Миодраг Кривокапиќ, добитник на наградата „Фабијан Шоваговиќ“ на фестивалот во Пула


Прв добитник на наградата во 2001 година беше Борис Дворник, а традиционално се доделува како дел од филмскиот фестивал во Пула.

Големиот актер Миодраг Кривокапиќ-Брик е годинашен добитник на наградата „Фабијан Шоваговиќ“, една од најпрестижните награди што се доделува на актер или актерка чија работа оставила голема трага и придонес во историјата на хрватскиот филм и кинематографија, пренесува Хина.

Наградата е востановена во 2001 година од страна на Друштвото на хрватските филмски режисери во спомен на големиот хрватски актер Фабијан Шоваговиќ, прв добитник на наградата беше Борис Дворник, а традиционално се доделува во рамките на Филмскиот фестивал во Пула.

Наградата во петокот во Фестивалскиот центар во Пула ја додели претседателот на Друштвото на хрватските филмски режисери, Данило Шербеџија, велејќи дека Кривокапиќ со своите улоги ја одбележал регионалната театарска и филмска сцена.

Богата кариера

„Мислев дека ме заборавиле, но испадна дека не ме заборавиле и дека сепак оставив некаков белег на филмот и во театарот. Мојот филмски опус е најголем во хрватската кинематографија бидејќи речиси сите мои филмови ги снимав до 1991 година, а потоа и во Србија. Оваа награда ми значи неверојатна сума, особено што го носи името на Фабијан Шоваговиќ“, изјави Миодраг Кривокапиќ.

Тој додаде дека неговите почетоци се поврзани со Шоваговиќ.

Миодраг Кривокапиќ е српски актер, роден на 22 април 1949 година во Пеќ, Косово. Основно училиште и гимназија завршил во родниот град, живеел и во Никшиќ во Црна Гора, а дипломирал на Академијата за театарска и филмска уметност (АКФУ), отсек глума во 1975 година во Загреб.

Истата година кога дипломирал станал член на Драмскиот театар Гавела, каде што останал две години, пред да се пресели во Хрватскиот народен театар (ХНК) во Загреб, каде што останал до 1986 година.

Сними повеќе од триесет играни филмови, триесет ТВ драми и десетина ТВ серии.

ИЗВОР : АГЕНЦИИ