Луѓето не размислуваат за вас онака како што вие размислувате за вас

1 6bgifuj7o9ewignhmfx dq

Луѓето не размислуваат за вас онака како што вие размислувате за вас

Постои термин во социјалната психологија наречен „ефект на рефлектор“ кој се однесува на нашата тенденција да преценуваме колку другите луѓе мислат за нас или не забележуваат. Реалноста е дека секој е толку загрижен за сопствените проблеми/живот што ретко, ако некогаш, поминува многу време размислувајќи за нашите.

Колку пати сте се намалиле затоа што се плашите да бидете осудени или критикувани?

Имам папка во мојот лаптоп каде што постојано ги охрабрувам и возбудувам пораките за себе. Ме држат приземјен и фокусиран. Сакав да споделам една на која често се навраќам бидејќи е релевантна: Не дозволувајте другите да застанат на патот на вашиот успех. Ќе има многу луѓе кои ќе одлучат дека не можете да направите нешто. Овие луѓе се насекаде и може да се чувствуваат влијателни во сегашниот момент, но тие нема да бидат толку важни наскоро додека напредувате во вашето патување. Ова е вашиот живот, затоа престанете да дозволувате другите луѓе да одлучуваат за вас.

Многумина од нас имаат тенденција да играат на сигурно затоа што се плашиме да не успееме или да бидеме отфрлени. Си велиме „не можам да го направам ова“ или „не сум доволно добар“ или „има премногу конкуренција“. Мислам дека е знак на храброст и самодоверба да се оди по нешто што е страшно, неизвесно и тешко. Значи, ако твоето срце е подготвено да правиш нешто во што навистина веруваш – тргни го тоа. Ако не работи, барем си пробал. Не плашете се да заземете простор. Најдете сила навистина да верувате дека припаѓате во секоја просторија во која влегувате. Она што треба да го кажете е исто толку важно како и секој друг во таа просторија. Што е најважно, потсетете се дека самодовербата е вештина. Тоа не се случува во скокови. Полека се учи со мали бебешки чекори. Нема срам да се наметнувате на мали начини.

Направете го истото за себе како и другите – размислете за вашите најдобри квалитети, славете ги вашите силни страни, насмејте се, почестете се со нештата, негувајте ја сопствената среќа. Вашата позитивна светлина им помага на оние околу вас да се чувствуваат згрижени. Само не заборавајте да се служите себеси од време на време на истиот несебичен начин како што им служите на другите. За вистински да му го дадете на светот најдоброто од себе, мора да се однесувате и кон себе како најдоброто јас.