Моќта на потсвеста ги решава проблемите: ВАКА ги добивате сите одговори додека спиете!

3d medical image depicting mental health problems 1048 6804 696x398

За време на спиењето се формираат нови синаптички врски, а старите се „чистат“. Се вели дека Едисон никогаш не заспал без претходно да постави прашање или команда до својата потсвест. Може да изгледа како некој буквално да сонува решенија за ситуации. Ние привремено го отстрануваме нашиот хиперсвесен ум од нашата равенка и потоа ја мобилизираме моќта на нашата потсвест преку моќта на одредено прашање. Запишувањето прашања пред спиење помага двојно. Помага да се размислува и внимателно да се формира најдоброто прашање што ќе го даде најдобриот одговор. Исто така, наутро нè потсетува на она што го баравме.

извор: atma.hr

Нашиот рационален, свесен ум е прекрасна работа. Но, понекогаш кога бараме решение, тоа може да биде ограничен ресурс. Секогаш бараме начини да работиме попаметно, а не понапорно.

Што ако е можно да се најдат одговори во сон?

За аутсајдер, може да изгледа како некој буквално да сонува решенија за ситуации. Меѓутоа, она што навистина се случува е дека личноста која е вешти во тоа привремено го отстранува својот хиперсвесен ум од својата равенка, а потоа ја мобилизира моќта на својата потсвест преку моќта на одредено прашање.

Не е ниту половина комплицирано како што вели последната реченица. Прашањата се клучни.

Како работи?

За подобро да разбереме како функционира умот, ќе погледнеме научно-фантастична аналогија: Starship Enterprise од Star Trek – делумно поради неговата форма и делумно поради начинот на кој функционираат различните прегради.

„Мостот“ на бродот е местото каде што се чини дека се случува најголемиот дел од дејството – тоа е контролниот центар. Капетанот Кирк мажествено стои на мостот на Ентерпрајз, донесува одлуки и издава наредби – со его со големина на блиска планета.

Всушност, капетанот Кирк е совршен пример за „егото“ од гледна точка на психологијата или личниот развој: тој е нашиот само-концепт или претставување на конструираното јас.

Речникот на Оксфорд го дефинира егото како „дел од умот што посредува помеѓу свесното и несвесното и е одговорен за тестирање на реалноста и чувството за личниот идентитет“.

И покрај тоа што го постигна во серијата, задачата на капетанот Кирк е да обезбеди успех на неговата мисија и континуирана благосостојба на неговиот екипаж и брод. Од него зависи дали ќе ги прими и проценува информациите, ќе ги одмери опциите и ќе одлучи за најдобриот начин на дејствување.

Нашата свесна работа на мозокот е како нашиот сопствен „Капетан Кирк“, кој стои на мостот на нашиот ум, ја презема контролата и се обидува да ги донесе сите одлуки. Сите проблеми или ситуации што треба да се разгледаат доаѓаат прво овде на мостот, а нашиот свесен ум е многу добар во донесувањето на тие одлуки.

Сепак, како капетанот Кирк, нашето его може да биде малку преполно со самобитност и преголема ревност за да ги решиме проблемите. Тој често не успева да ги забележи сите можни решенија или да ги користи ресурсите кои се посоодветни за изнаоѓање на тие решенија.

Сепак, мостот е само мал дел од претпријатието. Машината, моторот поддржува се што се случува на мостот. Мостот и капетанот Кирк можеби изгледаат како центар, но без машина, мотор, никој никаде не оди. Тоа е местото каде што се наоѓаат моторите на ворп и каде се складирани сите податоци од секоја мисија и достапна база на податоци.

ЖЕЛБАТА да одиме смело можеби е на мостот на бродот, но МОЌТА која ни помага да стигнеме таму е во машината.

Моторите и суперкомпјутерите во машината никогаш не престануваат да работат, никогаш не спијат – за разлика од капетанот Кирк. Тие добиваат инструкции и потоа сето тоа го обработуваат и работат додека не се најде решение.

Во претпријатието на нашиот ум, таа машина е нашиот потсвесен ум. Секогаш се обработува, а не спие како свесниот ум.

