Македонците се уште ги пеат победите на Александар – Мемоарите на баронот Де Тот

manasseskonstantinosandsymeon

Францускиот барон Де Тот со унгарско потекло ни остави важно сведоштво за македонската историја. Со години живеел во Отоманската империја во 18 век и бил советник на Османлиите.

Тој беше еден од првите во Западна Европа кој може да се опише како директен современ сведок, со директен контакт со земјата или со Отоманската империја и нејзините жители. Затоа што многу од она што беше напишано во Европа во тоа време беше засновано на „copy & paste“ и со внесување на вашите сопствени идеи. Во ова сведоштво, кое може да се смета за многу релевантно од причините споменати погоре, станува јасно и тоа. Мемоарите беа објавени во неколку изданија, а многумина уште тогаш „залепија“ некоја своја содржина.

Сепак, она што првенствено произлегува од ова сведоштво, Барон де Тот се сретнал со Македонци во 18 век и забележал како Македонците „пеат за херојските дела на Александар“ во кафеана додека пиеле!

Но, прво, некои информации за баронот,

Кој беше Барон де Тот?

Франсоа Барон де Тот (унгарски Báró Tóth Ferenc; роден на 17 август 1733 во Шамињи; починал на 24 септември 1793 година во Бад Тацмансдорф, Асутрија) бил француски дипломат и војска со унгарско потекло.

Тој и дал важни услуги на османлиската влада од 1769 до 1775 година како воен советник, а подоцна напишал сензационални мемоари за неговите искуства и набљудувања на Ориентот, во кои бил првиот што опишал многу често погрешни и неверодостојни извештаи за тамошните земји. што циркулираа во Европа до тој момент поправено.

За време на осумгодишниот престој во Константинопол се стекнува со одлично познавање на турскиот јазик, обичаите и институциите. Во април 1763 година се вратил во Франција.

Тот тргнал да ги запише резултатите од своите искуства, услуги и истражувања на Ориентот во неговите вредни Mémoires sur les Turcs et les Tatares (4 тома, Амстердам 1784).

Работата на Тот беше голем успех. Привлече огромно внимание и понекогаш беше напаѓано. Првото издание беше проследено со уште четири француски изданија во следните две години.

Наскоро беа направени и преводи на мемоарите на Тот. Првиот германски превод се појави под наслов Необичности и вести од Турците и Татарите. Со прибелешки (3 тома, Елбинг 1786), потоа една со подобрувања и дополнувања на Пејсоннел (2 тома, Нирнберг 1787/88). Имаше и преводи на англиски (2 тома, 1785), на дански од Мортен Халагер (2 тома, Копенхаген 1785), на холандски од Исбранд Ван Хамелсвелд (Амстердам 1789) и на шведски (Упсала 1800).

Сè уште ги пеат победите на Александар

Како што споменавме, Де Тот работел за Османлиите, вклучително и надгледување на изградбата на тврдини и крајбрежни батерии на теснецот Дарданели. Де Тот во своето дело подетално ја опишува изградбата на батерија, меѓу другото известува дека меѓу неговите луѓе или работници имало 22 Македонци.

Неговите „незапирливи Македонци“, како што ги нарекува Тот, секогаш ги совладале тешките задачи. Затоа, баронот одлучил, според неговите сопствени изјави, да им даде на мажите одмор во недела.

Дваесет и двајцата Македонци, „секој со мускетот на рамо“, потоа се собраа во селото Фанарки, кај Кејп од европската страна, во меана и, според баронот, „сеуште ги пееја победите на Александар Македонски. “.

Кинематска сцена опишана од баронот со унгарски корени, која после оваа сцена се претвори во драма. Бидејќи…

… 80 турски мускети го изгаснаа Македонецот

Еден од Македонците морал да „излезе на свеж воздух“ и наишол на турските војници кои штотуку пристигнале, кои според де Тот броеле 90 луѓе. Се вели дека еден од Турците го удрил „со полна сила“ Македонецот, „во ароганцијата на очигледната супериорност на неговата група“.

Македонецот, кој сега лежеше на земја, гестикулираше и му рече на војникот „да почека да се врати“. Македонецот потоа се вратил во таверната, го зел мускетот без да им каже ниту збор на сонародниците и пак се вратил.

Сега му даде на Турчинот да разбере дека треба да се обиде пак. Сепак, Османлиот го извадил пиштолот од непосредна близина, но промашил. И Македонецот го испука мускетот и го удри Турчинот. Неговите соборци веднаш пукале врз Македонецот, кој сега лежел мртов покрај војникот што го убил.

Набргу потоа неговите македонски сонародници дознале за оваа несреќа и со своите мускети дошле на местото на настанот, каде наишле на сликата на два мртви трупови. Без никакви информации или сознанија за инцидентот што се случил претходно, Македонците ги нападнале Турците и убиле 9 од нив.