.Како такво, се чини дека е „хак“ во нашиот мозок што помагањето на другите луѓе ни дава поголемо чувство за значење и цел. Само фактот што можете да си кажете: „Ако умрев, тогаш некој е подобро затоа што живеев“, создава чувство на значење што може да ве поттикне напред.

XYZ