Научниците открија едноставен начин за зголемување на ефикасноста на популарните таблети за итна контрацепција

Научниците открија едноставен начин за зголемување на ефикасноста на популарните таблети за итна контрацепција

Една неодамнешна студија откри дека земањето пироксикам со таблетите за итна контрацепција левоноргестрел значително спречува повеќе бремености отколку само левоноргестрел. Истражувањето покажа дека 95% од бременостите биле спречени по комбиниран третман со левоноргестрел и антиинфламаторниот лек пироксикам, во споредба со 63% од бременостите кои биле спречени кога левоноргестрел се земал сам. Имаше минимални несакани ефекти, но потребни се дополнителни студии за да се разбере механизмот на пироксикам и неговата применливост кај различни популации.

Според рандомизирано контролирано испитување неодамна објавено во The Lancet , комбинирајќи го антиинфламаторниот лек пироксикам, често препишан за болка во артритис, со пилула за итна контрацепција левоноргестрел по незаштитен однос резултира со помалку бремености во споредба со земањето левоноргестрел само.

Два типа на апчиња за итна контрацепција – кои содржат или левоноргестрел или улипристал ацетат – се најшироко користен метод за итна контрацепција во повеќето земји, при што пилулата левоноргестрел е достапна во повеќе земји од апчињата улипристал ацетат. Двата контрацептиви делуваат така што ја спречуваат или одложуваат овулацијата и ниту еден не е ефикасен после овулацијата.

Прифатената ефикасност на левоноргестрел се базира на резултатите од испитувањето од 1998 година во кое левоноргестрел спречи 95% од очекуваните бремености кога се зема во рок од 24 часа по незаштитен секс, 85% ако се зема во рок од 25-48 часа и 58% ако се зема во рок од 49 -72 часа. Сепак, поновите истражувања сугерираат дека ефикасноста на левоноргестрел може да биде помала.

„Пилулата за итна контрацепција левоноргестрел е еден од најпопуларните избори за итна контрацепција во многу делови од светот, така што откривањето дека постои широко достапен лек кој ја зголемува ефикасноста на левоноргестрел кога се земаат заедно е навистина возбудливо“, рече д-р. Сју Ло од Здружението за планирање на семејството од Хонг Конг, ко-истражувач на студијата.

Првиот автор на студијата, д-р Рејмонд Ли од Универзитетот во Хонг Конг додаде: „Нашата студија е прва што сугерира дека лесно достапен и безбеден лек земен истовремено со пилулата левоноргестрел може да спречи повеќе бремености отколку само левоноргестрел. Се надеваме дека овие резултати ќе доведат до понатамошни истражувања и на крајот промени во клиничките упатства за да им овозможат на жените ширум светот да пристапат до поефикасна итна контрацепција“.

Студијата се одржа во голема заедница за сексуално и репродуктивно здравје во Хонг Конг помеѓу август 2018 и август 2022 година. Жените на кои им беше потребна итна контрацепција левоноргестрел во рок од 72 часа по незаштитен секс беа рандомизирани да добијат единечна надгледувана доза на левоноргестрел 1,5 mg плус или пироксикам 40 mg или плацебо пилула. Учесниците и присутните здравствени работници не знаеја која група каков третман добила. Беше закажан последователен преглед една до две недели по следниот очекуван период. За време на закажувањето, доколку до тоа време не дојде до нормална менструација, беше направен тест за бременост. Процентот на спречени бремености од очекуваните беше пресметан врз основа на воспоставениот модел објавен во 1998 година.

Од 836 жени кои биле следени, имало една бременост меѓу 418 жени кои земале пироксикам и левоноргестрел и седум бремености меѓу 418 жени кои имале плацебо и левоноргестрел. Процентот на очекувани бремености без контрацепција беше проценет на 4,5% (19/418) во двете групи. Затоа, процентот на бремености спречени по истовремениот третман со пироксикам-левоноргестрел беше 95% (18/19), споредено со 63% (12/19) кај оние кои земале левоноргестрел и плацебо.

Немаше значајни разлики во стапките на несакани ефекти помеѓу оние кои примале истовремен третман со пироксикам и плацебо.

Професорката Кристина Гемзел-Даниелсон од Институтот Каролинска, друга коистражителка, објасни дека „левоноргестрелот ја спречува бременоста со блокирање или одложување на напливот на лутеинизирачкиот хормон, што го нарушува овулаторниот процес. Пироксикам може да делува со таргетирање на различен тип на хормон – простагландини. Простагландините олеснуваат неколку репродуктивни процеси, вклучувајќи овулација, оплодување и имплантација на ембрион. Затоа, шпекулираме дека пироксикам може да обезбеди контрацептивен ефект и пред овулацијата (со блокирање на процесот на овулација) и постовулација (преку спречување на имплантација на ембрионот), сепак, нашето испитување не го испита механизмот на дејство на пироксикам и понатамошни студии се бара да го потврдат ова“.

Авторите признаваат некои ограничувања на студијата, вклучувајќи ја и генерализираноста на наодите на други поставки. Бидејќи студијата ги исклучи жените со моментална или неодамнешна употреба на хормонална контрацепција, како и оние со повеќе од една епизода на незаштитен секс пред да земат итна контрацепција, не е сигурно дали истовремениот третман со пироксикам-левоноргестрел ќе биде подеднакво ефикасен кога се применува на жените во тие околности.

Пишувајќи во поврзан коментар, д-р Ерика Кејхил од Медицинскиот факултет на Универзитетот Стенфорд, која не беше вклучена во студијата, рече: „Генерално, оваа студија сугерира дека секој што дава левоноргестрел 1,5 mg како таблети за итна контрацепција треба да размисли за додавање на 40 mg пироксикам орално, бидејќи ја подобрува ефикасноста со помали несакани ефекти. Овие заклучоци можеби не се однесуваат на сите пациенти, бидејќи оваа студија беше ограничена од специфична популација, при што учесниците беа претежно од азиска етничка припадност и тежеа помалку од 70 кг. Имајќи предвид дека итна контрацепција левоноргестрел е помалку ефикасна кај луѓе со дебелина, ефикасноста прикажана овде можеби не може да се генерализира кај пациенти со повисок БМИ“.


Категорија: Наука и Технологија