НОВО

Наградата „Павле Вуисиќ“ на актерката Мирјана Карановиќ


Наградата „Павле Вуисиќ“ за особен придонес во актерската уметност во домашен игран филм и слични медиуми за 2023 година ќе и биде доделена на Мирјана Карановиќ, одлучи Претседателството на Здружението на филмски актери на Србија.

Наградата се состои од плакета со ликот на Павле Вуисиќ, дело на академскиот скулптор Милорад Тепавац, монографија и документарна филмска приказна за победникот.

Ова значајно признание, кое има карактер на награда за животно дело, првично го носи името „Славица“, а од 1994 година го носи името на големиот српски актер Павло Вуисиќ.

Презентација на Филмскиот фестивал во Ниш
Според традицијата, наградата се доделува на отворањето на Филмските средби во Ниш, јави Танјуг.

Минатата година наградата му припадна на Славко Штимац.

Претходно наградата им беше доделена на Љиљана Благојевиќ, Воја Брајовиќ, Горица Поповиќ, Радош Бајиќ и многу други, додека прв добитник беше Драгомир Фелба далечната 1981 година.

ИЗВОР: АГЕНЦИИ