Моќта за решавање проблеми на потсвеста

Макс Малц го споредува потсвеста со суперкомпјутер или автосервер во својата работа во книгата Психо кибернетика. Малц првично го објавил во 1960 година, но неговите методи и идеи сè уште преовладуваат денес. Можете да го видите влијанието на неговата работа во она што Зиг Зиглар, Тони Робинс и Бенџамин П. Харди имаат да го кажат.

Тој објаснува дека на ист начин како што машината не расудува или суди, таа само ја следи задачата што ја поставила, исто како и потсвеста.

Навистина едноставен пример за ова е кога се обидувате да запомните нечие име. Едноставно прашање „како се вика? се враќа од свесното во потсвесниот ум, каде што нашиот пребарувач работи до три часа подоцна, и додека сме под туш, се сеќаваме.

Оригиналната ситуација помина, но потсвеста „машина“ работеше да го најде одговорот, додека нашиот свесен ум правеше други работи. Сега кога правиме нешто што не вклучува високи нивоа на ангажман на мозокот, пораката може да помине.

Друг пример за играта помеѓу свесното и потсвеста е начинот на кој тие работат заедно кога треба да донесеме одлука. На пример, да речеме дека сакаме да купиме нови чевли.

Како што ги извршуваме нашите секојдневни задачи, сега почнуваме да ги забележуваме чевлите на луѓето. Датотеката е сè уште отворена за „Кои чевли ги купувам?“, така што моите уреди за собирање податоци (очи и уши) ги испраќаат информациите назад до контролниот центар (свесен ум), што овозможува брзо расудување (одлична боја / изгледаат удобно ).

Дали претходно сме забележале човечки чевли? Не навистина.

Дали луѓето носеа чевли пред тоа? Секако! Едноставно не поставивме нарачка „скенирање и пребарување“ за „чевли“.

Купувањето чевли е едноставен пример, но истиот принцип е на дело доколку сакаме да ја смениме работата, да патуваме на одредено место, да најдеме курс, да запознаеме некого или да откриеме начин да промениме нешто во нашиот живот. Можеме да нарачаме за пребарување и скенирање. Податоците влегуваат, а неверојатно моќната потсвест ги поврзува и составува, дури и кога свесно не размислуваме за тоа.

Како да го направите да работи и за вас

Знаеме дека поставувањето на вистинските прашања е клучно и дека треба да го извадиме капетанот Кирк од нашето его за да се ослободи од ситуацијата и да се одмориме. Така, сега можеме да погледнеме како да го направиме тоа практично и да го поставиме нашиот мозок да најде креативни решенија и успех.

Прашањата се клучни. Прашањето е подобро од мислење или афирмација за изнаоѓање креативни решенија. Позитивните афирмации можат да бидат многу ефикасни за менување на програмирањето во нашата потсвест, но тоа не испраќа команда да се направи нешто: да се бара и да се поврзе.

Поставувајте квалитетни прашања

Добрите прашања покануваат акција и проширување. Потсвеста сака да воспоставува врски дури и кога има што да прави, а сака и добри прашања.

Второ, фокусот на прашањето прави разлика. Голема разлика.

Ако го испратиме прашањето „како да се чувствувам помалку уморен цело време? – тоа е негативно прашање. Фокусот е на чувството на умор, па на тоа му кажувате на компјутерот да се фокусира. Резултирачките мисли и чувства ќе го одразуваат тој фокус. Уморен, уморен.

Прашањето треба да се преформулира: „Како можам да се енергизирам оваа недела? Фокусот е позитивен, на енергија и чувство на енергија, а резултатите ќе следат. Со поставување на одредена временска рамка, на пр. оваа недела или утре, поставувате убави параметри со кои може да си игра вашата потсвест.

Ослободете се од вашето его

Кога се држиме за нашите проблеми во свесниот ум, тоа може да предизвика стрес и фрустрација. Всушност, тоа не е изненадувачки: му требаат опции и простор за да ги разгледа одлуките или увид во тоа.

Во принцип, треба да се одморите! Можеби звучи изненадувачки да се каже дека ако сакате да најдете решение, треба да престанете свесно да работите на тоа. Запомнете: Архимед го немал својот „Еурека“ момент пред да влезе во бањата.

Шерлок Холмс, иако е измислен лик, играше шах или виолина кога сакаше одговори на нешто што го мачеше. Колку пати Артур Конан Дојл направил нешто слично додека го пуштал умот да дивее со своите приказни и идеи?

