Луѓето кои живееле 1.000 години: Мистериозното кралство на хипербореаните на северниот пол

fantasy 782001 1280 696x557

Хипербореја го претставуваше златното доба на поларната цивилизација и духовност; човештвото не потекнува од мајмуни, туку постепено се дееволуирало во сегашната форма додека се деградирало физички и духовно.

Роберт Шаро беше првиот што ги поврза Хипербореаните со древна раса на „многу големи луѓе со светла кожа“ кои ја избраа „најмалку топлата област на Земјата бидејќи поседуваше клима блиска до климата на нивната планета“.

Како што Платон ја спомнал египетската легенда за потонатиот остров Атлантида, така и грчкиот историчар Херодот ја спомнал египетската легенда за континентот Хипербореја на далечниот север.

Се вели дека кога мразот ја уништил оваа древна земја, луѓето од Хипербореја мигрирале на југ.

Шведскиот автор, Олаф Рудбек, изјавил во 1679 година дека Хипербореаните се всушност исти како протоатлантите, велејќи дека тие го населувале Северниот пол.

Според грчката митологија, Хиперборејскиот народ живеел во земјата „надвор од северниот ветер“.

Грците верувале дека Бореас, богот на северниот ветер, живеел во Тракија, со што се означува Хипербореја како регион далеку северно од Тракија.

Херодот запишал дека три извори ги спомнуваат Хиперборејците, вклучувајќи ги Хесиод и Хомер.

Оваа земја е опишана како совршена, со сонцето сјае 24 часа на ден, што укажува на локација во арктичкиот круг. Како што вели грчкиот поет Пиндар:

„Музата никогаш не отсуствува: додека девојките пеат се слушаат лири и флејти. Во нивната света крв нема ниту болест, ниту старост; далеку од работа и борба живеат“.

Заедно со Туле, Хипербореја била една од неколкуте непознати земји за Грците и Римјаните, каде што, според Плиниј, Пиндар и Херодот, како и Вергилиј и Цицерон, луѓето живееле илјада години во целосна среќа.

dgtup jovi kompani

Хекатај од Абдера ги собрал сите приказни за Хиперборејците во 4 век п.н.е и објавил долга студија за нив, која, за жал, била уништена, но била забележана од Диодор Сикулус:

„Во регионите надвор од земјата на Келтите во океанот се наоѓа остров како Сицилија. Овој остров, се наведува, е на север и е населен со Хиперборејци, кои се така наречени затоа што нивната татковина е доста далеку од местото каде што дува северниот ветер (Бореја); островот е и плоден и продуктивен за сите култури и има умерена клима“.

Mercator_Septentriionalium_Terrarum_descriptio

Хекатај од Абдер, исто така, напишал дека Хипербореаните поседувале „кружен храм“ на нивниот остров, а некои научници се обиделе да докажат дека тоа всушност бил Стоунхенџ.

Птоломеј и Маркијан од Хераклија рекле дека Хипербореја се наоѓала во Северното Море, кое го нарекле „Хиперборески Океан“.

Исто така, сонцето изгрева и заоѓа само еднаш годишно во Хипербореа, што покажува дека се наоѓало во арктичкиот круг или во поларните региони на Арктикот.

Античките Хелени верувале дека еден од дванаесетте олимписки богови, Аполон, бил многу почитуван меѓу Хиперборејците. Дури и зимите ги поминуваше со нив.

Античкиот грчки писател Теопомп во својот дел од „Филипис“ рекол дека Хипербореја била планирана да биде освоена од голема раса војници од друг остров (некои велат Атлантида).

Се вели дека планот бил напуштен бидејќи војниците сфатиле дека Хипербореаните се супериорни и дека тие се најблагословени од сите луѓе. Оваа необична приказна, која многумина ја сметаат за мит, ја снимил Елијан (Varia Historia).

Грчката легенда тврди дека Бореите, потомците на Бореас и снежната нимфа Кионе, ја основале првата теократска монархија во Хипербореја. Оваа легенда се наоѓа во записите на Елијан:

„Овој Бог (Аполон) ги има за свештеници синовите на Бореас и Хионе, високи околу 3 метри.

Затоа, Бореадите се сметале за џиновски кралеви високи околу 3 метри кои владееле со Хипербореја.

media 24 uslugi

Елиј Херодијан напишал во III век дека митските Аримаспи физички личат на Хиперборејци (De Prosodie Catholica, 1.114), а Стефан од Византија го напишал истото во 6 век (Ethnica, 118. 16). Античкиот поет Калимах изјавил дека Аримаспи имале убава коса.

Кога им била претставена класичната грчко-римска култура на Медитеранот, северноевропејците (скандинавците) се поистоветуваат со Хиперборејците.

