Наместо да барате љубов, само нека се појави

depositphotos 483065550 xl

Ви здодеа да барате некого? Оваа потрага, оваа борба не полудува, што на крајот прави да се чувствуваме несигурни, луди и празни. Сакаме надворешниот свет да ги смири нашите внатрешни стравови, но тоа ретко се случува. Преземете ризик – откажете се од таа бескрајна потрага по љубов. Излезот е во вас. Не сме скршени, цели сме. Сè е во ред како што е.

„Љубовта ги слабее силните и ги зајакнува слабите; ги прави мудри глупавите, а мудреците глупави; ги разгорува страстите, го гасне разумот; со еден збор, сè превртува наопаку“. – Маргерит де Валоа

Целата оваа потрага по љубов на крајот не заморува. Оваа потрага, оваа борба не полудува, што на крајот прави да се чувствуваме несигурни, луди и празни.

Сакаме надворешниот свет да ги смири нашите внатрешни стравови, но тоа ретко се случува.

Ако тоа навистина се случи, остануваме скршени, спротивно од она што го сакавме.

Ја знаете ли онаа симпатична идеја што ја имаме за љубовта – онаа за која зборуваат песните, филмовите и општеството воопшто?

Лажно е.

Кога се држиме до верувањето дека друга личност или искуство ќе ни даде можност конечно да се чувствуваме комплетни, ние сме во неволја.

Тоа е она што го правиме толку често во животот – очекуваме нешто надворешно да направи да се чувствуваме комплетни.

Кога веруваме дека нашата вредност доаѓа однадвор, секогаш ќе се чувствуваме како да ни треба повеќе љубов. Ова не е нешто ново, туку само искрена информација. Колку и да сакаме да веруваме дека тоа не е вистина – никој никогаш нема да биде доволен да не исполни, ако самите не можеме да го направиме тоа.

Ироничното е што кога бркаме нешто, тоа нешто обично ни бега уште побрзо.

Нема многу што навистина можеме да контролираме. Зошто би се обиделе да го направат тоа со нешто толку диво како љубовта?

Преку будизмот разбираме дека сè постојано се менува. Учењето вели дека оваа промена е надвор од наша контрола. Во ова учење лежи основата за прифаќање на нешто навистина големо – принципот на минливост.

Ако можеме да прифатиме минливост, тогаш не сме толку изненадени кога нашиот надворешен свет е таков каков што е – неизвесен. Ако го прифатиме, ќе најдеме нешто под сето тоа, нешто што е пореално и поцврсто.

Наместо да мислиме дека нешто надворешно ќе нè комплетира, мораме да ја направиме сочувствителната работа да ја пронајдеме нашата целост.

Го вртиме погледот кон нас и гледаме навнатре.

Излезот од страдањето е во нас. Ќе ја најдеме својата слобода ако се свртиме кон нашите срца, а не кон срцата на другите.

Зарем тоа не е она што сите го сакаат – да се чувствуваат добро со тоа што се токму сега?

Бркањето љубов стана застарено затоа што сфативме дека веќе ја имаме.

Повеќе не се чувствуваме скршени затоа што престанавме да веруваме дека нешто ни недостасува.

Замислете ако го правевме тоа цел живот?

Колку би се чувствувале комплетни?

Прифаќањето на себеси е начинот на кој можеме да дозволиме љубовта да пристигне.

Тоа нема да се случи веднаш. Потребно е време за да научите како да се сакате себеси.

Самољубието доаѓа откако ќе ги исцрпите сите други ресурси. А ти ги бараше насекаде.

Но, се работи за ова, кога ќе станеме понежни кон себе, другите луѓе нè привлекуваат.

Кога се чувствуваме комплетни, другите луѓе повеќе не го чувствуваат притисокот. И тогаш, се разбира, тие сакаат да бидат блиску до нас. Смешното е што тогаш веќе не се замараме со тоа.

Повеќе не ни требаат други луѓе за да се чувствуваме вредни.

Затоа, ризикувајте – откажете се од оваа бескрајна потрага по љубов.

Излезот е во вас.

Да ја најдеме љубовта во нашите срца. Да се ​​проучуваме себеси без осудување.

Не сме скршени, цели сме. Не ни треба ништо за да ги направиме различни. Сè е во ред како што е.

Сега навистина можеме да почнеме да ја познаваме љубовта затоа што љубовта, од нашите сопствени срца, конечно се појави.

„Да се ​​плашиш од љубов значи да се плашиш од животот, а оние кои се плашат од неа се веќе трипати мртви“. Бертранд Расел

Подготви: Сузана Дулчиќ за atma.hr