Кој ќе разбере само една од ОВИЕ 4 мудрости на Толтеците, ќе го трансформира својот живот!

blue 259458 960 720 696x398

Оној што се развива одвнатре лесно ќе расте „надвор“. Оној што го гледа значењето само во предметите околу него ќе заостанува внатре.

 

Идејата дека човечкиот вид напредува со текот на времето е наметната во последните двесте или триста години во западниот свет, кој се стреми кон материјализмот и кој денес најголемиот дел од него го гледа преку вредноста на материјата, најприземјето. -земен израз на кој се парите.

Сепак, вистината е малку поинаква. Многумина одамна се убедени дека материјата, парите или богатството не носат среќа или исполнување. На човекот како земско суштество му треба нешто од материјата за да опстане, основното, онолку колку што навистина му треба. Сè што е надвор од тоа е бесмислено трупање мотивирано од алчност, престиж или којзнае што и кога го исцрпува човекот.

Веројатно вистинскиот развој е во доблестите, да си помагаме и да ја развиваме нашата свест. Многу стари цивилизации и култури отидоа во таа насока, а една од нив се Толтеките. Како потомок на Толтеците, Дон Мигел Руиз напиша одлично едноставно дело „Четири договори со себе“ во кое открива нешто од мудроста на древните Толтеци.

Според Толтеците, сите луѓе имаат способност да бидат Волшебници, но некои се бели, а некои се црни. Секој живее сам во својот сон, а целата планета е планета во неговиот сон.

Со откривање на четирите договори и опишување како да ги примените на конкретен начин во вашиот секојдневен живот, Руиз отвора голем број можности за подобрување на сопствената реалност.
Сè е толку едноставно што не може да се поверува, но потребно е да се усвојат и, доколку е потребно, да се повторуваат овие едноставни „правила“ до таа мера што тие ќе станат дел од нас. Тогаш работите почнуваат да функционираат спонтано, сами по себе.

dgtup jovi kompani

За што точно се работи?

Ова се 4-те многу важни договори:

1. НЕКА ВАШИОТ ЗБОР БИДЕ БЕСПРЕКРЕН
2. НИШТО НЕ ПРЕЗЕМАЈТЕ ЛИЧНО
3. НЕ ПРЕТПОЛНУВАЈТЕ
4. СЕКОГАШ ДАВАЈ СЕ СО СЕ

Што всушност значи тоа?

1. НЕКА ВАШИОТ ЗБОР БИДЕ БЕСПРЕКРЕН – Зборувајте со интегритет, кредибилитет, убедливо. Кажете го само она што го мислите, она што навистина го мислите и чувствувате. Избегнувајте да го користите зборот против себе или да озборувате за другите. Користете ја моќта и силата на зборовите во насока на вистината и љубовта… Збор, мисла, логос.

2. НИШТО НЕ ПРЕЗЕМАЈТЕ ЛИЧНО – Другите не прават ништо за вас. Она што другите го кажуваат и прават е проекција на сопствената реалност, нивниот сон. Кога сте имуни на мислењата и активностите на другите, нема да бидете жртва на непотребно страдање… Секој живее сам во својот сон.

 

media 24 uslugi

 

3. НЕ ПРЕТПОЛНУВАЈТЕ – Најдете храброст да поставувате прашања и да го изразите она што навистина го сакате. Комуницирајте со другите што е можно појасно за да избегнете недоразбирања, тага и драматизација на нештата, психодрама. Само со овој договор, можете целосно да го промените вашиот живот… Исто така, на овој начин живеете целосно во сегашноста.

4. СЕКОГАШ ДАВАЈ СЕ НАЈДОБРО – Ни помалку, ни повеќе, туку најдобро. Најдоброто ќе се менува од момент во момент, ќе се разликува во однос на здравјето и состојбата или состојбата на умот. Без разлика на околностите, едноставно потрудете се и ќе избегнете самообвинување, самосожалување или слично… Ќе постигнете и мир бидејќи ќе знаете дека сте направиле се што сте можеле.

Само со спроведување на еден од овие договори можете целосно да ги трансформирате вашите односи и вашиот живот. Всушност, античките цивилизации честопати не само што биле понапредни, туку со нивниот пример тие биле сведоци на постигнување на многу повисоко ниво на развој отколку што можеме да замислиме.

baner portland horizontalen

Зошто е ова лесно возможно? Затоа што критериумот што се користи денес е исклучиво материја, доказ или пари. И сето она што е нематеријално, за кое знаеме дека постои (нашите мисли, емоции, душа, интуиција), не се признава. И нашето искуство на светот се заснова на внатрешното, нематеријалното, невидливото.

Оној што се развива одвнатре лесно ќе расте „надвор“. Оној што го гледа значењето само во предметите околу него ќе заостанува внатре. Во човечка смисла.

Човек може да лета со авион, но сепак лета побрзо со својот дух. Затоа, духот е посилен од материјата. И дали знаеме нешто за тоа до каде стигнале некои луѓе кои живееле илјадници години пред нас? Какви духовни технологии развиле? Ова е она што само што почнавме да го откриваме.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

За оние кои се заинтересирани за повеќе, треба да ја побараат книгата на Руиз, која е многу едноставна, речиси како книшка, а нејзината содржина е брилијантна.

echoroskop.net