„Smoke God – Journey into the hollow of the Earth“ е приказна во која Норвежанецот Олаф Јансен и неговиот татко одат на патување со брод во внатрешноста на Земјата, над глечер во северниот поларен регион.

Олаф Јансен е роден во 1811 година и имал 19 години кога тргнал на тоа судбоносно патување со својот татко некаде помеѓу април и јуни 1829 година. Кога стигнале до земјата на Франц Јожеф, овие двајца решиле да продолжат уште подалеку за да ја најдат земјата на „Избраните“.

Откако избегнаа опасна бура и санта мраз, мирно пловеа уште единаесет дена, движејќи се цело време во правец на север.

baner portland horizontalen

Неколку дена подоцна стигнале до бреговите на силната река која ги носела десет дена во внатрешноста, каде што пристигнале околу 1 септември. Тие слетаа на песочна плажа каде ги пречекаа шест џинови.

Според таткото на Олаф, луѓето имале прекрасни, огромни куќи, украсени со злато, што таму бил вообичаен метал. Главното занимање било земјоделството, поседувале лозја и одгледувале житарки.

Зеленчукот и овошјето беа сочни, огромни и неверојатно вкусни. Дрвјата, шумите и животните беа исто така огромни, а воздухот беше оживувачки.

Џон Г. Бенет напиша труд за „Хиперборејското потекло на индоевропската култура“ во кој изјави дека татковината на Индоевропејците е далеку на север.

Оваа идеја пред него ја дал Бал Гангадар Тилак во неговиот дел „Арктичкиот дом на Ведите“ (1903), но и австроунгарскиот етнолог Карл Пенка (Потеклото на Ариевците, 1883).

HP Blavacki, Rene Ginjon и Julije Evola исто така веруваа дека човештвото потекнува од хипербореаните.

banerПРИМА ДЕНТi horizontalen

*Пр. Атме:

Во Ведите се опишани големи космички временски периоди наречени југа и тие се менуваат во циклуси како годишните времиња во нашата година. Секоја возраст има свои посебни карактеристики, кои се манифестираат со симптоми во човечкото општество, начинот на живот и квалитетот на меѓучовечките односи.

Сатја-југа или Златно доба: времетраење 1.728.000 g (луѓето се како полубогови, многу напредни и морални, со духовни и екстрасензорни моќи, живеат 100.000 години, висина околу 12 m, без болест, смрт по слободна волја – затоа што ова е сепак материјалниот свет ).

Трета-југа или сребрено доба: времетраење 1.296.000 g (постепена деградација на моралот, возраст од 10.000 години, висина околу 6 m, појава на болести…, ? диносауруси и мегалитски градби од овие времиња…)

Двапара-југа или бронзено време: времетраење 864.000 g (уште поголема деградација на моралот, возраст 1000 години, висина околу 3 m, сè повеќе болести – дали хипербореаните се од оваа возраст?)

Кали-југа или железно време: времетраење 432.000 g – Оваа сегашна возраст, започната пред околу 5.000 години (моралната деградација е очигледна!), живот максимум 100 години, висина 1,5 – 2 m, разни болести, без свесно напуштање на телото при смрт.

Во рамките на Кали Југата е помал циклус на Златното доба кој ќе трае само 10.000 години (ние сме во него во моментов), а потоа доаѓа целосното владеење на Кали Југата. Златното доба во Кали, во кое моментално се наоѓаме околу 500 години, се смета за многу важно за напредокот, духовниот раст и еволуцијата на свеста на човештвото!

Помеѓу секоја југа доаѓа делумно уништување на типот на голема поплава, ледено доба, оган итн. Големо, но не и конечно уништување е на крајот од секоја Кали југа. Потоа започнува нов циклус.

Почнувајќи од најнапредната возраст, Сатја-југа, кога човечките квалитети се многу возвишени и напредни во секој поглед, нивото на човечките квалитети опаѓа со секоја наредна возраст. Според Ведите, дефинитивната потврда дека добата на Кали започнала е човечкото уживање во убивањето и јадењето на месото на кравата, животното кое ги ора нивните полиња со жито и ги храни со млеко. Поради оваа активност, луѓето на возраст од Кали се „отсечени од понатамошен директен контакт со повисоките суштества“.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Платон: „Се сеќавате само на една поплава, иако ги имаше многу… Вие и вашите граѓани сте потомци на преживеаните, но не знаете ништо за тоа бидејќи претходните генерации не оставиле пишани траги“.

„Промената во изгревањето и заоѓањето на Сонцето и другите небесни тела, како тие порано заоѓаа каде што сега изгреваат и како порано изгреваа таму каде што сега заоѓаат…“

„Од сите промени што се случуваат на небото, овој пресврт е најголем и најцелосен… Во тоа време имаше големо уништување на животните, а само мал број луѓе преживеаја“ – Платон (Критиј, 360 п.н.е. ).

Легендите се античка, заборавена историја