Моќна форма на манипулација: Препознајте ја емоционалната уцена и спротивставете се!

colors 2203720 960 720 696x398

Емоционалните уценувачи кај нас будат чувство на страв, вина и обврска и често се закануваат дека ќе ја прекинат врската доколку не се согласиме со нив. Нè претставуваат како проблем и дека нивната беда е резултат на нашиот отпор. Нè убедуваат дека сме лоши на одреден начин ако не им попуштиме. Ни ускратуваат нешто ако не сме им го дале тоа што го бараат. Откако ќе откријат модел на манипулација, тие ќе го користат повторно и повторно за да го добијат она што го сакаат. Овој модел подразбира будење на чувството дека сме направиле грешка и дека не сме добра личност.

baner portland horizontalen

Заплашувањето и заканите се основните методи на емоционалните уценувачи, а основното очекување од другите е да им се допадне. Заканата која најдобро ги опишува е: ако не го правиш тоа што јас го сакам, ќе страдаш!

Тоа е личност која добро не познава, брачен другар, дете, пријател, личност на која се трудиме да и угодиме за да не направиме проблеми во врската.

И замеруваме што нè поттикнува да правиме нешто што знаеме дека не ни одговара, свесни сме дека таа добро не познава и сите наши слаби точки што ги користи за да нè натера да ѝ се потчиме.

Во емоционалната уцена нема рамнотежа на давање и земање во која двете страни имаат корист. Загрижувачки е што на уценувачот не му е гајле дали сме среќни, се додека го добива она што го сака.

Како да препознаете емоционални уценувачи?

Емоционалните уценувачи кај нас будат чувство на страв, вина и обврска и често се закануваат дека ќе ја прекинат врската доколку не се согласиме со нив. Нè претставуваат како проблем и дека нивната беда е резултат на нашиот отпор. Тие даваат големи ветувања ако се согласиме да направиме нешто, но ретко ни даваат.

Тие ги игнорираат или омаловажуваат нашите мисли и чувства . Нè убедуваат дека сме лоши на одреден начин ако не им попуштиме. Ни ускратуваат нешто ако не сме им го дале тоа што го бараат.

Откако ќе откријат модел на манипулација, тие ќе го користат повторно и повторно за да го добијат она што го сакаат. Овој модел подразбира будење на чувството дека сме направиле грешка и дека не сме добра личност.

СИТЕ ОГЛАСИ НА ЏОВИ

Некои агресивно ќе се закануваат, омаловажуваат, додека некои тивко ќе ни соопштат што ќе се случи ако тоа не е нивно или ќе не казнат со молчење.

На тој начин постигнуваат чувства на страв, вина и обврска, одговорноста за своето незадоволство ја префрлаат на нас, што произлегува од нивната несигурност во себе.

Емоционалните уценувачи се обидуваат да не убедат дека сме себични и непромислени, неодговорни, зависни од нив. Оној што не се согласува со нив е луд, корумпиран, лош човек. Лесно ќе ја искривуваат реалноста за да го добијат она што го сакаат и ќе разбудат страв од напуштање.

Жртвите на овој тип на врска треба да работат на емоционалната ранливост, да научат како да го задржат својот став, да поставуваат граници и јасно да му кажат на уценувачот дека тоа што го прави и бара не е прифатливо.

Сања Вуковиќ Грбац

Инспирација: Емоционална уцена: Кога луѓето во вашиот живот манипулираат со вас користејќи страв, обврска и вина (1997) од Сузан Форвард