Одморот ни овозможува да го ослободиме притисокот во нашите умови. Одморете за да бидете попродуктивни.

Тоа е ефикасно краткорочно решение. Ова и дава време на „машината“ да ги подреди податоците и да ги направи врските, да ги испрати резултатите до мостот и… „Еурека!

Дремете се за да се ослободите од егото

Се вели дека Едисон никогаш не заспал без претходно да постави прашање.

Томас Едисон редовно дремел кога ќе се соочил со некој проблем. Познат е по тоа што дреме на столот држејќи две метални топчиња во рацете, кои ги испуштал при заспивање и тие би го разбудиле. Одговор или увид често се појавуваат при будењето.

Алберт Ајнштајн и Никола Тесла биле познати и по својата навика за дремење.

Кратките паузи во работата ги освежуваат нивоата на енергија и дозволуваат потсвеста да блесне. Потсвеста не спие, па кратката дремка ефективно го ослободува вниманието на свесниот ум на темата, така што „моторот“ може да го направи она што го прави најдобро.

Спиј, сонувај…

Дремките се добри, но најефективно е да го поставите прашањето навечер, непосредно пред спиење.

Во кревет, убаво и опуштено, прегледајте го вашиот ден и испратете прашање до вашата потсвест за да си играте додека ги полните батериите. Вие буквално работите во сон.

Една статија за невронската пластичност објавена во списанието „Граници во невронските кола“ објаснува дека:

„За време на спиењето се формираат нови синаптички врски, а старите врски се „чистат“. Може да ви овозможи да видите обрасци каде што претходно ги немало“.

Запишете ги вашите прашања пред да заспиете

Запишувањето прашања пред спиење помага двојно. Помага да се размислува и внимателно да се формира најдоброто прашање што ќе го даде најдобриот одговор. Исто така, наутро нè потсетува на она што го баравме.

Запишувањето прашања во текот на ноќта за прегледување следниот ден не држи на вистинскиот пат.

Ова нека стане дел од ноќната рутина – еден вид ментална хигиена. На ист начин како што ги миете забите навечер, земете ги предвид трите победи и ставете го вашето прашање во вашиот дневник како дел од вашето ментално здравје.

Утрински дневник

Техниката на поставување прашања навечер пред спиење функционира многу добро во комбинација со утрински дневник.

Зборуваме за форма на пишување во која се движиме кон врвна состојба на фокус и ги поставуваме нашите најскапоцени приоритети за нашиот ден, обликувајќи ја нашата иднина пред да се случи.

Некои луѓе ја користат навиката „утринска страница“, каде што ги вадат работите од умот и тоа е првото нешто што го прават наутро, додека пишуваат без особено филтрирање идеи. Нед Херман во својата работа за мозочните бранови потврди дека има нешто посебно во доловувањето на вашата ментална состојба по првото будење.

„За време на овој циклус на будење, можно е поединците да останат во тета состојба подолги периоди од пет до петнаесет минути – овозможувајќи им да имаат слободен проток на идеи за вчерашните настани или да размислуваат за активностите на претстојниот настан. Овој пат може да биде исклучително продуктивен и може да биде период на многу значајна и креативна ментална активност“.

Оваа креативност е од витално значење. Ова ни овозможува да размислуваме од поинаква перспектива и да го видиме она што не сме можеле да го видиме порано.

Не правете грешка да мислите дека пишувањето утрински страници е само за, да речеме, креативни писатели. Ова може да го користи секој што сака да пристапи до нивниот целосен опсег на моќ на мозокот.

Твојот прекрасен ум

Нашиот ум е неверојатен. Можно е да го зголемиме нашиот потенцијал и продуктивност преку едноставна навика.

  • Направете прашање.
  • Нека ѕвони тоа прашање.
  • Верувајте му на вашата потсвест.
  • Направете нешто друго, на пример, дремнете.
  • Бидете подготвени и свесни за одговорот.

Промовирањето на поголема рамнотежа и кохезија во умот е важно, за да работи попаметно – не само потешко – за да го создадеме она што го сакаме.

Можеби не сме Тесла, да Винчи, Едисон или Ајнштајн, но ако ги имитираме нивните навики, можеме да ги подобриме нашите, а потоа можеме да дозволиме тие навики да ни го подобрат животот.

АТМА – Подготви: Сузана Дулчиќ