Луѓето мислат дека интимноста е секс, но интимноста е прашање на вистината – тоа е свет простор каде што парот се открива!

treca cakra

Се случува по искуството на предавство, често доживеано веќе во детството во семејните односи, недовербата и стравот од повторно страдање се такви што нè поттикнуваат да ја скриеме нашата ранливост од другиот, спречувајќи нè да создадеме интимност, вистинска и целосна, што открива ние на другиот. Честопати бегството од интимноста крие одбранбена стратегија, начин да не се страда, да не се повтори тоа болно искуство од минатото.

Човечките односи се карактеризираат со одредена сложеност бидејќи тие се местото каде што се проектира сè што е поврзано со нас: нашите надежи, сенката на претходните рани, нашите илузорни очекувања и нашите слабости. Воспоставувањето интимна врска со друга личност не е воопшто лесно.

Тешко е да се разбере од што се состои интимноста бидејќи таа е премногу често ограничена на сексуалната сфера, а всушност ја вклучува и мултидимензионалноста на секоја личност.

Тежината на минатото

Честопати не разбираме целосно што е интимност и на крајот градиме врска во која се штитиме од светот, но во која никој не може да се отвори пред другиот, бидејќи градењето интимна врска не значи градење околу двајца. луѓето непробоен ѕид што ја штити нивната приватност, како и способноста да им се покажеме на другите такви какви што сме, со увереност дека другите ќе нè пречекаат во сета наша сложеност, без осудување или повреда.

Но, се случува по искуството на предавство, често доживеано веќе во детството во семејните односи, недовербата и стравот од повторно страдање се такви што нè поттикнуваат да ја скриеме нашата ранливост од другиот, спречувајќи нè да ја создадеме таа интимност, вистинска и целосна, што нè открива на друг. Честопати бегството од интимноста крие одбранбена стратегија, начин да не се страда, да не се повтори тоа болно искуство од минатото.

Прифаќање на ранливост како двојка за да се надминат моментите на криза

Прифаќањето на другиот подразбира способност да се почитува сопствената индивидуалност, сопствената уникатност, избегнување на ризиците кои би можеле да произлезат од целосното спојување, губење или распаѓање на едното во другото.

Почитта и самоспознанието се услов за воспоставување интимна, вистинска и урамнотежена врска, која му овозможува на другиот да го открие нашиот свет и во исто време ни овозможува да живееме со свесност за малите кризи кои се присутни понекогаш во животот на двојка, за време на која проекциите кои произлегуваат од минати рани често се рефлектираат во врската.

Неосудувањето во интимноста секако ја вклучува способноста да се прифати дека другиот го внесува целото свое јас во врската, вклучувајќи ги и рани и проекции бидејќи тие се дел од неговото искуство, со свесност дека никој не е безбеден од таквата динамика; па можно е додека сакаме друг, нашите проекции несвесно работат за да ги направат несреќни.

Да земеме пример: замислете дека се плашиме од височини затоа што во минатото сме имале лошо (многу лошо!) искуство на панорамско тркало, додека вашиот партнер сака планини. Стравот ќе му ја заузда страста затоа што во него ќе гледаме само опасност, а тој во него ќе види кочница за нешто што прави да се чувствува добро, исполнето.

Фактот дека оваа динамика може да се случи е затоа што човечко е да се чувствува страв и недоверба, но тоа не значи дека другиот, во интимноста на врската, може да се заштити од оваа проекција и да ни помогне да разбереме дека овој страв главно се однесува на одразот на нашите рани, а не за него или неговата страст.

Самопочитта е она што им дозволува на партнерите да не се поистоветуваат со можната повреда на другиот и на ист начин помага да се разбере што можеби чувствуваат, дозволувајќи им на врската да не заглави во точка на несогласување, наместо да најдат начин да се развиваат заедно. .

Овде, добрината и почитта, кон себе и кон другите, секогаш помагаат да се надминат некои граници наметнати од минатото, а кои не одговараат на реалноста на сегашноста. Двојката ја открива димензијата на интимна солидарност, влегувајќи во добар циклус кој ќе го направи парот сè посвесен, сочувствителен и цврст.

Да се ​​покажете себеси ранливи и да му посакате добредојде на друг во срцето на вашиот свет со ризик да бидете повредени или разочарани, да се чувствувате погрешно разбрани или исмеани, е чин на храброст и доверба во другиот, но уште повеќе во себе, бидејќи го промовира прифаќањето. на можностите.

dzovi kompani baner horizontalen

Можности без гаранции, без да се знае што ќе донесе иднината и која по своите карактеристики се заснова и на надежта предизвикана од чувствата кон другиот и на нечија способност да знае како да управува со моментот на криза или можно разочарување.

Затоа, интимноста претставува повеќедимензионален простор изграден на доверба, почит, реципроцитет, заедништво, солидарност, лишен од судови и очекувања, вкотвен во сегашноста во која се покажуваме пред другите. Токму од ова единство на сложени искуства, прифатени со љубов и сочувство, може да се роди двојка, единство на две души кои се различни и обединети во исто време.

„Луѓето мислат дека интимноста е секс. Но, интимноста е прашање на вистината. Кога ќе сфатиш дека некому можеш да ја кажеш својата вистина, кога ќе можеш да му се покажеш, кога ќе застанеш пред некоја личност и нејзиниот одговор е – „Сигурна си со мене“ – тоа е интимност“. – Ти Џеј Рид

Сандра Сапорито