Кој владее со своите мисли – владее и со својот живот!

person 768591 960 720 696x398

Многу работи зависат од нашите мисли, без воопшто да го сфатиме тоа. Кога човек ќе научи да ги контролира своите мисли, тој успеал во најважната битка, битката со самиот себе. Затоа често се вели – поразете се себеси и го победивте целиот свет.

Животот е навистина величествен во својата полнота, полнотата на емоции што можеме да ги почувствуваме, од среќа до ентузијазам, задоволство, благодат, чувство на спокојство, гордост, до страв, срам, вина, тага итн.

Само латинското потекло на зборот емоција нè упатува на некаква промена, движење.

Но, што ги држи сите наши емоции заедно, односно што најмногу влијае на нашите чувства?

Секако, тоа се наши размислувања и затоа е многу важно да бидеме свесни за нив и што е можно повеќе да се фокусираме на сегашниот момент.

Кога велам дека мислите треба да се освестат, првенствено мислам дека треба да станеме свесни за оние позитивни и негативни мисли кои секојдневно влијаат на нашето расположение.

dzovi kompani baner horizontalen

Нашиот ум постојано се занимава со широк спектар на работи во секој дел од секундата, доволен е еден поглед на некој предмет, пејзаж за да предизвика бура од емоции во нас.

Дали самиот објект имал моќ да предизвика такви чувства кај нас? Се разбира не.

Ова, пак повторувам, се нашите размислувања. Многу работи зависат од нашите мисли, без воопшто да го сфатиме тоа.

Кога човек ќе научи да ги контролира своите мисли, тој успеал во најважната битка, битката со самиот себе.

Затоа често се вели, победи се и си го победил цел свет.

А сега да видиме дека се зависи од нас самите и нашите мисли: пред се, нашето здравје, нашите здрави мисли носат здраво тело, секако меѓучовечките односи, нашата љубов и пријателства, работата, семејството, материјалниот просперитет зависат и од нашите мисли. духовно богатство, интелектуален напредок и многу други работи.

Списокот е навистина долг, а јас наведов само некои сегменти од нашиот живот кои се директно поврзани со нашите размислувања.

За да ги подобриме сите овие области од животот, да постигнеме изобилство и просперитет, важно е пред се да се грижиме за себе.

Колку време е потребно зависи само од нас.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Наше е само да одлучиме да тргнеме по патот на промената, а штом ќе зачекориш по тој пат и ќе почувствуваш колкава корист ти дава, никогаш нема да сакаш ништо помалку, ќе сфатиш дека заслужуваш и дека си достоен за секое добро. нешто.

Еден од клучните зборови овде е промена. Видовме дека самите емоции, со нивното латинско потекло, се поврзани со промените и движењето.

Патот на промената е единствениот вистински пат, а можеме да го наречеме и пат на исцелување на душата, пат на пронаоѓање на првобитното битие, потрага по себе, исцелување на душата, зајакнување на внатрешното битие, пат на ослободување од вистината. автентичноста.

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Нашиот внатрешен свет и нашето внатрешно духовно богатство го привлекува секое друго богатство, тајната на успехот е во нас, а наша должност е да ја откриваме секој ден.

Сузана Смољиќ/ novasvest.com