Кризата како транзиција: опасност или можност

matrix g73816973a 1920

Кризата е секогаш предизвик, таа е револуција на свеста. Понекогаш ова е бездна што се отвора под нозете на лицето кое оди на мерен и вообичаен начин низ животот. И дури и ако промените беа планирани свесно и одамна, настаните и искуствата се разликуваат во интензитет од она што го очекувавме при одлучувањето да се промени.

Навреме можеме да нацртаме линија на животниот пат. Се состои од:

  • Периоди на линеарен развој, почитувајќи ги логичките закони, кога предвидувањата за иднината можат да се пресметаат математички;
  • Периоди на транзиција, кратко време, но многу значајни во животот на секоја личност, пренесувајќи ја од една во друга линеарна животна состојба.

Периодите на „транзиција“ се планирани и спонтани. Но, секоја револуционерна ситуација, која е криза, има карактеристични одлики. Чувствуваме потсвесен бунт и не сме во состојба да се справиме со тоа. Ние сме незадоволни од состојбата на работите, дури и ако однадвор „се тркаламе како сирење во путер“. Светот ги губи своите светли бои секој ден. Зборувањето за секојдневниот живот е досадно, комуникацијата предизвикува меланхолија, има сила, но нема енергија. Ова значи дека пристигна период на криза.

Криза (грчки) – одлука, пресвртница, исход. Кинескиот карактер за криза е составен од два симболи: опасност и можност. Нешто во нас се распаѓа за да ни овозможи да изградиме нов на урнатините на старото – визија, разбирање, став. Во извесна смисла, кризата е силата што се спротивставува на обидите на една личност да отстапи од реализацијата на оние психолошки можности што му се својствени. Честопати, заради социјални стандарди и секојдневна удобност, ние го занемаруваме внатрешниот Повик, желба – loveубов, слобода, креативност.

И, ако некое лице не го перцепира овој предизвик, тогаш постои можност да дојде до криза со таков интензитет, што ја однесе личноста со својата длабочина и моќ.

Кризата е еден вид иницијација за нови простори во животот кои претходно беа недостапни поради возраста, искуството, состојбата на умот. И оваа иницијација му помага на лицето да го допре искуството на смислата на животот, да влезе во духовните простори и да добие интегритет на перцепцијата. И за еден момент, стануваат јасни претходно нерешливи прашања, едно лице оди на ново ниво на разбирање и прифаќање на животните вредности. Тоа е нивно, а не е наметнато од некој!

Кој е резултатот од успешното завршување на кризата? Доверба во смислата на животот, верба во крајната вредност на нечие „јас“ и внатрешната вредност на другите луѓе, стекнување на смислата на животот на нов вектор на развој.

media 24 uslugi

Но, како безбедно да се стави крај на кризата? Кои пречки можат да се појават во овој процес?

Ние ги нарекуваме – четири “О”:

  • опасност,
  • осаменост,
  • одговорност,
  • недостаток на значење.

Опасноста постои на две нивоа: физичко и емоционално. Нема да биде големо откритие дека колку е повисок квалитетот на животот, толку повеќе напори се потребни за да се заштити, како во материјална, така и во енергична или психолошка смисла. Французите го кажаа ова на следниов начин: „Штом станете видливи, станувате мета“. Емоционалната опасност е исто толку застрашувачка за нас. Неговото значење наједноставно се рефлектира со фразата: „Колку што мајмунот се искачува на дрвото, толку е повидливо за оние околу неговото дно“. Почнувајќи да живее според различни правила, оставајќи го приливот на вулгарно постоење, едно лице се осудува себеси на големо внимание на неговата личност. На крајот, никој не е особено заинтересиран за Васија, бравар од фабриката за мотори или Маша, готвач од кантина # 7. Градските покраини се заинтересирани за оној што излегол од средна просечност и замавнал со своите зборови и дела во нешто повеќе од вегетација пред ТВ. Плаќањето за озлогласеност им овозможува на сите и на сите (или на одредена група на луѓе) да копаат во „лична долна облека“, за што успешно се храни жолтиот печат.

