Леонардо, универзалниот ум на сите времиња

Леонардо да Винчи, Тајна вечера, 1495 година, Црква Санта Марија дел Грацие, Милано

Леонардо,мислител, сликар, скулптор, анатом, научник, архитект, инженер, па дури и композитор и декоратор, интересот за неговите дела, но и за неговиот живот не стивнува универзалниот ум на сите времиња

Ниту половина милениум од појавувањето на овој сосема уникатен мислител, сликар, скулптор, анатом, научник, архитект, инженер, па дури и композитор и декоратор, интересот за неговите дела, но и за неговиот живот не стивнува. Тој беше многу пред своето време, а некои од неговите идеи беа реализирани дури 500 години подоцна. Некои, пак, сè уште не се ни дешифрирани. Неговата биографија е исто така обвиткана со мистерија, а кога се чини дека се се знае за него, речиси секоја година се појавува нова трага која води до сè уште необјаснети детали од животот на еден од најголемите уметници во светот, чие име било ЛЕОНАРДО. ДА ВИНЧИ.

Леонардо да Винчи е роден како вонбрачен син на Катерина и Пјетро да Винчи, угледен нотар, на 15 април 1452 година во селото Анкијано, кај Винчи. Леонардо пораснал одвоен од мајка си во куќата на неговиот татко. Во детството, Леонардо имал најголемо влијание од неговиот вујко, кој го вовел во светот на растенијата и животните, кои Леонардо ќе ги проучува и обожава до крајот на својот живот, а за кој ќе стане вегетаријанец на многу млада возраст.

Како вонбрачен син, тој не можел да ја продолжи семејната традиција и да работи во нотарскиот еснаф, па неговиот татко, во согласност со раните таленти на Леонардо, го испратил во работилницата на мајсторот Андер дел Вероки, каде Леонардо научил да слика . Во тоа време, во 1466 година, кога Леонардо дошол да студира сликарство, Верокио бил водечки фирентински скулптор, златар и сликар. Таму, Леонардо работел со, во тоа време, помалку познати уметници Ботичели, Перуџино и ди Креди, а во 1472 година станал член на сликарскиот еснаф, под името Леонардо, без оној „Да Винчи“. Извесно време работи во ателјето на Вероки, сликајќи заедно со него. Во тоа време, тој исто така чирак во куќата на Лоренцо Медичи, патронот на Вероки. Леонардо набрзо стана познат по своите многубројни таленти, добро однесување и стана незаменлив дел од животот во Фиренца. Сликата Обожувањето на мудреците , но тој не ја завршува сликата кога заминува за Милано.

Околу 1482 година, тој заминал во Милано, на дворот на Лудовико Сфорца , каде што останал до 1499 година. Таму го основал своето студио со студенти. Во Милано ја насликал „Тајната вечера“ , која поради употребата на непроверени пигменти почнала да се влошува во времето кога била создадена. За Сфорца требало да направи огромна скулптура на коњаник, на која работел со години. Сфорца , сепак, отиде во војна со Французите и целиот материјал за коњаникот беше потрошен во муниција. Тој се вратил во Фиренца во 1500 година и стапил во служба на синот на папата Александар Боргија , како воен инженер и градител. Во Фиренца ја насликал Мона Лиза   и го започнал делото Битката кај Ангиари , која ја оставил недовршена и по која историчарите на уметност сè уште трагаат денес. Еден од нив, познатиот професор Маурицио Серачини, истражувајќи со помош на високотехнолошки алатки и скенери, пронашол одредени индиции и со години се обидува да докаже дека ова дело на Леонардо е скриено зад лажен ѕид во палатата Векио во Фиренца, зад сликата на биографот на Леонардо, Ѓорѓе Вазари. Во своето познато дело „Животите на познати сликари, скулптори и архитекти“, Вазари навистина со огромно воодушевување го опишал делото на Леонардо и веројатно направил се за да не го уништи во реконструкцијата на салата за која бил ангажиран, криејќи го зад ѕидот. на кој беше ја насликав „Битката на Марсовците“.

Немирниот истражувачки дух на Леонардо не му дал мир, а неговата биографија е полна со конфликти, недоразбирања, дури и егзил. На неговото мајсторство, но и на физичкиот изглед и на многу таленти многумина му се восхитуваа, а имаше и многу непријатели.

Се вратил во Милано шест години подоцна, а потоа го запознал аристократскиот сликар Франческо Мелчи , кој станал негов студент и доживотен придружник.

Иако би било логично да ги запознае Рафаел и Микеланџело, барем за време на неговиот престој во Рим од 1513 до 1516 година. Сепак, Леонардо не беше во добри односи со нив. Се верува дека Леонардо влијаел и на преселувањето на Давид на Микеланџело. По сите преселби и промени на градовите, еден вид политички прогон во кој морал да ја извади жива главата, Леонардо стапил во служба на францускиот крал Франсоа I во 1516 година, кој му подарил замок до кралската палата и му дал му е голема плата. Тој исто така стана пријател на кралот. Починал во Франција на 2 мај 1519 година , а неговиот ковчег според неговата желба го придружувале 60 просјаци. Тој беше погребан во капелата на замокот Амбоаз. Леонардо забрани неговите коски некогаш да бидат донесени во Фиренца.

Биографските информации на Леонардо беа доведени во прашање во последниве години , особено по глобалниот успех на „Кодот на Да Винчи“. Дали припаѓал на тајни друштва, дали бил водач на Приориумот во Сион (ако навистина постоел), зошто толку често ги оставал своите дела недовршени, што и кој го истерал од Италија во Франција. Дали неговиот немирен дух е единствениот виновник за многу недовршени дела.

Леонардо да Винчи, глава на девојка, 1483 година, студија, Палацо Реале, Торино

Создаде релативно мал број слики и остави многу недовршени. Сепак, тој се смета за еден од највлијателните сликари на сите времиња. Денес се добива впечаток дека неговиот немирен и љубопитен дух, во периодите кога се посветувал на анатомијата или военото инженерство, ги турнал во втор план сликарството и скулптурата. Можеме да му се заблагодариме на Леонардо за многу од идеите што овој свет ги реализираше. Кај Леонардо штотуку видовме робот, хеликоптер, велосипед, тенк и многу други идеи кои делумно се реализираа дури денес. Неговите ракописи, кодекси и студии, напишани невообичаено, „како во огледало“ од десно кон лево, бидејќи Леонардо бил левучар, сè уште се проучуваат со исти детали како и сликите. Покрај тоа што е најпознатата слика во светот, Мона Лиза е и најпроучена слика, која на секои неколку години добива ново откритие и толкување.

Леонардо е човек за сите времиња. Неговиот дух и инвентивност не се надминати ни денес, а неговиот мистериозен живот ќе продолжи уште долго да ги инспирира истражувачите, писателите, сликарите и филмаџиите да бараат и да најдат нови аналогии и докази за уникатниот Леонардо да Винчи .

Сузана Спасиќ