Морисеј ја напаѓа музичката индустрија по смртта на Шинеад О’Конор


Постои одредена омраза кон музичката индустрија за пејачите кои не „се вклопуваат“ (тоа го знам многу добро), и никогаш не се пофалени до смрт – кога, конечно, не можат да одговорат“.

Морисеј напиша остра критика за музичката индустрија како реакција на смртта на Шинејд О’Конор . Семејството на ирската пејачка вчера објави дека таа починала на 56-годишна возраст, што предизвика излив на почит од целата музичка индустрија. Меѓутоа, во новата објава на блогот со наслов „Знаеш дека не можам да издржам“, Мориси ја критикуваше пошироката реакција на индустријата за нејзината смрт, тврдејќи дека е лицемерно кога тие „немаа храброст да ја поддржат кога беше жива и бараше за помош”.

„Таа можеше да даде само толку многу од себе“, започна поранешниот фронтмен на Смитс. „Таа беше исфрлена од дискографската куќа откако продаде 7 милиони албуми за нив. Стана луда, да, но никогаш неинтересна. Таа не направи ништо лошо. Таа имаше горда ранливост… и има одредена омраза кон музичката индустрија за пејачите кои не се „соодветни“ (тоа го знам премногу добро), и никогаш не се пофалени до смрт – кога, конечно, ќе можат“. не одговори.”

„Суровото игралиште на славните денес е преполно со пофалби за Синеад… со вообичаените моронски етикети „икона“ и „легенда“. Сега само ја фалиш затоа што е предоцна. Немаше храброст да ја поддржиш додека беше жива и те бараше. Печатот ќе ги етикетира уметниците како штетници за она што го молчат… а Шинејд би ја нарекле тажна, дебела, шокантна, луда… ох, но не денес!“

„Музичките директори кои блеснаа со своите најшармантни насмевки кога ја одбија за нивниот список, се редат да ја наречат „феминистичка икона“, а 15-минутните познати личности и гоблини од пеколот и издавачките куќи од вештачки возбудената естрада се туркаат меѓусебно. на Твитер… и тие беа оние кои ја натераа Шинејд да се откаже… затоа што одби да биде етикетирана и беше понижена, бидејќи малкумина што го движат светот се секогаш деградирани“.

Морисеј продолжи: „Зошто некој е изненаден што Шинејд О’Конор е мртва? Кој се грижеше доволно да ги спаси Џуди Гарланд, Витни Хјустон, Ејми Вајнхаус, Мерлин Монро, Били Холидеј ? Каде одите кога смртта може да биде најдобриот исход? Дали ова музичко лудило вредеше за животот на Синеад? Не, не е“.

„Беше пркосна и не дозволуваше да се дефинира, а имаше храброст да зборува кога сите останати сигурно молчеа. Таа беше малтретирана само затоа што е таа… И тие ќе бидат фатени во лага во денови како денес… кога на Шинед нема потреба од вашиот стерилен пената“.