„Кристални деца„ -Нивната задача е да го стимулираат духовниот развој на возрасните од нивната околина, со што всушност помагаат во будењето и свесноста на целиот човечки род.

eduardo rodriguez calzado 7

Според пророштвото на индијанското племе Хопи, иднината на Земјата зависи од децата на „виножитото“, односно од децата и возрасните со различна боја на кожа и боја на аура, кои обединето ќе ја направат следната промена во еволуцијата… Движењето „деца на виножитото“ постои од 1972 година, а по индиго децата, сега меѓу нас има и „кристални“ деца.

Разликата помеѓу индиго и кристални деца

Од 1995 година, т.н кристални деца, а во поголем број се раѓаат по 2000-та година, најчесто во семејства кои ќе знаат да ги сакаат и почитуваат, а неретко за родители „избираат“ – индиго родители.

Според некои автори (Doreen Virtue, Indigo, Crystal и Rainbow Children), разликата помеѓу индиго и кристалните деца е, пред сè, во темпераментот.

Имено, се смета дека главна задача на индиго децата е уривање на застарени и надраснати вредносни системи, поради што имаат воинствен дух, силен темперамент и голема одлучност. За разлика од нив, кристалните деца се нежни и мирни, а нивните повремени изливи на гнев се краткотрајни бидејќи брзо и лесно простуваат.

Тие ја продолжуваат работата на индиго децата и ги претставуваат носителите на т.н кристален бран, односно повик за духовно будење. Нивната задача е да го стимулираат духовниот развој на возрасните од нивната околина, со што всушност помагаат во будењето и свесноста на целиот човечки род.

Навистина, со присуство на кристално дете, многу возрасни стануваат кристално возрасни. Нема возрасна граница бидејќи без разлика колку години имате, можете да учествувате во кристалниот бран и да продолжите да напредувате во вашиот личен развој. Сепак, да му дозволиме на детето да ни биде водич во одредени области, да дозволиме воспитувањето да биде взаемно и да растат заедно – не е лесно. За жал, ако не го научиме ова, кристалниот бран на иднината ќе замине без нас, а нашите деца ќе бараат други соговорници и придружници.

baner portland horizontalen

Карактеристики на кристалните деца

Нивната аура е со кристална или златна боја со многу пастелни нијанси. Благодарение на фотографијата Кирлијан, со која е можно да се фотографира аурата, познато е дека бројот на деца со кристално чиста аура со златен одраз, како и на оние со индиго сина боја на аурата, постојано се зголемува. Кристалните деца се многу комуникативни, нежни кон околината, отворени во покажувањето на своите емоции.

Тие се мирни, чувствителни на мириси, бои и вкусови (затоа се и повеќе склони кон алергии). Ја сакаат природата, кристалите, водата, животните… Многу се креативни, заинтересирани за уметност, на пример музика или сликарство. Имаат внатрешно чувство на целосна безбедност во својата околина и затоа немаат вообичаено разбирање за емоцијата на страв и не се плашливи.

Хиперактивно, аутистично или со нарушување на дефицитот на внимание

За многу кристални деца се вели дека се хиперактивни, аутисти или имаат пореметување со дефицит на внимание. Одредени автори (Венди Чепмен и Лори Џонсон) сметаат дека аутизмот е всушност форма на несвесна заштита на овие деца од голем внатрешен хаос, разни содржини, негативни емоции, различни вибрации…

Вистина е дека кристалните деца се различни од децата од претходните генерации, па затоа се разликуваат дури и од индиго децата. Тие се покомуникативни, погрижливи и многу поемпатични. Но, тие не живеат во свој изолиран, затворен свет (што е најчест опис на аутистична личност). Всушност, никогаш во историјата не сме имале деца кои се толку поврзани со целата своја околина.