baner portland horizontalen

И, како резултат, осаменоста се на loира на хоризонтот. Се разбира, едно лице е опкружено со роднини и пријатели, како и доволен број на познаници кои се подготвени да се забавуваат со вас, да ве поддржат. Но, како да се пренесе ново разбирање за животот, кое не дојде по логичен пат, но дали целото твое битие го доживеа духовно откровение? Како да објасните, да ги додадете во вашата семантичка област оние кои сè уште не го доживеале ова? Секој има свое место. А, оние што се изедначуваат со кризата, кои подеднакво ги разбираат нашите надежи и проблеми, се малку. Покрај тоа, нивната сопствена желба да ги свртат своите животи во нова насока им ја одзема скоро целата енергија и време. Ретки состаноци – сè помалку ресурси што можете да ги искористите во областа на комуникацијата. И тука е важно да се разјасни дека понекогаш дури и lovingубовните и грижливи членови на домаќинството не можат да го пополнат добиениот вакуум. И не затоа што не сакаат. Тие се едноставно далеку од реалноста на внатрешните искуства на една личност која излегла од психо-духовна криза, како и од неговите нови секојдневни задачи. И, можете да сметате на длабоко разбирање само од некој што ги презема истите бариери. И сега, по осаменоста, тежок товар на одговорност паѓа на рамениците на една личност.

Одговорност е можност за преземање на обврски и нивно исполнување по секоја цена. Да се ​​донесе кажаното и да се преземе одговорност за стореното е редок подарок во време на промени. Не е за ништо што многумина веруваат дека „не може да се потпрете на никого“, „подобро е да направите сè сами отколку да го направите тоа за некој друг“. За жал, голема задача не може да се совлада без тим истомисленици и асистенти. Затоа, работејќи рамо до рамо, ние сакаме или не, си даваме едни на други некакви кредити на доверба. И во критичните моменти „ние се надеваме само на силата на нашите раце, на раката на пријател и чеканата кука и се молиме осигурувањето да не пропадне“. Одговорноста е ветување кон себеси, свесно да се следи во одбраната насока, да не се преклопува, да не се предава на вообичаеното постоење, дури и во време на недоразбирање и осаменост. Одговорноста како акт на услуга се обидува да направи беспрекорни чекори најдобро што можеме.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

Последната компонента – недостаток на значење – незабележливо лежи во чекање за некоја личност скоро на целта. Само во моментот на завршување на долгорочен проект или вкоренето во непозната територија, од длабочините на нашите души се слушаат многу тивки прашања: „Зошто сето ова?“ па, што е следно? “. Важното нешто во опстанокот е пренесување на свеста за значењето на нечиј живот во иднината, ако во моментот, поради притисок на околностите, отелотворувањето на нешто е невозможно.

Ако се фокусира директно на точката на празнина во криза, тогаш се поставува прашањето: дали има смисла ова? – апсолутно безнадежна, затоа што значењето недостасува во одредена точка. Веќе нема ништо и сè уште нема ништо. Пренасочувањето на векторот на внимание кон иднината го поместува фокусот и ослободува енергија за да се најде решение за проблемот. Ова не оди во соништа, како што можат да кажат поборниците на принципот да се биде на точката „овде и сега“. Ова е отстапување од самоиспитување во нешто што не постои.

Оние кои се способни да го освојат својот врв се одликуваат со способноста постојано да ги обдаваат своите животи со значења и стратешки да ја планираат својата иднина. Останатите, во страв од бесмисленоста и празнината на постоењето, се осудени на вечно трчање во круг: почеток – процес – и повторно почеток. Бидејќи резултатот е многу зрели индивидуи. Токму таму, на врвот, треба да бидете во можност да одговорите на себеси: “Кој сум јас? Зошто сум? Каде одам? Каде водам?”

Според сопственото искуство, јас сум запознат со состојбата кога само еден кретен ме одделува од копнежниот одмор на планината, каде што воздухот е посвеж, сонцето посветло, а тревата е побогата и погуста. Знам и нерационален нагон да се вратам назад кога има илјадници глупави изговори и нозете сами се лизгаат надолу. Затоа одат во планина во групи, и ги освојуваат врвовите сами.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Ако јадрото на вашата желба е цврсто, тогаш можете цврсто да го следите избраниот пат. Ако сте сигурни во насоката, тогаш ќе има сила да ги надминете сите тешкотии. На крајот на краиштата, најголемата битка се одвива само во самата личност – битка каде што секој од нас се обидува да го надмине своето мало, кукавичко, завидливо и претрупано Его. Кризата завршува само кога нејзиното искуство се манифестира со враќање во познато општество и служење на други луѓе.