Научниците открија  стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните


Научниците открија  стотици мумифицирани пчели од времето на фараоните 

Една нова студија известува за откритието на стотици мумифицирани пчели обвиткани во нивните кожурци од пред речиси три милениуми. Овие зачувани кожурци се откопани на новооткриеното палеонтолошко место по должината на крајбрежјето Одемира во Португалија.

Пред околу 2.975 години, разни значајни настани се случувале низ светот: фараонот Сиамун бил владетел на Долниот Египет; династијата Џоу беше во тек во Кина; Соломон бил подготвен да го наследи Давид како цар на Израел. Во меѓувреме, во денешна Португалија, локалните племиња се приближувале кон крајот на бронзеното доба. Конкретно, на југозападниот брег на Португалија, каде што сега е Одемира, штотуку се случи нешто чудно и ретко: стотици пчели умреа во нивните кожурци и беа зачувани до најмалите анатомски детали.

Коконите, сега откриени, се резултат на исклучително редок метод на фосилизација – нормално скелетот на овие инсекти брзо се распаѓа поради неговиот хитиничен состав, кој е органско соединение.

Рендгенска микрокомпјутерска томографија Погледи на мажјак Eucera пчела

Рендгенска микро-компјутерска томографија погледи на машка пчела Eucera (вентрална) во запечатен кожурец. Поглед добиен во ICTP ElettramicroCT, објект за синхротронско зрачење Elettra во Трст во Италија. Сликата ја прикажува архитектурата на ископаната комора за потомство затворена со спиралната капа, која содржи возрасна пчела која блиску ќе ја напушти ќелијата. Кредит: Федерико Бернардини/ICTP

„Степенот на зачувување на овие пчели е толку исклучителен што успеавме да ги идентификуваме не само анатомските детали кои го одредуваат типот на пчелата, туку и нејзиниот пол, па дури и залихите на монофлорален полен што го остави мајката кога го изгради кожурецот. “, вели Карлос Нето де Карваљо, научен координатор на Геопарк Натуртејо, глобален геопарк на УНЕСКО, и соработник на истражувачот во Институтот Дом Луиз, на Факултетот за науки на Универзитетот во Лисабон – Ciências ULisboa (Португалија).

Палеонтологот вели дека проектот што довел до ова откритие идентификувал четири палеонтолошки локалитети со висока густина на фосили од пчелни кожурци, кои достигнуваат илјадници на квадрат со големина од еден метар на страна. Овие локалитети се пронајдени помеѓу Вила Нова де Милфонтес и Одесеикс, на брегот на Одемира, општина која даде силна поддршка за извршувањето на оваа научна студија, дозволувајќи му датира со јаглерод 14.

Eucera sp.  Зачуван

Слика направена под двогледна леќа, што одговара на деталите на примерокот на дорзумот. Овој примерок беше извлечен од седиментот кој пополнува кожурец. Кредит: Андреа Баукон

„Со фосилни записи од 100 милиони години гнезда и коприва што му се припишуваат на семејството на пчели, вистината е дека фосилизацијата на нејзиниот корисник практично не постои“, зајакнува Андреа Баукон, еден од коавторите на сегашното дело. палеонтолог на Универзитетот во Сиена (Италија).

Сега откриените кожурци, произведени пред речиси три илјади години, ги чуваат како во саркофаг младите возрасни пчели Eucera кои никогаш не ја виделе светлината на денот. Ова е еден од околу 700 видови пчели кои сè уште постојат во копното на Португалија денес. Новооткриената палеонтолошка локација ја прикажува внатрешноста на кожурците обложени со сложена нишка произведена од мајката и составена од органски полимер.

Внатре понекогаш може да се најде она што останало од моноцветниот полен што го оставила мајката, со кој ларвата би се хранела во првите времиња од животот. Употребата на микрокомпјутерска томографија ни овозможи да имаме совршена и тродимензионална слика на мумифицираните пчели во запечатените кожурци.

Пчелна клетка од холоценските палеосоли на Југозападна Португалија

Рендгенска микро-компјутерска томографија погледи на машка пчела Eucera (вентрална) во запечатен кожурец. Поглед добиен во ICTP ElettramicroCT, објект за синхротронско зрачење Elettra во Трст во Италија. Сликата ја прикажува архитектурата на ископаната комора за потомство затворена со спиралната капа, која содржи возрасна пчела која блиску ќе ја напушти ќелијата. Кредит: Федерико Бернардини/ICTP

Пчелите имаат повеќе од дваесет илјади постоечки видови ширум светот и се важни опрашувачи, чии популации претрпеа значително намалување поради човечките активности и кои беа поврзани со климатските промени. Разбирањето на еколошките причини кои доведоа до смрт и мумификација на популациите на пчели пред речиси три илјади години, може да помогне да се разберат и да се воспостават стратегии за отпорност на климатските промени. Во случајот на југозападното крајбрежје, климатскиот период доживеан пред речиси три илјади години беше обележан, генерално, со постудени и поврнежливи зими од сегашните.

„Нагло намалување на ноќната температура на крајот на зимата или продолжено поплавување на областа веќе надвор од сезоната на дождови може да доведе до смрт, од студ или задушување и мумификација на стотици од овие мали пчели“, објаснува Карлос Нето де. Карваљо.