Конечно, зошто различноста треба да биде нарушување? Во ерата на груби генерализации, заборавивме дека секое дете е индивидуа за себе и дека посебноста не мора да значи нарушување, туку токму спротивното, подарок. Воспитувањето кристални деца значи удвојување на важноста на сè што вообичаено мислите дека е важно за воспитувањето – комуникација, доверба, поддршка…

dzovi kompani baner horizontalen 1

1. Искрена комуникација

Децата од кристали често имаат продорни, впечатливи очи и имаат тенденција да ги набљудуваат своите соговорници долго време. Нивната интуиција е слична на радар кој бара информации од околината. Гледајќи те разбираат кој си, учат за тебе.

Ако воопшто можете, погледнете ги назад, погледнете ги колку што можете подлабоко. Затоа што иако чувството на вашето дете да ве „скенира“ без да каже збор не е пријатно, станува задоволство кога ќе научите да му одговорите.

2. Зајакнете се

Понекогаш децата со кристални аура се нарекуваат „учители за зајакнување“. Што значи тоа? Како нивни родители, ќе треба да соберете дополнителна сила за да работите на себе, да решавате лични дилеми, трауматични спомени, ограничувачки верувања, да научите да простувате, да бидете полни со благодарност. Невербалната поддршка на детето и неговото присуство ќе бидат голем поттик за вас. Во исто време, работејќи на себе, му давате добар пример дека го сметате за важно, со што го поддржувате и во неговиот развој.

Отстапете од вообичаените стандарди. Не подлегнувајте на стереотипите и не барајте од нив она што некогаш се барало од вас во вашето детство. Кристалните деца не дојдоа меѓу нас да ги почитуваат лажните авторитети или старите вредносни системи. Така, фактот што ја играте улогата на нивните родители не значи само по себе нивна почит. Напротив, за да ве разбере како авторитет, мора да покажете голема доза на толеранција за различностите.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

3. Заборавете на вашето лично искуство од растењето

Кристално дете се разликува од тебе и твоите родители. Нема да ги прифати старите модели на образование затоа што и припаѓа на иднината, која е веќе меѓу нас. На пример, ако барате вашето дете да биде одличен ученик, да ги заврши училишните задачи навреме, да биде мирен и тивок на час, можете целосно да го блокирате и да ја претворите вашата врска во долга серија конфликти.

Меѓутоа, ако се информирате, ќе научите дека кристалните деца размислуваат со слики, а не со зборови, па ќе им понудите таква содржина и ќе знаете дека можат да бидат исклучително успешни само кога учат во состојба на ментална релаксација, ослободени од секаков притисок (и вие како родител и притисокот на училиштето како образовен систем, како на пример, учењето многу неповрзани и непотребни информации напамет).

4. Ослободете се од стравот

Родителската потреба за заштита на детето често се сведува на желба нивното дете да не се разликува многу од своите врсници, да биде во границите на просекот. Затоа многу особини што им се припишуваат на децата од кристали или индиго предизвикуваат страв и несигурност кај родителите. На пример, се смета дека кристалните деца имаат развиени телепатски способности, поради што повеќето од нив не зборуваат додека не наполнат три или четири години . Слично на нивната карактеристика е тоа што можат да гледаат различни ентитети на други фреквенции, па се склони кон игри и дружење со своите „невидливи пријатели“.

Родителите најмногу се плашат од вакви ситуации, верувајќи дека детето има некакво нарушување. Сепак, стравот е отсуство на информации . Отворајќи се кон новото и давајќи информации, добиваме единствена можност да го претвориме нашето родителство во неповторлива авантура на заедничко растење. Заедно со кристалните деца, и ние возрасните имаме можност да станеме кристални и заедно да чекориме на следниот чекор на еволутивниот развој.

Затоа, погледнете го вашето дете, не го задржувајте, радувајте му се, учете од него… Тој ви го покажува патот по кој треба да оди човештвото и ја отвора вратата кон иднината. На вас останува само да поминете низ таа врата, држејќи го вашето дете за рака. Тоа ќе биде и чекор во иднината и чекор назад кон себе, вашата суштина и вистина. Добредојде дома.

Јелена Холсер / Извор: alternativainformacije.com