НОВО

Наоѓање маани кај другите, жалење и држење лутина – тоа е она што го сака Егото!

cat 3809563 1280 696x477

Жалбата е еден од омилените методи на егото да се зајакне. Секој приговор е приказна што умот ја измислува за да можете целосно да верувате во неа.

dzovi kompani baner horizontalen 1

Воопшто не е важно дали ќе се жалите гласно или само во вашиот ум. Егото на некои луѓе кои немаат со што друго да се идентификуваат опстојува само преку жалење. Кога сте во моќта на таквото его, жалењето, особено на другите луѓе, стана навика, но тоа е секако несвесно, што значи дека не знаете што правите. Дел од тој модел е придавање негативни ментални етикети на другите луѓе, без разлика дали го правите тоа директно или, почесто, кога зборувате за нив со другите или едноставно размислувате за нив.

Повикувањето име е најсуровата форма на етикетирање и потребата на егото да биде во право и да биде супериорен во однос на другите – будала, копиле, копиле – и не можете да се борите против овие експлицитни изјави. На следното ниво на скалата на несвест се викаат и врескаат, а веднаш потоа има физичко насилство.

Незадоволството е емоција која ги придружува луѓето кои се жалат и етикетираат и му дава дополнителна енергија на егото. Ако држите лутина, тогаш сте огорчени, лути, повредени или навредени. На другите им замерувате поради нивната алчност, нечесност, недостаток на чесност, што прават, што правеле во минатото, што не правеле, што требало или што не требало да прават. Егото сака такво нешто.

Понекогаш „недостатокот“ што го забележувате кај другите не ни постои. Тоа е целосна заблуда, проекција на ум условен да гледа непријатели насекаде, да докаже дека е исправен или супериорен. Понекогаш грешките навистина можат да постојат, но ако само ги гледате, понекогаш исклучувајќи се друго, само ги зголемувате. Освен тоа, го зајакнувате во себе она на што реагирате кај другите.

baner portland horizontalen

Ако не реагирате на туѓото его, тоа е еден од најуспешните начини не само да го развиете сопственото его, туку и да го распуштите колективното човечко его. Но, таква состојба можете да постигнете само ако разберете дека однесувањето на другиот произлегува од егото, како израз на колективно човечко нарушување. Откако ќе сфатите дека тоа не е нешто лично, веќе нема да се чувствувате принудени да реагирате како да е.

Кога не реагирате на егото, често ќе можете да го истакнете најдоброто кај другите луѓе, таа безусловна свест наспроти условената. Повремено, можеби ќе треба да направите нешто конкретно за да се заштитите од екстремно бесмислени луѓе. Можете да го направите ова без да ги претворите во непријатели. Но, вашата најголема заштита е вашата сопствена свест. Друга личност станува ваш непријател ако лично ја земете неговата несвесна состојба, егото. Ако не реагираш, тоа не е слабост, тоа е сила.

Друг збор за ослободување од реакцијата е простување . Да се ​​прости значи навистина да се види, односно да се види она што се крие зад егото, здравата душа која е суштината на секој човек.Егото сака да се жали и негодува не само на другите луѓе, туку и на ситуациите. Можете да ги третирате и луѓето и ситуациите на ист начин: да ги претворите во непријатели.

Секогаш се подразбира: ова не треба да се случува, не сакам да бидам овде, не сакам да го правам ова, ме третираат неправедно. А најголемиот непријател на егото е, се разбира, сегашниот момент, односно самиот живот.