Минималната плата ќе се зголеми на 23.000 денари

plata.jpg

Од април следната година, минималната плата во Македонија ќе изнесува 23.000 денари или околу 375 евра. 

Според Законот за минимална плата, минималната плата нема да може да биде помала од 57% од просечната плата во земјата.

За многумина кои во моментов работат за минимална плата од 20.000 денари, новината за зголемувањето е повеќе од добредојдена.

-Ова е голем напредок за мене и за моето семејство. Сега ќе можам да купувам повеќе храна, облека и играчки за моите деца – рече Ана Петровска, вработена во продавница за облека во главниот град.

И скопјанецот Драган, портир во болница, вели дека зголемувањето на минималната плата добро ќе му дојде.

-Јас работам како портир во болница и месечно заработувам само 20.000 денари. Со новата минимална плата, ќе имам околу 3.000 денари повеќе, што е значителна разлика за мене. Се надевам дека ова ќе ми овозможи да живеам подобро и да заштедам некој денар – рече нашиот соговорник.

Но, не сите се задоволни со зголемувањето на минималната плата. Некои работодавачи велат дека тоа ќе ги стави под притисок и ќе ги натера да ги намалат работните места или да ги затворат своите бизниси.

-Јас сум сопственик на сендвичарница и имам четворица вработени кои ги пријавувам на минимална плата. Со новите измени, еден вработен ќе ме чини околу 35.000 денари месечно, а каде се другите плати, давачките, сметките?! Многу ќе биде тешко и најверојатно ќе бидам принуден да отпуштам двајца вработени или да ја затворам сендвичарницата – рече Бобан Стојановски.

Минималната плата која во 2012 беше 8.050 денари, а во 2016 изнесуваше нешто над 10.000 денари, денес изнесува над 20.175 денари, а од следната година таа ќе биде над 23.000 денари.

На зголемувањата на минималната плата се противеше дел од бизнис секторот, но и опозицијата.

Минималната плата во 2024 година ќе се доближи до просечната плата во 2016 година, најави во март оваа година, министерот за економија Крешник Бектеши.

– Минималната плата годинава, поточно на почетокот на следната година, ќе се покачи над просекот што го имавме во 2016 година, а ова уште еднаш покажува дека Владата е посветена на пораст на платите и во јавниот и во приватниот сектор. Само за информација за граѓаните, во 2016 година просечната плата беше некаде околу 23.000 денари, а денес е над 34.000 денари, а како што претходно истакнавме, успеавме да се доближиме до просечната плата од 2016 година – изјави неодамна министерот.


денар.мк